Den Mikwe 2: central betydelse mikvah i judiskt liv

De flesta judar, religiösa eller icke-religiösa, är bekant med Shabbat, kosher mat, judiska festivaler, etc. Men mindre judar är medvetna om Mikveh och hushålls renlighet. Ändå Mikwe tar även en mer framträdande plats i synagogan. Detta beror på att förbindelse och därför födelsen av framtida generationer, enligt den Halacha är endast möjlig om en Mikveh är närvarande. Den Mikveh är portalen till en judisk framtid.

Judiskt liv kännetecknas av havdala - separation och åtskillnad

På Shabbat Judisk välsignar Gud över en kopp helig vin. "Gud som skiljer mellan det heliga och profana, mellan ljus och mörker, mellan Israel och folken, mellan den sjunde dagen och den sjätte dagen av arbete ..."
Den Mikveh är tröskeln mellan heligt och profant. Nedsänkning i en Mikveh innebär en förändring av status, en höjd av status. Bestick kan användas för att fördjupa den heliga handlingen att äta. En judisk kvinna att vara intim med sin make efter nedsänkning. Män och kvinnor kan komma in i Guds hus.

De 613 bud är indelade i tre kategorier:

 • Den Mishpatim: lagar som reglerar civil och moraliska liv
 • Eidoet: religiös verksamhet
 • Choekkiem: Divine dekret som man kan bilda en dom. Dessa är den största mitzvot. Exempel är Kashrut lagar och lagar rituell renhet och mikwa.

 • Den mikwa personifierar både livmodern och graven; porten till livet och livet efter detta

  För att förstå den ultimata orsaken till nedsänkning i Mikveh är omöjligt. Vi kommer till kommando inlägg eftersom Gud har befallt. Ändå finns det insikter som kan förklara innebörden av nedsänkning i Mikveh.
  I början var det bara vatten. Det är den viktigaste källan för existensen av liv. Men judendomen lär att det finns mer. Vatten har att rengöra makten: reparation och förnyelse av livet för våra andliga egon.
  Den Mikwe personifierar både livmodern och graven: tillgång till liv och livet efter detta. I båda fallen är den person som berövats all sin styrka. I båda fallen finns förlust av kontroll. Nedsänkning i Mikveh kan ses som en symbolisk handling av självförnekelse, den medvetna upphävande av jaget som en självständig kraft.
  Genom att utföra denna operation ger doppa Judisk nå ett tecken på önskan enhet med källan till allt liv genom att återgå till den ursprungliga enhet med Gud. Immersion indikerar lämnar ett existensform att anamma en högre oändlig form. Nedsänkning i en Mikveh kan därför ses som en återfödelse.
  (0)
  (0)

  Kommentarer - 0

  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha