Christine de Pisan, feminist avant la lettre

Göran Mörner Februari 27, 2016 Miscellanea 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Christine de Pisan var en medeltida författare som stod upp för likabehandling mellan män och kvinnor. Hennes arbete är bland de tidigaste feministiska skrifter omfattar poesi, romaner, biografier och en självbiografi. Hon kommenterade också litterära, politiska och religiösa förhållanden. Pisan blev den första kvinnan i Frankrike, och förmodligen i Europa, som fick en intäkt baserad på hennes skrifter.

Förbindelse

Pisan, född i Venedig 1364, är utbildad vid hovet i Paris av sin far Thomas de Pisan, astrolog och läkare till Karl V av Frankrike. Även om hennes uppväxt var inte mycket känt, hade hon tack vare sin fars ställning, tillgång till en rad specialbibliotek. 1380 gifte hon sig med Etienne du Castel, en adelsman från Picardie. Han var en man bland de tusentals som han gick mot andan genom att stödja henne i hennes skrivande ambitioner. När han dog 1390, var de dåliga Pisan 26 år. Även om hon var uppskattad i de kretsar av domstolen att instruera sina poesi och kärleksballader till sin man, bestämde hon sig för att ge henne ett brev till försörjningen för henne och hennes barn i stället för att gifta om sig. Medan hennes namn som författare avvecklas kopieras och illustreras arbetet i andra författare.

Hennes arbete

Hennes arbete handlar om feministiska teman ?? s i olika litterära former. Till exempel, skriver hon om orsaken till kvinnoförtryck, brist på utbildning för kvinnor, kampen mot en kvinnofientliga samhälle, rättigheter och förmåga kvinnor, hennes vision om en rättvisare värld.
Även om arbete Pisan var avgörande för den rådande patriarkatet, det var väl mottagen eftersom den baserades på kristna värderingar och de moraliska principer av kristendomen. Hennes arbete präglades intensivt studerats av en retorisk kraft som senare forskare.
Hennes två mest kända verk är böckerna Le Dit de la Rose 1402, och Le Tresor de la Cité des Dames i 1405. Le Dit de la Rose var en direkt attack på den populära romanen Romance of Rose av Jean de Meun, ett verk om kärlek vid den domstol där författaren beskrev kvinnor som temptresses och syndiga varelser. Pisan talade om en misogynistic arbete, vulgärt, omoraliskt och kränkande för kvinnor. Senare har hon publicerat en polemik om genom brev om saken.
Le Tresor de la Cité des Dames diskuterar Pisan tre damer ?? ?? presenteras som Reason, rättfärdighet och rättvisa. Det är en debatt om kvinnoförtryck och kvinnohat av manliga författare av hennes tid. Under ledning av författaren, de bygga en stad i vilken endast de dygdiga fruar.

Hennes kamp

Trots att Pisans arbetet bara skrivit om och om överklassen var hennes arbete i tjänst hos idén om jämlikhet och rättvisa för kvinnor i medeltida Frankrike. Pisan levde större delen av sitt liv i relativ komfort. 1418 hon kom in ett kloster i Poissy, där hon fortsatte sitt arbete fortsätta. Där skrev hon i sin berömda 1429 dikt Le Ditie de Jeanne d'Arc. Pisan dog troligen i 1430.

Christine de Pisan i Dinner Party


Christine de Pisan är på hennes platta presenteras som en abstrakt fjäril med roterande nyanser av rött och grönt. Chicago beskriver denna form som ?? en vinge som tas upp som ett försvar, som en symbol för sitt arbete med att skydda kvinnor ??.
För löpare har valt samma färgpalett och taggiga brandliknande former pryder kanterna. Den färgglada vågiga mönster som är karaktäristiskt för Bardello broderier teknik som kallas ?? flamma stygn ?? eller ?? ?? Florentine sy, kommer från medeltida Italien. Denna design är dominant speglar, enligt Chicago, restriktioner för kvinnor under den förtryckande renässansen.
På framsidan av löparen bordet, det finns en scen genom ?? C ?? Christine broderat, som bygger på en upplyst manuskript där Pisan representerar en lunta till drottningen av Frankrike. Boken beskriver hennes skrifter som en gåva av kunskap och feminism i den medeltida världen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha