Cancer i livmoderhalsen: WHO rekommenderar vaccination på 9 år

Cancer i livmoderhalsen: WHO rekommenderar vaccination på 9 år

För att förbättra kampen mot livmoderhalscancer i fattiga länder, utfärdade Världshälsoorganisationen den 3 december 2014 nya rekommendationer om vaccinering och screening.

Den cervical cancer avlivar mer än 270.000 kvinnor per år, sade WHO vid World Congress of kampen mot cancer som hölls i Melbourne.

Organisationen presenterade nya rekommendationer till "skillnaden mellan liv och död för flickor och kvinnor runt om i världen."

1. Vaccinera flickor 9 till 13 år

Denna vaccination mot humant papillomvirus, den främsta orsaken till denna cancer, måste utföras i två injektioner - det är fallet i Frankrike redan - i stället för tre.

När det gäller ålder, kommer det att minskas ytterligare: injektionerna kan administreras mellan 9 och 13 år, så de är nu mellan 11 och 14 år. Vaccination ska faktiskt genomföras före början av sexuell aktivitet.

Detta 9-åriga minskningen är inte ny: redan i september förra året, den franska Högsta rådet för folkhälsa hade utfärdat samma rekommendation, samtidigt återuppliva kontroversen kring denna kontroversiella vaccin.

Läs också: Åtta saker att veta om Gardasil, vaccinet mot livmoderhalscancer

2. Screening kan göras vart femte år

Övriga WHO: s rekommendation: screening för HPV-infektioner kan vara möjligt vart femte år då negativa resultat av föregående undersökning, i stället för den nuvarande tvåårsperioden i många länder.

I Frankrike är cellprov screening rekommenderas vart tredje år.

För låga utvecklade länderna för 85% av dödsfallen från livmoderhalscancer i världen, rekommenderar WHO användningen av nya screeningsatser.

"Kombinationen av mer effektiva och tillgängliga verktyg för att förebygga och behandla denna cancer kommer att lindra kostnaderna för hälsan, särskilt i låginkomstländer", säger Nathalie Broutet, en epidemiolog vid WHO.

Tänk på att vaccinationen skyddar inte mot alla stammar av HPV. Förebyggande å ena sidan, och screening, å andra sidan, förblir viktiga verktyg i kampen mot HPV och livmoderhalscancer.

(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha