Cholecystektomi - avlägsnande av gallblåsan

Eber Åhlund Februari 28, 2016 Hälsa 61 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Gallblåsan är ett organ där galla lagras. Gallblåsan är i kommunikation med levern och ligger också nära till den. När det finns genom kristallisering av fasta beståndsdelar äger rum, det uppstår gallsten. Med gallsten eller en inflammerad gallblåsa kan vara en orsak till att avlägsna gallblåsan, även kallad en kolecystektomi. Den här artikeln förklarar hur denna operation kommer att vara i kraft.

Funktion av gallblåsan

Gallblåsan är ett organ där galla lagras. Galla produceras i levern och transporteras sedan till gallblåsan genom gallgången. Här gallan är något tjockare. Hjärnan berättar därefter gallblåsan, när maten kommer in i magen fett. Som ett resultat, gallblåsan galla som drar ihop och avger till tunntarmen. I tunntarmen, säkerställer gall en matsmältningen av fetterna. Gallan med hjälp av gallsalter emulgera fetter. Detta innebär att fetterna kan reduceras med mycket små droppar. Detta gör att matsmältningsenzymer kan göra sitt jobb bättre.
Placering av gallblåsan

Placering av gallblåsan

Gallblåsan är ett ihåligt element i form av ett päron. Gallblåsan ligger i bukhålan på höger sida, under levern. Gallblåsan är i kommunikation med den överordnade via levern och tolvfingertarmen till tunntarmen.

Gallsten

Kolelitiasis eller gallsten, har en fast struktur och ligger i gallblåsan eller gallgångarna. Gallsten bildas från galla och består av 80 procent av fallen från kolesterol. De övriga 20 procent av gallsten är pigmentstenar. Med gallsten är inte ett sällsynt tillstånd, och cirka 30 procent av människor får det ut. Med gallsten behöver inte leda till klagomål. Om dessa tecken påträffas genom att ha gallsten, är det ofta vidare till avlägsnande av gallblåsan. Gallsten kan också vara orsaken till en inflammerad gallblåsa, men sannolikheten för detta är mycket liten.

Behandling

"Ordinary" cholecystektomi
Med ordinarie cholecystektomi gallblåsan avlägsnas genom buken. Läkaren gör under operationen ett snitt i magen på mellan tio och femton centimeter långa. Genom detta snitt är gallblåsan lossas och avlägsnas. Vid framställning av ett stort snitt i magen, kommer du att vara i slutet av operationen, ett stort ärr på is den.
Laparoskopisk kolecystektomi
I laparoskopisk kolecystektomi gallblåsan avlägsnas genom buken, men nu med hjälp av några få små snitt. Detta gör det möjligt för ärrbildning som återstår till operation, är mindre än för "vanliga" cholecystektomi.
Som namnet antyder, använder den en laparoskop i denna operation. Detta är en lång rakt rör, i vilket en kamera och en lampa är monterade. Den laparoscope förs in genom ett snitt på cirka två centimeter i direkt anslutning till naveln. På grund av de andra snitt görs bit för bit specialinstrument införda till bukhålan, vilket är nödvändigt för att utföra operationen. Det kan vara så att efter avlägsnande av en gallblåsa fortfarande ett sår avlopp är kvar. Det kan också hända att det inte är möjligt att genomföra en kolecystektomi på detta sätt, eftersom gallblåsan är inflammerad eller har för mycket ärr sammanväxningar. Detta är inte att avgöra läkaren efter laparoskop införes.

Komplikationer och efter operationen

Precis som alla andra kirurgiska ingrepp, finns det risker här. Vissa komplikationer som kan uppstå är: blödning, infektion av såret, trombos eller lunginflammation. Dessutom kan en skada på gallgångarna vara en potentiell komplikation, men detta är nästan aldrig sker. Dock är risken för denna skada högre i laparoskopisk kolecystektomi. En annan bieffekt av kirurgi är en brännande känsla när man kissar. Detta kommer att passera. Efter operationen är du ofta törstig. Du får en IV placeras i armen för att leverera vätska, tills du återigen har möjlighet att dricka tillräckligt. Efter en till tre dagar, är såret avloppet oftast bort. Om det efter alla tester allt är också de övriga avlopp och droppar bort. Efter en laparoskopisk gallblåsan bort bör patienten efter en till fyra dagar hemma. I en vanlig gallblåsa bort, kan detta ta upp till 10 dagar efter operationen.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Kjella Ekdal
  Like 4   Dislike 2

"Efter fyra till 10 dagar, kan de flesta patienter återvända hem." Det; s inte sant. De flesta kan nästa dag för att återvända hem. Några morgonen kördes ibland samma dag. Tio dagar på sjukhus för en gallblåsa operation är totalt nonsens, eller finns det en enorm komplikation måste ha inträffat.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha