Callicarpa

Vid första anblicken Callicarpa är en fascinerande liten buske, men på senhösten denna buske visade upp en annan sida. Anläggningen får en fin höstfärg och det är en av de få rumpor fortfarande på vintern kan få lite färg i trädgården.

Namn

Den Callicarpa tillhör familjen av verbenaceae. I holländska, är denna växt kallas ofta ren frukt på grund av den vackra färgen på bären.

Morfologi

Detta oansenliga buske kan växa upp till två meter. Den Callicarpa har relativt få grenar och är därför en ganska öppen anläggning.

Ursprung

Den Callicarpa är hemma i centrala och västra Kina.

Jord, plats

Anläggningen kräver ett stativ i humusrik, väldränerad jord; i sol eller halvskugga. En alltför kalkhaltig jord bör undvikas, men också upprätthåller anläggningen inga krav. Callicarpa är mindre lämpligt att använda som en ensam eftersom den har utanför frukt, lite i iögonfallande funktioner. Plantering flera kopior riktade allmänt till en bättre fruktkroppen. Med långvarig torka att anläggningen ska få extra vatten men annars lite vård. Det är en bra härdig växt, endast de unga skotten kan frysa börda. Om det händer ska beskäras bort vissna grenar på våren. För att använda detta i en gräns är en anläggning per m² är tillräckligt.

Noter

Det är en lövfällande buske som fram till ganska sent på hösten håller sina blad. Bladen har en trevlig höstfärger är mittemot och upp till 20 cm. De är avlånga till ovala formen, med en olivgrön färg.

Blommor, frukter

Callicarpa blommar med små, oansenliga blå vit till rosa blommor som står tillsammans i kluster. De enskilda blommorna är inte större än fem millimeter och är synliga från juni till augusti. Bären utvecklas i whorled kluster och dess första diskret grå. I början av december, bären får sin typiska metalliska violett färg och klamra sig fast vid busken fram till mitten av februari. Frukterna kommer sticker ut när löven har fallit och eftersom de inte äts av fåglar som de kvar hela vintern.

Beskärning

Den beskärning är endast nödvändigt att hålla anläggningen i form. Detta kan bäst göras på våren när frosten har passerat. Att föryngra busken kan beskäras av gamla grenar, men aldrig för mycket på en gång. Brutna grenar bör definitivt tas bort för att förhindra infektion eller förruttnelse. Callicarpa blommar på unga trä så beskärning kan stimulera blomning och bär bildning.

Sjukdomar

Är inte mottagliga för sjukdomar.

Varia

Anläggningen är på grund av de dekorativa bär mycket lämplig att användas i blomsterarrangemang. Stjälkarna kan bäst avskurna när det har varit en första ljus frosten i november. För tidigt skära av grenarna, kommer frukten falla snabbt eller skrumpna. När dekorera skaften kan också anslutas till en vas, de förblir ett par veckor. Kan förökas genom sticklingar eller kasta.

Sorter

Visst finns det 50 sorter kända över hela världen. Den vanligaste i vår region är följande:
  • Callicarpa bodinieri Profussion ?? ??: lila och något större frukter
  • Callicarpa bodinieri giraldii ?? ??: mycket mörka violetta bär
  • Callicarpa Dichotoma: Deep Purple bär, är den minsta sorten.
  • Callicarpa japonica Angustifolia ?? ??: längre smalare blad, har en långsam tillväxt.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha