Cornage i hästen

När en häst har cornage du hör en sub ljud när han andas. Detta orsakas av en störning av stämbanden. Ett allvarligt tillstånd, är det inte, men en häst kan vara genom mindre väl lämpad för sporten.

Cornage

Cornage är en störning i stämbanden och struphuvudet. Samtidigt andas är en onormalt ljud framställs, vilket beror på att en av stämbanden ?? i de flesta fall vänstra stämbandet ?? är förlamad och därmed luftpassagen blir trängd. Under vila stämbanden är slack och är mindre eller inte höra ljudet. Styrkan av under ljud och hur många gånger det kan höras beror på svårighetsgraden av cornage.
Cornage förekommer främst i stora hästar och 95% av fallen ärftlig. Andra orsaker till förlamning av stämbanden är tungmetallförgiftning och inflammation i halsområdet, såsom kvarka. Cornage kan också uppstå efter en operation är andas.
Eftersom cornage så är ärftlig i de flesta fall, tillåta vissa stam hästar med cornage ner och kontrollera dem utländska hingstar och ston på cornage innan de får i stamboken. Tillvägagångssättet verkar fungera, eftersom antalet fall cornage minskat de senaste åren.

Kliniska tecken och symptom

Cornage ofta observerats hos hästar när de först gå in i utbildningen. Den ökade andning under träning och huvudet kroppshållning struphuvudet extra handen i en fix och du kan höra sub ljud samtidigt andas. Ljudet kan låta som en hög, visslande ljud, men också som en rå, skrapande ljud.
Vissa hästar, ljudet kan endast höras om de är lika extra ansträngning, såsom i marknadsföring för ett hopp. Om det är ytterligare aldrig hört att det inte är en allvarlig cornage. Bullret kan emellertid också höras under hela övningen eller även vid vila. Sedan talas det om allvarlig cornage, vilket innebär att hästens uthållighet under kan drabbas. Vid 100% cornage är båda stämbanden förlamad, som ?? en häst är en mycket mindre ström än en frisk häst.
De flesta hästar inte riktigt bry sin cornage och kan utföra lika bra som andra hästar. Ljudet är irriterande, men betyder inte alltid att hästen har trånga. Men cornage en stor nackdel när trav- och racing. Ett par med cornage nämligen kan alltid plocka upp något mindre syre, och att ha en sport när det gäller uthållighet hästar alltid en nackdel hos friska hästar.

Diagnos

Cornage Diagnosen kan bekräftas genom undersökning med ett endoskop. Veterinären kommer då med en flexibel endoskop genom näsan och i svalget, så att stämbanden kan ses inom. Veterinären kontrollerar om stämbanden är symmetriska, oavsett om de är mobila och inte slokar så att luftflödet hindras.
Ofta treed cornage försiktig på jobbet, så det kommer att ses i halsen under förlossningen. Detta är endast möjligt på ett löpband. I Nederländerna görs detta endast vid fakulteten för veterinärmedicin i Utrecht. Hästen måste först tränas att gå på ett löpband.
En under ljud vid ansträngning och andning behöver inte betyda omedelbart cornage. Detta kan också komma att strottenklepje av avvikelser. En veterinär kan göra en korrekt diagnos.

Effekter

Som beskrivits ovan, är de flesta hästar inte mycket besväras av sin cornage och kan bara gå in i idrotten. Vad gör ett negativt resultat av en häst med cornage är att de är värda mycket mindre och svåra att sälja. Detta beror främst på att dessa hästar få godkännande för försäljning en anmärkning i inspektionsrapporten. De är inte avvisas, men i svåra cornage av veterinären ges ändå en negativ köp rekommendation och den potentiella köparen kommer ofta släppa ut, om bara för att vissla är helt enkelt störande.

Behandling

En liten del av hästar med cornage kan inte fungera normalt genom motgångar. Sedan är en drift möjlig. Det finns inget annat sätt att ta bort bruset.
Det finns två typer av kirurgi för att avlägsna cornage:
  • Avlägsnandet av membranpåsen bakom stämbanden. Som ett resultat, är ljudet borta, men blockaden av luftkorridoren förblir närvarande. Detta är ingen lösning på problem.
  • Sidan rita och hålla stämbanden som tillåter luft korridor att vara mer öppna. Således är tätheten korrigeras, men det är möjligt, att stycken av foder hamna via struphuvudet in i lungorna. Detta kan resultera i en kronisk hosta igen.

Obs: Utföra en cornage operation är förbjudet enligt ministeriet för jordbruk, såvida välfärd hästen är i allvarlig fara.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha