David ?? Michelangelos staty i trubbel

I Florens finns det två statyer av David. Den ena är en kopia och står utanför på ett torg, den ursprungliga huvud skulptören Michelangelo står inne i en museum. David har mött och övervinna genom århundraden olika problemsituationer. Det största problemet är att bilden av hans vrister, hotar att kollapsa. Varje år mer än en miljon besökare till heroiska David som besegrade den mäktiga Goliat utseende och levererar vibrationer där bilden inte kan stå.

Piazza della Signoria

Florens

Den italienska staden Florens, Florens, anses av många den vackraste staden i världen. Överallt du går får du intressanta byggnader, broar och skulpturer mot. På varje ruta du ser ut dina ögon. Det är en fantastisk stad att många människor att ta tag dig i strupen. Konsten i Florens ännu så allestädes närvarande, att du kan bli sjuk.
Mitt i staden, på Piazza della Signoria, står en vit marmorstaty. Det är Michelangelos David. Han verkar hålla vakt framför Palazzo Vecchio. Denna David är en kopia. Den ursprungliga, som Michelangelo från den vita Carara marmor mejslade står i museet Galleria dell 'Accademia ??. Museet som David är en av höjdpunkterna i ett besök i staden. Köer vid ingången och vänta länge att belönas med en mängd olika italienska mästerverk.

Il rotto

Michelangelo var en mästare på att skulptera. Han var som inga andra mänskliga former måste ta sig ur ett block av marmor. Om inte skulptör, men slav David själv klev ut ur marmor. Blocket där David höggs ut var ett med sprickor. Det var då också med kollega skulptörer rotto ?? il ?? nämnts skadade marmorblock. Kollegor ?? s redan hade med sina mejslar knackade på och godkände blocket och nedgång därefter. Michelangelo såg något i detta block och han redigering.

Divine

Skulptören var ett geni inom sitt område och att geni bygger på gudomlig inspiration, var tanken. Michelangelo fann sig också. Han skulle inte binda till vad som var vanligt, men följde sin egen inspiration. Den italienska arbetade främst i marmor. Han befriade ?? ?? tredimensionella kroppar från deras marmor fängelse.

David

David, som gjorts i 1501-1504, är den första bilden av den monumentala hög renässansen. Michelangelo började när han var 26 år gammal. Han byggde en lada till marmorblock så att han kunde överraska invånarna i staden och klienter med bilden. Den bibliska siffra David ned action-i lugn, det ser lugnt och spänd, kännetecknande för skulptören. Han designade den för att uttrycka det högt ned till ett stag av en katedral, Duomo. Kommunfullmäktige i Florens placerade bilden, men för Palazzo Vecchio. Det var den stoltaste symbol för staden staten, en symbol för frihet, republikan mentalitet Florens.

Kolossal

När statyn avslutades i början av 1504, Michelangelo ville visa det för stadsborna. Det var inte så lätt, eftersom bilden är kolossal. Den 548 cm höga statyn är svårt att flytta. För att uttrycka det i Duomo var inte möjligt. En kommitté bestående av trettio framstående florentinare, bland dem Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli och Filippo Lippi, böjda över platsen. Det slutade framför Palazzo Vecchio.
En enorm ställningen var av trä, där bilden hängdes för att flytta den till torget. Väggarna i den byggnad där statyn hade brutit sig in och bilden var tvungen att vara strikt övervakas. Det fanns gott om vandaler som ville skada den genom att sätta stenar för att kasta. Den 14 maj, 1504 började flytta. Meter för meter sköt ställningen med bilden till torget och maj 18, 1504 kom till Piazza della Signoria. Den 8 juni stod statyn där han var planerat: David såg ned på florentinare som gick över torget.

Kritik

Det var omedelbar kritik av bilden. Kunden var den florentinska adelsmannen Piero Soderini och han var den första personen kritiserats. Soderini exempel fann näsan för tjock. Michelangelo gjorde det som om han redigerat näsan, knackade sin hammare på mejsel för att göra det känt beeldhouwgeluid och vänster marmor damm från hans händer fladdrar ner. Han förändrade ingenting och låtsades, men ledaren för den florentinska republiken var nöjd.
David kopia - Wikipedia Foto

Skada

I 1527 blev David förlorade en arm. Från Palazzo Vecchio, en sten var vänster arm. Stenen var avsedd för en rebellgrupp, men slog armen Davids. Armen blev omedelbart repareras, men reparationen var alltid synlig.
Förutom våld och vandalism utomhus inkräkta på bilden. Bilden kan inte stå ut med det. Så tidigt som 1846 möten att äga rum på en annan plats. Man tänker på Loggia dei Lanzi, men som passar helheten inte. År 1875 bestämde de sig för att flytta den till Galleria dell Accademia ??. På Michelangelo ?? s fyrahundrade födelsedag infaller beslutet. Flytten är en annan stor företag. Denna gång en järnvägslinje byggs för att täcka avstånd av flera kilometer mellan torget och museum.
År 1908 steg en marmorkopia av David på Piazza della Signoria. De florentinare fann torget utan David men bare.
Originalet - Foto Marcus Obal

I september 1991 statyn skadades när en orolig museum besökaren med en hammare slog på foten. En del av David ?? s tå bröt, den andra tån på sin vänstra fot. De arbetslösa 47-årige italienska hade hammaren gömd under rocken smugglats in i museet. Skötare i museet hade stora svårigheter att hålla mannen tills polisen kom. Den vandal berättade polisen att en 16-tals venetianska målare hade gett honom mandat att göra det.
Skräpet av det skadade tå, för restaurering, även användas för att undersöka marmor. Det antas allmänt att Carraramarmor kom, men det fanns också röster som förmodligen kom från Seravezza i Apuan Alperna. Det hade arbetat Michelangelo. Efter granskning av Istituto di Struttura della Materia i Rom verkar komma från stenbrottet i Miseglia Fantiscritti, i mitten av tre små dalar i Carrara.

Hårfina sprickor

År 2004 statyn för att hedra hans 500. födelsedag, helt återställd. Formen och storleken på bilden tillsammans med den svaga berget utgör ett hot. Under våren 2014 kommer den alarmerande nyheten att den ursprungliga bilden att kollapsa. David hotar att sjunka hans anklar på grund av sprickor i marmor av benen. Universitetet i Florens gjorde forskning och kom med alarmerande budskap. Det finns flera orsaker som ligger bakom skadorna:
  • blocket av marmor var början på allt inte alltför bra kvalitet;
  • Det är full av mikroskopiska hål, vilket gör det snabbare än andra typer av marmor väder;
  • många besökare orsakar vibrationer;
  • den passerande trafik gör bilden inte bra;
  • jordbävningar orsakar skador.

Vibrationer

Experter argumentera för en vibrationsresistent museum bör vibrationer från både besökare och trafik och jordbävningar ikapp till konstskatt. Det borde kosta minst en miljon.
Dario Franceschini, den italienska kulturministern, i December 2014 meddelat att man har öronmärkt 200.000 euro för en fast bas. Som Michelangelos David måste för tiden.

David i Florens

LegendaA Galleria dell'Accademia, med den ursprungliga David
B Piazza della Signoria med David, kopian
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha