Bump på tandköttet orsaker: munsår, epulis, pyogent granulom

Tue Sandin Februari 27, 2016 Hälsa 206 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Upplever du en smärtsam, mjuk bula på tandköttet eller bara en hård bula på tandköttet? I denna artikel diskuterar vi tre möjliga och vanligaste orsakerna till en bula på tandköttet. Cankerskav är mycket vanliga. En afte ser ut som en rund, vit fläck med en röd gräns. De lever på den mjuka tandköttet och / eller slemhinna. En epulis är en lokal, mestadels oskyldiga svullnad i tandköttet. En pyogent granulom kan följa en mindre skada på tandköttet eller förekommer hos gravida kvinnor under påverkan av hormoner.

Bump på tandköttet

  • Cankerskav
  • Epulis
  • Pyogent granulom

Cankerskav

Cankerskav kommer till 15-50% av befolkningen. Det verkar som om kräfta sår uppträder hos kvinnor oftare än män. Vi ser också sår förekommer oftare hos kaukasier, personer yngre än 40 år, icke-rökare och personer med högre socioekonomisk status. Cankerskav är smärtsamma, vanligtvis små ovala / runda sår, som visar sig på den mjuka tandköttet och / eller slemhinna. Orsaken för utvecklingen av cankersores är okänd. Cankerskav brukar försvinna spontant inom två veckor, men ibland kan det ökas och djup afte som läkningsprocessen är långsammare.
Vanligtvis, kräfta sår läker spontant inom två veckor. Klorhexidin innehållande munvatten i de flesta studier har visat en blygsam positiv effekt. Varaktigheten av symptomen var genom användningen av klorhexidin förkortas med ungefär en dag, och minskade också svårighetsgraden av smärta. Hos personer som har alltför tung börda av munsår ibland ordineras topikala steroider. Detta kan förkorta sjukdoms. Däremot har det ingen effekt på antalet återfall. På grund av biverkningar inte tillämpas i okomplicerade fall.

Epulis

Med "epulis" kallas ofta för en lokal svullnad i tandköttet. Ofta är det en ofarlig skada eller onormalt, som förutsätter en lokal kronisk inflammation. Otillräcklig munhygien kan öka svullnaden. En epulis är vanligare hos kvinnor i män.
Under graviditeten kan -Vad av kronisk gingivit "gingivit" är genoemd- ibland uppstår epulis. Detta kallas en epulis graviditet. Efter förlossningen kommer dessa att försvinna i de flesta fall, återigen spontant. En epulis kan också orsakas av hormonella förändringar under puberteten. Framväxten av en epulis kan också vara relaterade till narkotikamissbruk. En epulis kan också baseras på en tumör i tandköttet och det underliggande benet. Vanligtvis är avvikelsen avlägsnas av tandläkare, där en biopsi kan utföras. Också, en dental röntgenfilm, eller kan göras.

Pyogent granulom

En pyogent granulom-också kallas "pyogent granulom" genoemd- i munslemhinnan eller tandköttet förekommer främst hos barn och unga vuxna. I detta godartat tillstånd manifesterar en röd, glänsande, rundad massa i munnen, som är mycket lätt blödning och variga. Storleken av lesionen kan variera från några millimeter till några centimeter. I gravida kvinnor är en pyogent granulom särskilt med tanke på i tandköttet.
Orsaken till det är okänt, men kronisk tandköttsproblem och skador på munslemhinnan kan leda till bildandet av en sådan skada. När en gravid kvinna hormonella influenser spela en roll. EZonder behandling, kan lesionen långsamt krympa och blir tjock och hård. En sådan fiber granuloommassa kommer spontant att försvinna i ett fåtal, men mestadels granulom måste avlägsnas kirurgiskt.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha