Dani, invånare i Baliem Valley

Asdis Lundholm Februari 29, 2016 Underhållning 13 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Dani är ett folk som bor i Baliem Valley på ön Nya Guinea. Först sedan andra världskrigets slut, dessa människor kontakt med det moderna samhället. Folket upptäcks i andra världskriget under en aktion av den amerikanska militären. Ett flygplan var förlorat. Anordningen var en brist på bensin och besättningen räddades på ett spektakulärt sätt, med hjälp av lokalbefolkningen.

Innehåll:

  • Jordbruket av Dani stammen
  • Byar
  • Byggnad
  • Kultur
  • Tankar Pengar
  • Dussintals Potatis arter
  • Buah Merah
  • Fjäder huvudbonad

Jordbruket av Dani stammen

Dani är bönder och växa traditionellt många typer av potatis, kassava, tarot och mer grönsaker. De är goda bönder. Förutom frukt och grönsaker växer de håller grisar. För svinen inte springa iväg, de bygger stenmurar och staket. Dani bygger också staket runt deras by. De upptar denna topp med vass och gräs, varefter de odlar växter på den. Speciellt staket bevuxen med ormbunkar kan vara en vacker syn. Det kan vara en god idé i övriga världen också göra staket bevuxen med växter eftersom det är mycket trevligare att se än en kal staket.
350 år gammal mumie av Dani, är det kroppen av en före detta chef. Mumificeren av kroppen görs genom rökning från kroppen.

Byar

Byarna Dani har en entré med en dörr i staketet. Ovanför ingången är en stor tak monterad i form av en månskära med de två pekar mot marken. Dani hade en dörr och ett staket för att skydda sig mot inkräktare, andra stammar. Orsakerna till gräl mellan stammarna är nästan uteslutande stjäla grisar eller önskar en kvinna från en annan stam. De Dani män kan gifta sig med flera kvinnor. Under ett bröllop en gris slaktas och ätas av alla. En eller flera levande svin, mannen gåva till hans svärföräldrar. Grisar är ett medium för utbyte och ses av Dani som en symbol för rikedom. Man beräknar rikedomar inte kontant utan hos svin.

Byggnad

Dani hus kännetecknas av männens husen är runt. Den vrouwenuhuizen är långsträckta. Barnen sover i kvinnocenter. De män sover ihop dem i ett hus, och kvinnor också. Gift Dani har aldrig sova tillsammans i ett hus. Huset är en tjock halmtak. Växter som papyrus vass växer i överflöd i Baliem Valley. Eftersom taket är så tjock att det förblir svalt och skönt inne när det är 30 grader utanför. Nykomlingar till byn möts med en utarbetad ritual sjungande ton. Män och kvinnor kommer till besökaren, få hans eller hennes händer och sedan säga: "wawawawawawawawawawawawa", ofta mer än en gång.

Kultur

Om du är en Dani man möter vägen sedan hälsar varandra med: "Nayak" Om du möter en kvinna som du säger, "La-OEK" Mot flera kvinnor du säger "La-oeknya" Kvinnor bär vägen ofta Nokke, ett elastiskt nätkasse. Detta göras från venerna i bladen av en palm. De ger venerna färg. Svart är gjord av houitskool. Gul, blå och röd är gjorda av frukter. Dani älskar speciellt den röda färgen. Tidigare i en röd Indonesien 100 rupier sedeln en betalning. Nu det är en ganska värdelöst mynt eftersom Rupiah under åren har betydligt devalverat. Men Dani har använt den röda betala räkningar.

Tankar Pengar

Tankar finns i Baliem dalen inte hittas eftersom havet är hundratals kilometer bort. Men genom byteshandel med andra stammar, Dani alltid vetat skal och få dem att se smycken som halsband och armband. Tankar sågs tidigare så som valuta. Pengar är överflödig i ett samhälle där byts.
Buah Merah

Dussintals Potatis arter

Dani kvinnor bruka jorden. Det finns massor av potatissorter till Viden i Baliem Valley. Det faktum att en del forskare hävdar att potatisen har sitt ursprung i Sydamerika således undermineras. Melanesians och polynesier visste potatisen förmodligen minst samtidigt med de sydamerikanska folkens. Vissa potatis du kan äta rå.

Buah Merah

Dani också växa tarot. Det är en rotfrukt med ett stort blad. De växer också morötter, bönor, lök, purjolök, vitlök, Labu vad som är en grön frukt som tillagas, många typer av kål och ris nuförtiden. Många frukter odlas, som apelsiner, mandariner, citroner, jackfrukter, många typer av bananer och den berömda Buah Merah, en avlång röda frukten av pandanus palm som växer till cirka en meter hög. För övrigt inga kokosnötter växer här
eftersom de bara trivs nära ett hav. Nötter också under press som jordnötter och paranötter ett slag växer här ofta. Kvinnorna tar hand om mark, skörd och tvätta grönsaker i floden. Används ofta vit sand sand från marken, till exempel, rötter och sedan skölja bort roten.

Fjäder huvudbonad

Dani har en sten yxa för att bruka jorden. Detta är ett trähandtag med en lång vass sten det. Det finns bark vävda runt stenen och yxan för att hålla den. De har också en pil och båge att gå jaga gris, rådjur eller fåglar. Fåglarna inte bara ätit, men fjädrarna används för dekoration. Så många Dani har fjädrar som de traditionellt klädda indianer. Älskade fågelfjädrar för att använda hans Cassowary fjädrar och paradisfågel fjädrar. Dessutom Dani har spjut att jaga med. Dani promenad alltid barfota; Också i skogen. Ytterst som är mer praktiskt eftersom skor knappast motstå hala och våta djungeln.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha