Den Rastafari rörelsen

Karle Rosenqvist Februari 27, 2016 Miscellanea 115 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Vem ska Rastafari och Rastas tror förmodligen tänker särskilt på marijuana, dreadlocks och reggae. Men Rastafari är mycket mer och har sitt ursprung i den afrikanska diasporan, som afrikanska slavar i Amerika till stor del på efterkälken deras ursprung och traditioner och där Rastafari rörelsen gav dem en ny dröm. Den mest kända är förmodligen rasta Bob Marley, som introducerade rörelsen med sin musik. Rastafari som en religion inte är mycket välorganiserad, är det också främst en ideologi och livsstil.

Origins of Rastafari


Marcus Garvey
Ursprunget till Rastafari ligger i Jamaica av tjugotalet och trettiotalet, i fattiga områden och slumområden. Jamaica var vid den tiden präglas av stor fattigdom, rasism och stora skillnader mellan fattiga och rika. Runt 98% av befolkningen kom från svarta slavar. Budskapet om Rastafari, med stolthet i att vara svart, en återgång till Afrika och frihet från förtryck, predikades, hittade sedan en villig öra till den fattiga svarta befolkningen. Rörelsen startades av Marcus Garvey, som predikade återgång till Afrika och att den svarta befolkningen i Jamaica var ursprungligen israeliter som Guds straff var i exil till Jamaica. Han predikade även "svart stolthet" som ett motgift mot den rådande rasismen. Han omfamnade panafrikanismen och föreslog en afro-centrerad värld vision. Garvey är inom rörelsen ses som en andra Johannes Döparen, förutspådde han 1927: "Titta till Afrika, där en kung ska koras. Denne kung var Ras Tafari Makonnen, som kröntes till kejsare Haile Selassie, Kejsare av Etiopien den 2 november, 1930. Han bar titlarna "erövra Lion av stammen av Judah", "Guds utvalda" och "King of Kings i Etiopien" . Dessa är traditionella titlarna kejsaren av Etiopien och hänvisar till Gamla testamentet, som betonas i det kristna arvet i landet. För Rastafarians kröningen av Haile Selassie var uppfyllandet av olika verser från Bibeln och förutsägelse av Garvey. Haile Selassie var Messias och hans kröning skulle börja återlämnande av före detta slavar till Afrika. Rörelsen fick sitt namn efter Ras Tafari och Haile Selassie var en inkarnation av Gud på jorden, Jah. Haile Selassie själv förnekade hans gudomliga personlighet Garvey och Haile Selassie var kejsaren som ett misslyckande, särskilt efter hans förlust av de italienska trupperna i landet. År 1937 skrev Garvey en artikel "Misslyckandet i Haile Selassie som kejsare." Rastafarians dock kräva gudomlighet etiopiska kejsare.

Svartvitt

På trettiotalet började bildas fredliga samhällen i Jamaica, i slummen i Kingston, som baserades på den Rastafari filosofi. Här utvecklade vanor som vi känner det i dag i dag: musiken, dreadlocks, konst och normal användning. Leonard Howell var en av grundarna av rörelsen, och han satte sex fasta principer:
 • hat mot vita
 • överlägsenhet svarta rasen
 • hämnd på de vita för deras dålighet
 • förberedelser för att återvända till Afrika
 • förneka, förfölja och förödmjuka den jamaicanska regeringen och dess företrädare
 • erkännande av kejsaren Haile Selassie som en överlägsen varelse och endast ledare för den svarta rasen
När rörelsen fortskred, många av dessa principer skjutas åt sidan.

Haile Selassie och Jamaica


Haile Selassie
Även om Haile Selassie förnekade hans gudomliga status 1955 bestämde han sig för att landa på svarta som ville ge tillbaka till Afrika. Omkring 2.200 personer vände faktiskt tillbaka på sextiotalet, bland dem många Rastafarians. Denna grupp var dock alltför tung att uthärda, var den etiopiska befolkningen kämpar för att acceptera dem, kom regeringen efter Haile Selassie inte har delgivits på dem och många lämnade Etiopien.
Den 21 april besökte 1966 Haile Selassie Jamaica, som för många i den Rastafari rörelsen är en höjdpunkt i sin historia. Även Rita Marley, Bob Marley hustru såg honom under detta besök och omvandlas till Rastafarianism. Hon såg stigmata visas på hans kropp och blev övertygad om sin gudomlighet. Tog också ankomsten av Haile Selassie regn i Jamaica, efter en lång period av torka, vilket bidrog till hans gudomlighet till de troende. Haile Selassie övertygade Rastafari att de först måste befria folket i Jamacia innan de skulle gå tillbaka till Etiopien. För Rastafarians var April 21 en helgdag och det var också en händelse som rörelsen var legitim. När Haile Selassie 1974 störtades i en kupp och ett år senare väcktes till liv många Rastas tror att detta inte var sant och att han dolt fram till Domedagen. Andra sade att han hade överlevt av enskilda Rastas.

Tro

Tron av Rastafarians bygger på den judisk-kristna tro och Gud kallas Jah. Tyngdpunkten ligger på Gamla Testamentet och Uppenbarelseboken. Den heliga boken av Rastafarians är "den heliga Piby" Bibeln för svart man. Den här boken är baserad på Bibeln och har sammanställts av Robert Athlyi Rogers Anguilla och publicerades 1924. Alla avsikt perversioner av vita med översättning på engelska fattas av Rogers från Bibeln. Jesus var den Personify Jah var svart och efter honom, han personifierad av Haile Selassie. Hans Kejserliga Majestät Selassie heter: HIM eller "honom". Det finns ingen tro i ett framtida liv, men människor ser på Afrika som ett himmelrike på jorden. Verkliga Rastas skulle vara odödlig och har evigt liv, både fysiskt och andligt, något som "någonsin levande" nämns. En annan viktigt begrepp är jag och jag ", som också används i stället för" du och jag ". Det betonar enhet mellan Gud och mänskligheten och jämlikhet för alla människor. Dessutom är det viktigt att begreppet "Babylon", hänvisar detta till Europa och Amerika, de krafter som svarta har undertryckt så länge, grym och fortfarande bibehålla underordning av den svarte mannen.

The Practice

Marijuana används av Rastafarians ritual, är det också kallas "ganja" och de ser det som en gåva från Gud. Den används främst under de två viktigaste ritualer: resonemang och nyabingi. Resonemanget är ganska informellt och marijuana röks och hävdade. En person börjar röka röret och de andra böja sina huvuden, då röret passerat. Mötet är över när deltagarna en efter en lämnar. Den nyabingi eller Binghi är ett tillfälle när folk dansar och mer officiell karaktär, kommer mötet att hållas under helger och vid speciella tillfällen. Denna dansställen kan ta flera dagar. På natten kommer det att finnas dans och dagtid är utvilad och pratade. Ofta tusentals Rastafarians samlades vid ett sådant tillfälle.
Riktiga Rastafarians följer en ganska strikt diet som kallas Ital, varigenom de avstå från kött, alkohol och alla onaturliga produkter. Allt som har redigerats förnekas och många Rastafarians är vegetarianer och veganer. Kaffe och mjölk anses onaturlig och produkter äts råa så mycket som möjligt. Dessutom finns det ingen alkohol drucken, att i motsats till marijuana anses vara onaturlig eftersom det fermenteras.
Dreadlocks har en speciell betydelse för Rastas. För det första är den bibliska budet inte skära någons hår. Dessutom finns det utseendet på manen av lejonet, som är en viktig symbol för Rastafarians, eftersom Afrika, Etiopien och representerar lejon Judeen. Hänvisa naturlighet och enkelhet stil till Afrika, där rötterna av Rasta lögn.
Rastafari sjunker
Det finns tre färger: rött, gult och grönt som är viktiga för Rastas och alltid dyker upp. Rött står för triumferande kyrka Rastas "och för blod martyrer i frihetskampen. Guld eller gult representerar rikedomen i det afrikanska landet och den bördiga grönt för Etiopien. Dessutom svart för svarta människor och lejonet spelar en viktig roll som "lejonet av Juda", Haile Selassie, Afrika och styrka. Den Rastafari rörelsen kan delas in i tre stora "hus": den Btabhinghi, Bobo Ashanti och de tolv stammarna av Israel.
Den Rastafari rörelsen internationellt känd främst genom förmedling av musik. Särskilt Bob Marley gav världsomfattande erkännande, tillsammans med flera andra reggaeband.
Rastafari Resa
 • 7 Januari ?? Etiopiska ortodoxa julen
 • 25 mars ?? Årsdagen av Empress Menen
 • April 21 ?? Årsdagen av besöket av Haile Selassie till Jamaica, även känd som Grou Nation Day
 • May 25 ?? African Liberation Day
 • 16 Juni - Födelsedag av Leonard P. Howell
 • 23 juli ?? Födelsedag av kejsaren Haile Selassie
 • I augusti 17 ?? Födelsedag Marcus Garvey
 • I 11 September ?? Etiopiska nyåret
 • November 2 ?? Kröningen av Haile Selassie
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha