De första kaféer i Nederländerna

Även marijuana har funnits sedan femtiotalet som säljs i olika klubbar och dansställen i städer som Amsterdam, Rotterdam och Haag, det är först sedan sjuttiotalet verkligen tala om caféer. Innan dess, men det fanns några offentliga butiker i Nederländerna, som slår klubbar hade en viktig roll.

Den första kaféet började som ett beat klubb

Innan första riktiga kaféer öppnade sina dörrar, sålde marijuana på sextiotalet i vissa Beat klubbar. Efter en lång tid, särskilt i jazzscenen var en av de större städerna, sprida den i samband med årtiondet till andra delar av Nederländerna och de nya slag klubbarna. I Utrecht starten 1968 ungdomsförening Sarasani. Namnet syftar på den östtyska cirkus Sarrasani att byggnaden tidigare användes för lagring av material. Takten källaren sköttes av Holly Hasenbos. Han visade bland annat band som Golden Earring, Q65, Cuby + Blizzards och Ekseption inträffar. Utrecht klubben hade från början ett hus återförsäljare, som är lätta droger enligt tradition bevarad i på ungdomsklubben stående bassäng med kajmaner. Under första halvan av sjuttiotalet var Sarasani mer formen av ett kafé i stället för ett beat klubb. Genom att sälja nästan tio kilo en tysk kund, var kaféet 2007 slutligen stängt på order av borgmästaren.

Från storstad att waddenshalloe

Utom i Utrecht fanns en Sarasani i Den Burg på ön Texel. Liksom i Utrecht var namnet kommer från cirkusen Sarrasani, och det var faktiskt slå en klubb med livemusik. Ladan där klubben var belägen hyrdes av Mr Keizer, en före detta ryttare brant vägg cirkusen. Fred Horst och Armand André de la Porte var grundarna av Texel slå klubben, som snart fick varumärkeskännedom bland unga människor i Nederländerna och norra Tyskland. Efter öppningen i sommaren 1966 och de flyttade i ett par månader en gång en liten 20.000 besökare. Då kända band som The Outsiders, Sandy kusten och Tee set vårdas där föreställningar. Den 19 juli tog 1970 Q65 B-sida på deras LP Afghanistan. Albumet var, enligt bandet, uppkallad efter hasch såldes av husförsäljare i korridoren på Sarasani. Texel slå klubben skulle kvarstå fram till 1976. Detta är ett exempel på en klubb där ett hus återförsäljare var aktiv, men uppenbarligen inte var den enda i pre-coffee eran. Var nytt, dock att försäljningen av lätta droger från de stora städerna hade nu spridit sig till Wadden Islands.

Mellow Yellow, den äldsta bevarade kafé


Mellow Yellow på Vijzelgracht (foto: Amsterdam.info Den första riktiga kafé öppnades 1972 i ett före detta bageri i Amsterdam, genom Wernard Tanning. År 1973, ett tehus var officiellt där marijuana och hasch gjordes för försäljning. Det hette Mellow Yellow, efter en låt av den skotska sångaren Donovan. Under de första åren, var de mjuka drogerna säljs diskreta. Till exempel husförsäljare hade ingen fast räknare i kaféet, men var bland besökarna där kunderna kunde tala till honom. Te hus-cum-coffee-shop-koncept bildades inom några år efter. År 1975, Ryssland och The Bulldog öppnade två kaféer, så att när fyra offentliga och specialbutiker var i Nederländerna. Tre av dem var belägna i Amsterdam, den fjärde var i Utrecht.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha