Dagens filosof; Xenofanes av Kolofon

Xenofanes av Kolofon är en av de filosofer som levde långt före Kristi födelse. Han var också en av grundarna av modern filosofisk tanke. Herakleitos måste Xenofanes en viktig roll i den information som vi har Xenofanes idag.

Xenofanes av Kolofon

Liksom många andra pre-sokratiska filosoferna, som är mest känd genom arbetet i senare författare är födelse och död Xenofanes osäker. Herakleitos kallar honom en modern och kritiker av Pythagoras, så vi har en idé där han bodde. Xenofanes flydde de persiska krigen i Ionia till södra Italien och vandrade som en poet och fritänkare längs stadsstaterna i Grekland förälder. Liksom Thales, kritiserade han den homeriska begreppet antropomorfa gudar. Xenofanes sade att gudarna av Homer hade alla omoraliska och oacceptabla inslag i ofullkomliga människan och kunde knappast bli föremål för vördnad. I ett av de första tecknen på kulturell relativism som vi vet hävdade Xenofanes att gudar Homeros var inte mer än en återspegling av den homeriska kulturen. Han sade: "etiopierna göra sina gudar svart och ge dem en platt näsa; thrakerna säger att de har blå ögon och rött hår. Om oxar och hästar hade händer och kunde måla, säger Xenofanes, oxar och hästar skulle skildra gudar som oxar och hästar. Han kritiserade också läran om trans Pythagoras och petade kul på tanken att en mänsklig själ kan hamna i ett annat djur. Xenofanes hade ett vagt begrepp av en gud, som "inte på något sätt form eller tanke på människan verkar" och "allt som orsakas av tankar i sitt sinne."

Thales och Xenofanes

Liksom Thales spekulerade framför honom Xenofanes de underliggande principerna för naturfenomen. Thales trodde att vattnet var den första principen, men Xenofanes tänkte på mindre upphöjd möjligheten av lera. Denna idé var vid den tidpunkten inte är helt ogrundade, eftersom hon var i varje fall baserat på observation. Xenofanes hade i själva verket sett fossila resterna av havsdjur i jorden och därför trodde att världen torkade regelbundet upp och så tillbaka till det ursprungliga leriga staten, vilket gör livsformer på jorden blev instängda och bevaras var innan processen omvänd igen.

Filosofi är osäker

Xenofanes var den första tänkaren som väntat varningen från Sokrates att vara försiktig med påståenden om viss kunskap. Filosofiska säkerheter bestod enligt Xenofanes, eftersom även om vi snubblar av en slump på sanningen, finns det inget sätt att veta säkert att det är så vi tror att de är. Ändå gör den filosofiska forskningen inte värdelös, eftersom genom att till lätta brister i vårt tänkande, vi vet åtminstone vad som inte är, även om vi inte är säker på vad som är fallet. Denna idé har en modern motsvarighet i falsificatiemethode Karl Popper. Fragmenten som är kända för oss från Xenofanes vi ser ingen tydlig underliggande strukturen i hans sinne. Xenofanes spred hans berättelse som politisk flykting i synnerhet i orala dikter och berättelser. Ändå Xenofanes hade tillräckligt inflytande för att upprepade gånger nämnts av andra filosofer. Det verkliga skälet kan vara särskilt sin kritik av de homeriska gudarna är uppfyllda.
(0)
(0)
Tidigare artikel Immunsystemet och åldrande
Nästa artikel Kom på ryggproblem!

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha