Camp Schoorl, den första transitläger i Nederländerna

Kattarina Axelsson April 24, 2016 Miscellanea 12 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Den 10 aug 1942 avlidit i Auschwitz Louis och Sonja de Kadt från Schoorl. De var judar och tillsammans med sina kolleger bybo Philip rånar greps och kort internerade i Camp Schoorl. Därifrån deporterades. Philip dog i Sobibor, 22 år gammal. Camp Schoorl var ett transitläger och särskilt för fångar som skulle överföras till ett koncentrationsläger. Lägret byggdes 1939 för att hysa holländska mobiliserade soldater och bestod av trä baracker, varav tretton har inredda som sovsal och matsal som en. Efter kapitulationen, var lägret som används för en kort tid en del av Wehrmacht och i juni 1940 tyskarna gjorde den till ett transitläger för olika grupper av fångar. Det var det första lägret att tyskarna inrichtten i Nederländerna.
Efter Schoorl följde lägren Amersfoort och Ommen Vught. Westerbork invigdes i oktober 1939 som en fristad för judiska flyktingar. År 1942 Westerbork, ett transitläger.

Misshandel av fångar

Schoorl lägret leddes av SD, bevakades av medlemmar av ordningspolisen och hade en SS som en lägerkommendanten. Den förste befälhavare var Johann Stὅver. I augusti 1941 ersattes han av Karl Peter Berg. Lägret myndigheterna bodde i avancerade hus mittemot lägret vakterna i baracker som hade taggtråd skild från avdelning för fångar. Lägret kunde hålla cirka 1200 fångar, men det fanns oftast inte mer än 700.
Regimen var inte allvarliga och det finns ingen fånge dog. Emellertid kom det till att lägerkommendanten Mountain judar och kommunister trakasserade och misshandlade, men de var undantag. Berg uppförde oftast korrekt. Det skulle förändras när han blev befälhavare i Camp Amersfoort. Fångarna behövde inte göra något tungt arbete, det fanns gott om mat och de fick ta emot brev och paket. Ibland åtog fångar försöker fly. Och såg en möjlighet engelsman klädd som en kvinna som kör från lägret. Väl ute, urinerade han mot ett träd och en infödd i Schoorl såg som förrådde honom till tyskarna.

Interned

Efter driftsättning av lägret, tyskarna internerade där brittiska, franska och belgiska män och pojkar från 16 år som bodde i Nederländerna. De franska och belgiska fångar återfått sin frihet snart och de engelska pojkar i åldern 16 till 18 år också. De andra engelsmän överfördes till ett läger i Upper Sileziё i Polen.

Firandet av drottning

Efter avgång utlänningar fanns det nästan 400 judar till Schoorl som greps under räder ?? s efter upploppen i Amsterdam. De sändes till Buchenwald. Från och med juni 1941, följt av ytterligare 300 judiska invånare i Amsterdam som ställdes efter kort deporterades till Mauthausen.
Förutom judar anslöt tyskarna flera gånger gisslan. Således kom sommaren 1941 borgmästare i Maassluis i Schoorl, tillsammans med tre ministrar och sexton andra medborgare. De fördes bort som gisslan som en politisk fånge efter återkomsten till Maassluis var omfattande hedrad. Alla dessa gisslan överfördes till Amersfoort.
I september kom 1941 gisslan igen till Schoorl. De kom från Rijnsburg och greps eftersom det var överdådigt firas den 31 augusti drottning. De fick också en kort tid för att transportera till Amersfoort.
Även tyskarna greps kommunisterna i lägret i sanddynerna. Bland dem fanns 25 kvinnor kadrer av CPN. Alla hamnade i Ravensbrϋck.
Totalt i Schoorl, bortsett från de internerade utlänningar i 1900 män och kvinnor i fängelse. Omkring 1.000 fångar dog i lägren där de hamnade efter deras vistelse i Schoorl.

Uppsägning av lägret

I oktober 1941 läger Schoorl hävdes. Några av de 231 fångarna släpptes och överfördes resten till Amersfoort. Tyskarna trodde sannolikt att lägret var för liten och alltför långt bort från centrala järnvägen. Dessutom utvidgning var inte möjligt och situationen var riskabelt eftersom rymlingar lätt kunde komma över havet vägen efter att fly.
Karl Peter Berg överfördes till Amersfoort.
Under kriget har lägret ingen ytterligare plikt gjort, men efter befrielsen har låsts i Schoorl NSB ?? re och medarbetare, i avvaktan på rättegång. År 1949 lägret stängdes.
De två läger befälhavare greps och straffas. Johann Stὅver i juni 1949 av specialdomstolen i Amsterdam dömdes till livstids fängelse och bestämt sätta i Breda. I November 1960 sitt straff var över och han släpptes. Han återvände till Tyskland.
Karl Peter Berg dömdes till döden för de många grymheter han begick i Camp Amersfoort. Han är 1949 geёxecuteerd i Fort Bijlmer i Weesperkaspel.
På den plats där läger Schoorl har stått, är nu Buitencentrum Schoorl sanddyner ligger. Det finns också ett monument framför texten:
På denna plats var "lägret Schoorl", där nazistiska ockupanterna mellan December 1940 och oktober 1941 judiska och politiska fångar som hålls innan de flyttas till andra läger var overgebracht.Voor dem började en prövning av vilka de flesta inte återvända hit. "
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha