D- och T-linjer, den enklaste förklaringen!

För tjugo år sedan du inte behövde komma med en text som svårslagna med fel D och T. Idag är människor är oense. De som stör till en d / t-fel ses som en borrning. Frågan är var denna tendens kommer ifrån. Grundläggande regler som du lär dig i grundskolan, men i senare utbildning kråkor ingen det. Ingen lärare som d's och t är korrekt om kommissionen hade ett annat syfte. Eller förstå dem är omedvetna om? Här är reglerna! Enligt forskning vid Language Center VU bland 1100 freshmen har en i sex av dålig skrivkunskaper. Dessa ungdomar har vid ankomsten till universitetet kämpar för att skriva felfri holländska. Problemen är både infödda och invandrade elever. Placering d's och även t är bevisar extremt svårt. Skriver fyrtio procent av elevernas svar, kommittén ... "frasen utan t.
För att veta om du måste använda D och / eller T språkkänsla som behövs. Språk Sense utvecklar bland annat som fel systematiskt korrigeras. Detta är den nederländska utbildningssystemet är inte fallet. I Belgien, men: det vanliga diktat är den mest normala sak i världen. En annan orsak till vår försämrade grammatiken är framväxten av Internet och mobiltelefoni. Eftersom människor i allt högre grad läser texter med grammatiska fel, kan detta någonsin mindre skiljer sig från felfria texter som de.

Verb i presens

D: s och T: s är inte svårt. Till konjugerade verb du behöver veta roten av verb. Stammen av verbet är infinitiv som vi talar, såsom "gå, lever, sitta, rädsla, arbete, ta, dig, talar, klippa, vill, ge, ta," etc. Förvirringen hos många människor uppstår Stammen har redan en D som "ord, bly, håll, be, sky, råd," etc. Har du inte luras av D, sedan konjugering i presens även mycket enkel. Lägga D är inte på dagordningen. Du får följande process:
I = stam
Du stam + t =
Han / hon / det = stam + t
När D-tomma ord får du så här:
 • Jag ta, du tar, tar han
 • Jag talar, du talar, talar han

Vid orden där D redan inuti skapar något som är väsentligen densamma:
 • Jag är, du är, är han
 • Jag älskar, älskar dig, han älskar

Utfrågning i formen är för närvarande bara en verschilletje när du bildar, om ordet redan har en D. Ingen säger "ger dig" eller "du talar", så vi plocka upp T även inbyggda verb med D:
Kommer du?
Har du?
Sammantaget vi bara lägga T ökning i presens, som i vissa fall en utsignal DT verkar byggas. I själva verket är det bara ett verb som redan har en D i den, där T tillsätts sedan.

Imperfekt och perfekt particip

Den andra punkten där människor ansluter fel går berör främst particip. Particip bara tyder på att något har varit. Det är "klar", därav namnet "perfekt particip".
Under de senaste spända och tidigare particip finns regler som härrör från den välkända "kofschip" eller ens "avelsfår", men i praktiken du inte riktigt ta dig dit för att hålla upptagen. Håll två grundläggande regler och du kommit långt:
 • I det förflutna du aldrig se DT samtidigt.
 • Med tidigare particip konjugera verbet i förfluten tid, och vad du kommer att höra när du skriver particip.

Past:
I = + stam huruvida
Du = + stam huruvida
Han / hon / det = + stam huruvida
I plural sätter dig vidare bakom N.
Så:
Jag sprang, du körde, han sprang, sprang vi.
Jag tog, du tog, han plockade upp, vi gripit den.
Particip:
Anta att du slits mellan "gjort" och "Klar".
För närvarande arbetar vi med T, så det är: ". Det händer"
Men om particip, måste vi skriva strukturen "Det är gjort." För att vara säker på att du verkligen ska släppa en D, du ändra uttrycket för enkelhetens skull i det förflutna och lyssna till dig själv. "Det hände" tydligt indikerar en D. Så registrera "Det är gjort", kan du också välja vilken D.
Tillämplig för alla:
 • Planet landade. Då får du: Planet har landat. En d ingen t!
 • Han hörde det. Då får du: Han hörde det. En d ingen t!

Ändå T är också perfekt particip formuläret ibland. När än att T? Tja, när du passerar densamma, och översätta din fras som till det förflutna:
 • De gjorde detta. Då får du: De gjorde detta. En t, så ingen d!
 • Hunden skällde. Då får du: Hunden skällde. En t, så ingen d!
Kanske du märkt att "göra" stjälkar och bark ", respektive" gör "och" bark "är. Dessa ord avslutas med ett K och ett F. Du gissade rätt: Bokstäverna K och F är i "kofschip. Därför T: s och ingen D's!

Används som ett adjektiv particip

Den tredje punkten som människor gör misstag uppstå som en particip som ett adjektiv används. Detta är förvånansvärt vanligt, men då måste man inse att det är helt enkelt ett adjektiv. Du använder denna funktion av verbet bara d eller t.
Vi får:
 • Fartyget gick på grund.
 • Skeppet är strandsatta.
 • Den strandade skeppet.
I den sista raden ser dig så att vi inte skriver "den strandade fartyget, eftersom det i så fall författaren konstruera förflutna och adjektiv förvirrad eller inte förstår alls vad är ett adjektiv. I det senare fallet ytterligare förklaring: adjektiv ger en fastighet eller tillstånd. Den strandade fartyget, den vita skeppet, den vackra skeppet, högväxt ship, etc.
Adjektiv aldrig har två vokaler. Vi får bara en från. Därför läser vi:
 • Degen knådas. Den knådade degen. Så inte använda "knådas degen" eller "deg knådas.
 • De stridande dödas. De dödade soldater. Inte "gedoodde fighters" eller "stupade soldater.
Fler exempel: förstorat fotografi, Potted lökar, den vidgade väg, den upplysta stigen, den förstörda byggnad, pengarna, den stulna klockan.
Har particip en kort vokal, så inte "gjuten", men till exempel "sparade" eller "begränsad", dubbelklicka sedan vi konsonanten i nästa adjektiv betydelse:
Djuret sparas. Den räddade djur.
Virket är ruttet. Den ruttet trä.

Imperativ

Imperativ är språkligt något speciellt. Det ger ett kommando eller biträde på högtalaren igen, och vi skriver i 1: a person singular. Ingen ytterligare T så. Se:
 • Registrera dig!
 • Undvik rusnings!
 • Håll ut!

Förståelsen Test
Innehållet i den här artikeln de bepaal__. Du wor__ ibland galen, eller wor__ du inte? Hur som helst, gebeur__ varje dag och jag röra men inte gewen__.
"Ord är levande; De skär dem och blöder. " ~ Ralph Waldo Emerson
(0)
(0)

Kommentarer - 1

Är 71 år gammal och mitt skrivande var att försämras. Via internet och SMS tar det språket försämring långt. Men det finns fortfarande människor och faktiskt en del kallar det "gnällspikar" som du tillrätta sådana D och T-fel. Sålunda. Bra artikel.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha