Den framgång och misslyckande av New Deal

Alef Gunnarsson Februari 28, 2016 Miscellanea 14 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den ekonomiska krisen i alla tider. Den 24 oktober 1929 "svarta torsdagen" börsen på Wall Street i New York kollapsade. Börskraschen var layouten till en stor global ekonomisk depression. Regeringen i republikanska presidenten Herbert Hoover såg och gjorde ingenting för att skydda den amerikanska ekonomin från börskraschen. Presidenten och hans regering hade fullt förtroende för att ekonomin skulle återhämta sig själva. Men detta skedde inte. År med hög arbetslöshet och djup fattigdom berodde. Presidentvalet november 1932 därför vanns av demokraten Franklin Delano Roosevelt. Han hade för Amerika en ny strategi för den ekonomiska krisen: New Deal.

John Maynard Keynes

New Deal innebar en radikal förändring för USA, inte bara i ekonomiskt tänkande, men också i rollen som tas av staten och spelar i samhället. Förbättras genom mer statliga pengar i ekonomin, köpkraften av den amerikanska medborgare och måste därför främjas sysselsättning. På grundval av denna ekonomiska begrepp lägga ekonomiska teorier om Storbritanniens John Maynard Keynes. Han förklarade att regeringen var tvungen att acceptera ett budgetunderskott i en tid av ekonomisk nedgång och därmed bör spela en aktiv roll för att skydda ekonomin och uppmuntra. Detta kallas kontracyklisk ekonomisk politik.

Relief, återhämtning och reform

Den nya politiken president Roosevelt, benämnd New Deal bestod av tre allmänna mål, nämligen: relief, återhämtning och reformer. Den huvudsakliga effekten av den aktiva inblandning av staten i ekonomin var återupprättandet av förtroendet för den amerikanska ekonomin. Detta förtroende hade försvunnit helt i 1933. Tillit är en viktig del av den fria marknadsekonomin och en viktig del av det nya avtalet. Eftersom detta vågade investera igen, att konsumera och att ta risker. Förutom detta återvinning arbetslösheten föll kraftigt. År 1939 var det minskade jämfört med 1933 med cirka 3,4 miljoner arbetslösa. Det var fortfarande 17,3% av arbetskraften arbetslösa. Men i sin storhetstid var 25,2% arbetslösa, så en i fyra vuxna manliga amerikaner var av avlönat arbete. Den "lättnad" därför bara delvis uppnås.
Den tredje pelaren i politiken bestod reformen av ett antal reformer. Således, bankerna omorganiserades ades ett avtal som bildas mellan regeringen och arbetsgivarna att sätta stopp för de ständigt sjunkande löner och Tennessee Valley Authority inrättades för att ge billig el. Den amerikanska federala regeringen var alltså aktivt involverade i att ge riktningen i ekonomin.

Obligatorisk överlämnande guld

En del av bankens omorganisationen var tvungen att lämna in guld. Guldmyntfoten var då fortfarande i kraft. Det innebar att du alltid kan lämna in pappers dollar på banker och att du är där för guld kom tillbaka. Problemet var att redan innehöll en stor mängd guld av den ekonomiska depressionen. Guld sågs som en fristad för kapitalbevarande. Efter Roosevelt hade accepterat ordförandeskapet tog denna tillflykt i guld kommer att öka. Federal Reserve Board påbjöd snabbt att någon som hade guld eller guldcertifikat inköpta sedan den 1 februari 1933 denna skyldighet tvungen att sälja tillbaka till bankerna. För detta fick fem dagar på tvång av förlängd fängelse. På grund av detta hot kom ungefär tre hundra miljoner dollar i guld tillbaka till regeringen. Stabiliteten av dollarn var därmed sparas.

Henry Ford

The New Deal var bara delvis framgångsrik. Även många åtgärder var ett misslyckande. Oppositionen kom inte bara från industrin men också av avgöranden i Högsta domstolen. Många Nya lagar Deal var faktiskt har deklarerats okonstitutionellt. Till exempel, betraktade National Industrial Recovery Act som ogiltiga på Maj 27, 1935. Genom samarbete med industrin hade Roosevelt försökte att komma överens om den maximala arbetstiden, minimilöner och avskaffande av barnarbete. Detta skulle då utvidgas till 22 miljoner arbetare och 5 miljoner "vit krage anställda. Stärka ställningen för de fackliga organisationerna, arbetsgivarna en skamfläck och några vägrade att delta i kollektivavtal. En av motståndarna var fordonsjätten Henry Ford. Så småningom, arbetsgivarna vunnit striden.

I slutet av New Deal

Från och med hösten 1938 New Deal började förlora inflytande. Högsta domstolen började vända mer och mer mot New Deal. Många reformer därför inte längre fortsätta. Den offentliga godkännande var mindre med åren. År 1937 hade USA att ta itu med en kraftig nedgång i ekonomin. Nästan fyra miljoner människor förlorade sina jobb. Det många strejker utbröt och 1938 republikanerna vann överväldigande kongress- val. I den amerikanska kongressen var därför stor fientlighet mot president roll. Roosevelt förlorade här den demokratiska majoriteten. Kongressen gjorde presidenten förstod att ett slut hade kommit till New Deal experimentet. Roosevelt hade också att flytta sina prioriteringar genom hotet om krig med Nazityskland i Europa och att i riket Japan i Asien. Utrikespolitiken tog nu företräde framför allt.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha