Dagars vila och sömn

Asdis Afzelius Februari 29, 2016 Hälsa 4 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Nästan tre år sedan, jag flyttade till Portugal. Ett nytt land, ett annat språk och kultur. Så det betyder att du måste du anpassa och integrera i den portugisiska livsstil. En av de delar av denna livsstil som var nytt för mig, den traditionella Sesta var. En variant av den spanska siesta med andra ord; eftermiddagen tupplur. Men är det friska eller inte en sådan middagslur, vilka är effekterna och de negativa effekterna på den vilodag vila?

Den Sesta

I Spanien och Portugal kan eftermiddagen ofta vara så varm att det finns inget annat att göra. Det är också känt att människan har biologisk tendens att vara dåsig efter lunch. Men det är en hälsosam vana att sova i mitt på dagen? Skulle inte en sund vana i Nederländerna kan vara om det är endast användbar i varma länder? I länder som Spanien och Portugal kan ibland vara så varm att det är ommogelijk under de varmaste timmarna på dagen för att arbeta, särskilt för arbetare på landsbygden eller i byggandet. Och eftersom kunderna är templen, det finns också affärsinnehavare ofta inget annat alternativ än att avsluta ärendet några timmar och ta en tupplur. Gatorna är tysta och sedan övergivna.

Vetenskaplig forskning

Det finns flera vetenskapliga studier på eftermiddagen tupplur. Ett antal forskare har undersökt effekten av sömn på hjärnan. Särskilt i långtidsminnet, var effekten av tupplur tydligt. På lång sikt minne lagras hur man gör vissa saker och vad du har gjort. Med långtidsminnet ihåg ditt exempel hur man cykla eller hur man spelar fiol.
Det gjordes två forskargrupper, där en grupp bland eftermiddagen sov en och en halv timme och den andra forskargruppen inte. Nu, båda grupperna hade att utföra vissa övningar. Och avslöjade att forskargruppen som sov på eftermiddagen och en halv timme, övningarna utvecklades bättre än den andra forskargruppen som inte hade sovit under dagen. Resten hade ingen effekt på det, för efter en natts sömn, resultaten för båda grupperna. Från en annan amerikansk studie tyder på att en eftermiddag nap inte negativt beïvloedt sömnkvalitet nästa natt.

Resultat

Resultaten är så positiva; eftermiddagen tupplur ökar dagligen sömntid och leda till en bättre långtidsminne. Så det skulle inte bara ha en god vana att vara i varma länder. Även i Nederländerna skulle ha en positiv effekt. Men är det dags för en eftermiddag tupplur i vår upptagen och stressigt liv? Hur din chef kommer att reagera när han redan sover med huvudet hittar på skrivbordet? Troligtvis är du förväntar dig en stor utskällning. Men kanske det hjälper om du låter honom läsa resultaten av denna studie. Anställda som sover vid middagstid, inte bara resten av dagen mycket montör men kommer också att förbättra sin långtidsminne. Och det kommer att ge de nödvändiga fördelar för arbetsgivaren. Så sova gott!
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha