De sista stora segelfartygen: Clippers

Luise Engström Februari 27, 2016 Auto 11 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den berömda clipper fartyg den 18: e och 19-talen var den sista andetag överhöghet segelfartyg på världshaven. Deras hastighet skulle endast uppgick långt efter deras roll var klar, var det tillförlitligheten i ångfartyg och öppnandet av Suezkanalen skulle spela trick på dem. Nu, de återstående Clippers eller ens reproduktions Clippers används för att bekanta publiken med den mäktiga tiden de någonsin var representerade.

Clipper

Namnet Clipper används för snabba eleganta segelfartyg från den 19: e och 20-talen, har de tre eller flera master, en renodlad båge och rak segling. Den eleganta utseende, i kombination med den relativt stora segelyta har lett till en lägre överföringskapacitet. Den ökade hastigheten orsakar dessa fartyg var ändå populär, särskilt i England, Amerika, Nederländerna och Frankrike.
På grund av den höga hastighet och låg överföringskapacitet dessa fartyg i allmänhet används för transport av färskvaror, även om de också användes för transport av andra varor som te och även passagerare. England vid den tiden använde flest Clippers mellan sina kolonier och moderlandet.
Hastigheten som skulle kunna ge en klipp i jämförelse med de övriga aktuella typer av fartyg var nästan dubbelt. Om en annan typ på cirka fem knop kunde få, Clippers var snart på baksidan nio knop. Under ideala betingelser, de snabbaste hårklippnings visste någon gång att segla även runt 20 knop.

Uppkomsten av klipp

Den första omnämnandet av namnet Clipper vi ser i Baltimore Clippers, var byggda som transportfartyg, men också i kriget mot England 1815, utrustade med kanoner, var i tjänst.
Den senare Clipper har sitt ursprung i en önskan att göra vissa sträckor snabbare än konkurrenterna. Säsongs produkter som mycket mer om du kan släppa dem mycket tidigare än konkurrenten och passagerarna var villiga att betala mer om de var snabbare på destinationen. Detta ledde till den första Clippers, som främst användes för att transportera produkter såsom te, kryddor och passagerare. På grund av deras begränsade transport lasten alltid begränsas till produkter som gav relativt stor för det utrymme de ockuperade.
Hur namnet härstammar klipp är fortfarande under diskussion. Några av de Baltimore Clippers nominerats som namne för Clippers: andra kallar den gamla engelska ordet ?? klipp ?? bland annat ?? snabbt flytta ?? menade. En kombination av dessa två påståenden är också möjlig.


Uppgång och fall av Clippers

Men guldålder Clippers började omkring 1843, när viljan uppstod för att få så snabbt som möjligt te från Kina till London: en riktig tävling där medierna fortfarande gjorde lite extra. Tävlingen på denna sträcka mellan Cutty Sark och Thermopyle var kanske den mest kända, båda fartygen lämnade den 18 juni 1872 in Shanghai men Thermopyle vann med 115 dagar. Cutty Sark, även om detta var speciellt byggd för att besegra thermopylae, gjorde där 122 dagar ett brutet roder fördröjde resan. Några år senare skulle dock regelbundet slå Cutty Sark Thermopyle under wolraces. Cutty Sark skulle också vara den sista stora inbyggda klippare.
Även om Clippers var fortfarande snabbare än ångmaskiner, blev senare mer tillförlitlig och snabbare. Den stora fördelen med ångbåtar var att de inte längre är beroende av vinden, deras resor var mycket bättre och lättare att vända sig bort i tiden. Men skulle Clipper fortsätta att spela en viktig roll, Suezkanalen öppnades år 1869 slutligen gjorde Clippers fortfarande lossa: konkurrensen med ångbåtar kom till förmån för ångfartyg. De en gång mäktiga Clippers visat sig svårt eller omöjligt att segla genom den smala kanalen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha