Chess VM 2014 - duell: Carlsen-Anand

Stenulf Nordlund Februari 27, 2016 Sport 78 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
I November 2014 spela regerande världsmästare Magnus Carlsen och Viswanathan Anand för hans utmanare schack FIDE VM-titel. Denna duell kommer att äga rum i Sochi. När matcherna spelas? Vem är favorit för den slutliga segern i denna duell? Vilka regler har kommit överens om för VM-match? Var sätts i denna kamp för att följa världen lever? Hur historien om VM schack har gått ut?

History of the World Chess

Titeln "World Chess" användes på fyrtiotalet av artonhundratalet. Vid den tiden sikt, men mer som ett smeknamn eller hedersposter för en spelare som vid schack experter på den tiden ansågs vara den bästa schackspelare i världen. Enligt de flesta schackhistoriker Wilhelm Steinitz nu betraktas som den första "riktiga" världen schack. Han vann 1886 i en match mot Johannes Zukertort, som för första gången uttryckligen överens om att användningen av denna match var världens schack. Steinitz var född österrikisk, som senare skulle ta den amerikanska medborgarskap.
Emanuel Lasker
1894 Steinitz förlorade sin VM-titel till den tyska Emanuel Lasker. Som behöll sin världsmästartitel förrän 1921. Även om det bör noteras att medan han var i en lång period, 1910-1920, inte en enda gång officiellt världen har satt på spel i en duell.
Den legendariska Emanuel Lasker var bredvid hans schackkarriär också verksam som matematiker, filosof och författare. I synnerhet som matematiker, också uppnådde han stor framgång. När det gäller commutative algebra är Steinitz i historien om matematik betraktas som en banbrytande vetenskapsman.
Max Euwe
År 1921 Lasker förlorade VM-titel till den kubanska Capablanca. De skulle då förlora igen 1927 denna titel den ryska Alekhine. År 1935, Alekhine spelade en VM-match mot holländaren Max Euwe. Holländaren vann duellen med 15,5-14,5 och schack blev den första och hittills enda nederländska världsmästare. År 1937 Alexander Alekhine skulle dock återigen återta världsmästartiteln genom att slå i en duell med Euwe 15,5 till 9,5. Alekhine skulle behålla världsmästartiteln fram till sin död.
Sovjetunionen vs. Bobby Fischer
Under de första decennierna efter andra världskriget schackvärlden dominerades av Sovjetunionen. Under perioden 1948-1972 fanns det fem världsmästare; Alla fem kom från Sovjetunionen. År 1972 lyckades det legendariska amerikanska Bobby Fischer att bryta den sovjetiska hegemonin i schackvärlden.
Under VM duell på Island, besegrade han regerande världsmästaren Boris Spassky. Denna duell, som ägde rum i mitten av det kalla kriget, fick smeknamnet "århundrade matchen." Bobby Fischer behöll hans värld upp till 1975. Efter intensiva förhandlingar, det internationella schackförbundet FIDE beslutat att år inte att svara på de krav som Fischer föreslagit en ny VM-match. Fischer vägrade sedan att spela en VM-match. FIDE beslutade då att schack där Fischer ursprungligen hans VM titelmatch borde ha spelat mot den ryska Karpov, att förkunna den nya mästare i schackvärlden.
Kasparov
Anatoli Karpov behöll VM-titel fram till 1985. Det året han förlorade denna titel, men till sin yngre landsman Garry Kasparov. Från mitten av åttiotalet till början av 21-talet skulle fortsätta att regera Kasparov i schack. Men han skulle inte längre vara den officiella världsschackmästare från 1993. Det året beslutade Kasparov, efter en serie av konflikter med FIDE att etablera en egen schackförbund och därmed organisera sitt eget VM. Kasparov skulle behålla sin VM-titel fram till 2000, då han förlorade mot sin landsman Vladimir Kramnik.
Samtidigt FIDE fortsatte att organisera sitt eget VM Chess, även om han hade officiell VM-titel sedan 1993 en mycket mindre glans som den bästa spelaren i sin generation, hade Garry Kasparov inte delta i detta VM. Från 1993 till 2006 FIDE VM-titel var achtereenvolgensin händer Anatolij Karpov, Alexander Khalifman, Viswanathan Anand, Ruslan Ponomaryov, Rustam Kasimdzhanov och Veselin Topalov.
Återförenad schack
Under 2006 enhet äntligen kom tillbaka i en värld av topschaken. Kramnik, innehavaren av den alternativa världen, slogs det året i en duell med FIDE världsmästare Topalov, för den enda officiella VM-titel. Kramnik vann denna konflikt. Då den indiska Anand plockas i 2007de världen. Anand behöll VM-titel tills den norska underbarn Magnus Carlsen besegrade honom i 2013 i en duell.
Kandidater Tournament 2014
För att avgöra vem som skulle då Carlsen dagar som tillåts för en ny duell för världen, spelades en Kandidater turnering mellan åtta bästa spelarna under våren 2014 i den ryska staden Khanty-Mansiysk. Denna turnering vanns av förre världsmästaren Anand. Karjakin var andra och tredje var Kramnik. Anand kan därför i december 2014 för att försöka hämnas på Carlsen och världsmästaren i schack återta.

VM Match 2014: Carlsen vs Anand

Magnus Carlsen
Sven Magnus Øen Carlsen föddes den 30 november 1990. Vid en ung ålder har han redan visat sin enorma schack talang. Han var bara 13 år gammal när han vann redan titeln stormästare. År 2010 var han 19 år gammal den yngsta schackspelare genom tiderna, som var på första plats av FIDE betyg. På samma rankning 2013 bröt han poäng post som tidigare innehades av Kasparov. År 2013 vann han London kandidaterna turneringen för World Chess. Då besegrade han regerande mästaren Anand i en duell för världen. Många redan överväga Magnus Carlsen nu som den bästa schackspelare genom tiderna, även om många andra schack fans tror att titeln tillhör fortfarande Garry Kasparov.
Viswanathan Anand
Viswanathan Anand föddes den 11 december 1969 i Madras. Ålder 13, besegrade han alla dåvarande bästa schackspelare i Indien, Manuel Aaron. År 1987 vann han VM-titel i junior kategorin. Runt 1990 var han The Rising Star av den internationella schackvärlden. Han bedövas när många schackentusiaster med dess mycket snabbt spel. Senare började han att spela lite långsammare och mer medvetet. År 2000 Anand plockade upp schack FIDE VM-titel. Under den efterföljande VM FIDE Anand inte lyckades dock behålla sin VM-titel.
År 2007, ett år efter schack världen efter år av konflikter återförenades gång på gång var en äkta VM-titel, Anand lyckades få den titeln. Vem visste att han innehade fram till 2013, då Carlsen besegrade honom.

Favorit

Magnus Carlsen är utan tvekan den viktigaste utmanare att vinna duellen. Den regerande världsmästare har under de senaste åren också spelat mycket på de översta turneringar och är fortfarande först på FIDE ELO rating. Anand kontrast anno 2014 verkar bara lite alltför ofta inte får den höga nivå schack som han hade när han var några år sedan mästare dominerande världen och var nummer ett i världen. Anno juli 2014 tillstånd Anand exempel 7 på världsrankingen.

Läge

VM matchen kommer att spelas i Sochi. Denna badort, som en gång var favorit semesterorten Stalin och många andra medlemmar av den sovjetiska eliten, har blivit särskilt naturligt världsberömd 2014 som staden där de olympiska vinterspelen webbplatser.

Prestandadata

Den ursprungliga tidsplanen har ändrats. Invigningen kommer nu att äga rum på fredag, 7 NOVEMBER. Den första matchen spelas på lördag 8 november. Duellen för VM-titel kommer att bestå av 12 matcher. Om det behövs, kommer det sedan att följa en tie-break spel. Programmet för detta VM finns det oftast en vilodag efter två dagar av konkurrensen. Efter det tionde spelet följer efter varje match en vilodag. Data som spelas är: 8, 9, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23 och 25 november. Om du behöver vara en tie-break, som skulle äga rum torsdagen den 27 nov.

Resultat

 • 8/11 - Första omgången: Anand-Carlsen 0,5-0,5
 • 11/09 - andra omgången: Carlsen-Anand 1-0
 • 11/11 - Tredje omgången: Anand-Carlsen 1-0
 • 12/11 - fjärde omgången: Carlsen-Anand 0,5 till 0,5
 • 14-11 - Femte omgången: Anand-Carlsen 0,5-0,5
 • 15-11 - sjätte omgången: Carlsen-Anand 1-0
 • 17-11 - sjunde rundan: Anand-Carlsen 0,5-0,5
 • 18-11 - åttonde omgången: Carlsen-Anand 0,5-0,5
 • 20-11 - Nionde omgången: Anand-Carlsen 0,5, -0,5
 • 21-11 - tionde omgången: Carlsen-Anand 0,5-0,5
 • 23-11 - elfte omgången: Anand-Carlsen 0-1

Slutställning:
 • Carlsen - 6,5 poäng
 • Anand - 4,5 s.

PRISPENGAR

Än en gång är känt om priset av duellen, så kommer det att visas här. För övrigt vann Anand redan 95 000 euro genom att vinna kandidater turneringen.

Titta på live

Typiskt kan dragen i schack VM följas via NOS text-TV. Detta VM kommer också sannolikt att följas live via Livestream på webbplatsen som skapade schackförbundet FIDE för denna duell.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha