Bruten handled - Diagnostik och behandling

En bruten handled är en av de vanligaste fraktur ses på akutmottagningen. Under vissa perioder, till exempel under jämnhet och början av sommaren, när folk går rullskridskoåkning, ofta sett en ökning. Det är oftast ett resultat av uppsamling av en fälla med armen, så att pulsen plötsligt utsätts för stora krafter. Ibland kan en annan bots tand synlig. Andra symtom är smärta, rodnad och svullnad i handleden. Brukar räcka gips som behandling, andra former reporäntan ära och kirurgi.

Innehållsförteckning

  • Anatomi och olika typer av frakturer
  • Diagnostik
  • Klassificering
  • Behandling av en bruten handled

Anatomi och olika typer av frakturer

Handleden är leden som förbinder underarmen för hand. Den består av två ben i underarmen: radien och ulna i kombination med handlovsbenen. Möjliga drag inkluderar går mot handflatan och riktning hand. Andra rörelser är pronation och supination. Ulna är belägen på den sida av lillfingret, radien på den sida av tummen. Också finns i handleden nerver för känsla och motorik av handen och fartyg för avloppet / tillgången på blod.
Med en bruten handled beskrives ett avbrott i benstrukturen av änden av radien och / eller armbågsbenet. Båda kan brytas två om bara en.
Frakturer kan delas baserat på en eventuell medverkan av ledytan, communitieve fraktur och en öppen eller sluten fraktur. En andra klassificering kan göras på grundval av formen på frakturen.
Patienter med typisk bild av en handled fraktur, är den distala radius förflyttas mot baksidan av handen

Diagnostik

Trauma Mekanismen ofta säger en hel del om vilken typ av brott. Dessutom bildar den en bild på den återstående funktion och någon neurologisk eller vaskulär misslyckande. Efter att ha gjort en röntgenbild en kan avgöra närvaron eller frånvaron av en fraktur. Vanligtvis är en bild i två eller flera riktningar, eftersom ett stort antal sprickor missa från ett enda fotografi.

Klassificering

En gemensam klassificering för krävande katastrofhjälp handledsfraktur är indelad i följande kategorier: Colles och Smith. Ett annat sätt är enligt patent Frykman.
Canine med Colles handledsfraktur typ, vilket indikeras av röd pil. Brista även distala ulna Colles fraktur
Detta brott har beskrivits för första gången år 1814 av Abraham Colles och kallas också Pouteau-Colles fraktur. Det är en fraktur på utgången av den radie vid vilken den sista delen har flyttats mot baksidan av handen. I omkring 50%, det finns en fraktur på den sista delen av ulna, som kallas ulnar styloid. Den vanligaste metoden för att skapa är att fånga en minskning med en utsträckt hand.
Smith fraktur
Denna fraktur beskrevs 1847 av Robert Smith och kallas också Colles ?? ?? omvända. Anledningen till detta är att, i motsats till Colles är den distala änden av radien exakt förflyttas mot handflatan. Detta brott är ofta orsakas av att falla baklänges med sträckt handen.
Klassificering enligt Frykman
En annan klassificering är enligt Frykman. Här spelar närvaron av en intraartikulär fraktur en viktig roll. Sammantaget är detta ett bättre sätt att göra ett uttalande om behandlingen.

Behandling av en bruten handled

Den viktigaste komponenten i behandlingen av en fraktur är att förhindra ytterligare skada på kroppsdelen, dels att främja återhämtningen. De bendelar återhämta sig bäst när de släpps ut på det fysiologiska tillståndet tillsammans. Efter detta måste undvikas att de kan röra sig relativt varandra. Faran med en felaktig position bendelar är en felaktig position ledytorna. Som ett resultat, risken för utvecklingen av artros i handleden ökar.
Gips av underarmen Ingen onormal ställning
Om det inte finns någon tillräcklig mängd av en onormal position på hela behandlingen med hjälp av ett plåster skena. Beroende på vilken typ av benfraktur ges ofta under en period av 6 veckor gips. Den fullständiga återhämtningsperioden består ofta av tre månader. Särskilt i början smärtstillande medel kan minska svårighetsgraden av smärtan. Dessutom är armen placerad i en sele för maximalt stöd. Omedelbart efter förekomsten av en handledsfraktur det ibland kan hjälpa sig själv att göra en sele.
Deformitet, repa heder
Om det finns en avvikande ställning en har två behandlingsalternativ. Den första är den så kallade reporäntan hedra de olika ståndpunkterna. Detta är vanligtvis efter att ha gett en lokalbedövning, sätta tillbaka benet i sitt normala läge. Om detta är tillräckligt framgångsrik vanligen följer en plåster skena i 6 veckor. Styra bild ?? s kan vara direkt efter överlåtelsen och görs till exempel efter en vecka för att se till är att läkningen sker i rätt position.
Extern fixering av handleden Deformitet, kirurgi
Om handleden kan brytas möjligt är det viktigt att inte äta eller dricka om ett sjukhus besök snart att äga rum. Detta är anledningen till att den senaste måltid en eventuell operation med narkos är en ökad risk för kräkning uppstår. Anledning till operation kan innefatta fel på reporäntan ära och en communitieve fraktur. De olika typer av behandling för detta är en platta med skruvar, yttre fixator och genom stift. Möjliga komplikationer inkluderar sårinfektion, nervskada och blödning. Baserat på individuella egenskaper såsom ålder och aktiviteter i samband med den typ av skada kan avgöras på operation.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha