De fördelar och användningsområden för genetisk modifiering

Nichlas Bloch Februari 27, 2016 Vetenskap 13 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
När den genetiska modifieringen ändras den genetiska bakgrunden av en växt eller ett djur. Detta kan ha flera fördelar. Produktionen kan ökas eller anläggningen kan stärkas. Han kan till exempel mer resistenta mot torka. Kvaliteten på maten kan ökas, skadedjur kan styras utan pesticider och det kan till och med botas sjukdomar, och prevention. Genmodifiering har också potentiella nackdelar, både för hälsan och för miljön.

Vad är genetisk modifiering?

Genmodifiering är ett neutralt namn för genteknik. Det handlar om införandet av en ny gen eller ändring av befintliga gener, så att organismen har fler fördelar. Till exempel kan det ge en större utbyte. När den genetiska modifieringen är DNA, byggstenen hos djuret eller växten, justeras. Mer information om genetisk modifiering kan hittas i artikeln "Vad är genetisk modifiering eller genteknik?"

Ökad produktion

Genom att genetiskt modifiera växter, kan ökas produktionen. En gen som orsakar kan byggas för hög produktion vid en gröda till en annan gröda. Som ett resultat, ökar produktionen. Detta ger en klar fördel. I Nederländerna, är Belgien och andra rika västländer produktion redan relativt hög. I fattigare regioner, som Afrika och Indien, är oftast utbytet av jordbruksmark mycket lägre. Genom att plantera genetiskt modifierade grödor kan ökas utbytet. Denna ökning är de lokala, ofta fattiga bönder som möjligt för att få en rimlig avkastning på deras mark. Det finns gott att äta och barn kan gå i skolan.

Torka Resistent

Växter kräver massor av vatten. Världens befolkning växer och mängden vatten som minskar. Det finns därför lite vatten med mycket mat att produceras. Detta kan hjälpa genetisk modifiering. Genom att modifiera växter på ett sådant sätt att de är mindre vatten fortfarande säkerställa en god avkastning, kan också odlas mat i torrare områden. Speciellt med ris är en mycket det arbetas på. Risodling sker i allmänhet i en låg vattnet avdunstar så mycket fukt. Rice ställer höga krav på mängden tillgängligt vatten, men detta kommer en stor del av världens befolkning är en viktig näringskälla. Genom ris resistent mot torka, kan problemen förebyggas i framtiden och är redan mer odlas ris.

Skadedjursbekämpning

Skadedjur kan kontrolleras genom användning av genetisk modifiering. Växter med en inbyggd gen som skadedjur weghoud är nästan alltid Bt grödor. Bt representerar bakterien Bacillus thuringiensis, som påverkar tarmväggen av insekter. De tvättade innehåller gener som är mycket lika de hos bakterien, de därigenom har samma effekt. Detta gör utfodring av insekter minskat till nästan noll. Effekterna av Bt-grödor fortfarande utreds, särskilt effekten på ekosystemet. En fördel med användningen av dessa modifierade växter är att det finns behövs inga bekämpningsmedel längre.

Höja kvaliteten


Normal ris och Golden Rice Förutom att öka mängden av genetisk modifiering kan också användas för att förbättra kvaliteten på livsmedel. Ett vanligt exempel är ris med inbyggd β-karoten. Detta ris är gyllene riset ?? eller ?? kallad på grund av dess färg, som orsakas av en inbyggd genen från majs. β-karoten är nödvändig för framställning av A-vitamin β-karoten är mycket att finna i bladgrönsaker, såsom sallad och endiv, utan även i en massa majs. I fattiga länder är ofta mycket ris äts, det finns en brist på vitamin A. När gyllene riset odlas och äts, vitaminbrist kan förebyggas. A-vitaminbrist bland annat orsakar blindhet och död, särskilt bland barn.

Sjukdom

Genetisk modifiering skulle kunna användas för att bekämpa sjukdomar hos människor. Den vanligaste metoden är att producera läkemedel från växter eller djur.
Herman
Tjuren Herman är en genetiskt modifierad tjur. Från 1154 befruktade ägg och GM till slut kom en kalv med de modifierade generna uttrycktes, tjuren Herman. Att själv är ingen skillnad att notera, men hans kvinnliga avkommor har ett särskilt undantag. De producerar inte vanlig mjölk, men barnmat för människobarn ?? s. Tyvärr finns det bara en mycket liten del av laktoferrin där barn ?? s behov. Som ett resultat, är mjölken aldrig tas i bruk. Historien om Herman visar att det finns många möjligheter.
Gene Therapy
I genterapi för att bota genetiska sjukdomar. Utan denna gen störningar inte åtgärdas. Genterapi fokuserar på människor, det finns en frisk gen införs i cellerna i en sjuk person. Detta händer inte i alla celler, vilket skulle vara nästan omöjligt, men bara i de drabbade cellerna. Patienten kan härdas på detta sätt av en genetisk defekt i en gen.
Genterapi är en mycket ung vetenskap. År 1991 det första lyckade uppnåddes. Men detta var inte en fullständig framgång eftersom behandlingen måste upprepas efter några månader. Patienten var så väl hjälpt, men inte botas.
Mygga utrotning
Tigern mygga, den person som sprider denguefeber Myggor är sjukdomsspridare. De är svåra att bekämpa, eftersom de återger snabbt, är små och det finns många närvarande. Ny forskning visar genetisk modifiering som en lösning. Genom tiger myggor, är leverantörerna av dengue manliga myggor modifierats så att deras avkomma dör innan de kan fortplanta sig. Manliga myggor hitta en hona, som återger endast en gång. Den här pojken kommer att dö utan vård för avkomman, så befolkningen kommer att minska.

Slutligen

Gentekniken har många fördelar. Det är förståeligt att en hel del forskning har gjorts, möjligheterna verkar oändliga. Dock har genetisk modifiering flera nackdelar och faror. Således är det kostsamt att tillämpa och det är långt ifrån garanterad framgång. Eftersom gentekniken är så ?? s ung vetenskap, lite är känt om långtidseffekter. Genetiskt modifierade organismer har en begränsad mångfald, vilket ökar risken för en pandemi bland organism ökar.
I slutändan, samma slutsats om genetisk modifiering av alla andra vetenskapliga ämnen. Det behövs mer forskning. Kommer sannolikt att stanna kvar där för evigt förespråkare och motståndare, men det verkar som utvecklingen på området för genteknik kommer att fortsätta.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha