Bröstsmärta: orsaka bröstsmärta eller ömhet i brösten

Ömma bröst? Bröstsmärta är ett vanligt klagomål bland kvinnor, särskilt i åldrarna 30-50 år. Dina bröst kan vara smärtsamt eller svullen eller känner dig spänd. Vidröra brösten kan upplevas som obehagliga och ibland smärtsamt. Bröstsmärta är oftast kände i den övre yttre kvadranten av bröstet, och kan sträcka sig från bröstet till armhåla eller armen.

Bröstsmärta

  • Smärtsam bröst
  • Cyklisk bröstsmärta
  • Icke-cykliska bröstsmärtor

Smärtsam bröst

Många kvinnor oroar sig för att bröstsmärtor är ett tecken på en allvarlig bakomliggande sjukdom. Smärta är inte i sig ett tecken på att du har en avvikelse i bröstet, såsom bröstcancer. Och bröstsmärtor inte ökar risken för att du kommer att utveckla bröstcancer. I de flesta fall är bröstsmärtor relativt mild i naturen, även om vissa kvinnor upplever måttlig till svår smärta. Svår eller kronisk smärta i bröstet kan störa dagliga aktiviteter och leda till stress, ångest eller depression.
Två typer av bröstsmärta kan urskiljas:
  • cykliska bröstsmärtor; och
  • Icke-cykliska bröstsmärtor.

Cyklisk bröstsmärta

Denna typ av bröstsmärta är vanligt, särskilt hos kvinnor mellan 30 och 50 år. Cyklisk bröstsmärta är relaterat till svängningar i hormonnivåerna, och förekommer under perioden före menstruationen och symptomen minska när menstruationen börjar. Kvinnor som har klimakteriet bakom oss och inte längre menstruate inte lider av denna form av bröstsmärta. Cyklisk bröstsmärta är inte allvarligt i sig, men kan vara mycket irriterande och påverka din livskvalitet.
Symtom cyklisk bröstsmärta
innebär ofta lindriga symtom, men hos vissa kvinnor går bortom alla obehag i brösten börjar några dagar före menstruationen. Med dem är smärtan mer intensiv och längre för att hålla smärtan, redan sker dvs smärtan från 1-2 veckor före menstruation och smärtan är i allmänhet ca 3-5 dagar innan menstruationen värst. Dina bröst känner mig spänd och smärtsam vid beröring. Smärtan kan också vara kontinuerligt närvarande. Smärtan är oftast kände i den övre yttre kvadranten av bröstet, och kan sträcka sig från brösten till dina armhålor eller ens dina armar. Smärtan är oftast dubbelsidig, men intensiteten kan variera bröstet. Ibland kan man avvikelser i form av knölar kände i bröstet. Symptomen kan variera från månad till månad. Denna typ av bröstsmärtor kan ibland försvinna av sig själva inom 3-6 månader. Retur av symptomen är inte uteslutet.
Behandling cykliska bröstsmärtor
Mild form av cyklisk bröstsmärta behöver inte behandlas. I mer allvarliga smärtor finns följande behandlingsalternativ:
  • Stöd har brösten genom en stödjande bh om din smärta kan ibland hjälpa.
  • Smärtstillande såsom acetaminofen och ibuprofen kan lindra smärta liksom topisk applicering av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel i form av till exempel diklofenak eller ibuprofen-krämer.
  • Använd inte koffein. Många kvinnor upplever att koffein kan förvärra smärtan.
  • Vissa läkemedel, såsom p-piller och hormonbehandling kan förvärra cykliska bröstsmärtor. Diskutera detta med din läkare om du tror att detta kan vara fallet med dig.
  • För ihållande svår smärta till läkare för en kort tid kan ordinera ett läkemedel som verkar på hormoner som tamoxifen, bromokriptin eller danazol.

Icke-cykliska bröstsmärtor

Denna typ av bröstsmärta är kopplad till menstruationscykeln och är vanligast hos kvinnor som är äldre än 40 år. Smärtan kan vara kontinuerliga eller stå upp när som helst och vid någon tidpunkt försvinner. Smärtan kan uppstå i båda brösten, men det kan även förekomma i en av brösten, exempelvis vid en specifik plats. Smärtan beskrivs som sveda, dra, brännande, skarp eller stickande. Ofta är inte klart orsaken till denna typ av bröstsmärtor. Smärtan kan komma från bröstvävnaden sig utan förekomsten av knölar, tumörer eller andra avvikelser. Smärtan kan också vara härledda från eller ut ur bröstkorgen är under bröstet och inte på bröstet själv. Denna smärta kan orsakas av problem med ben eller muskler. Ibland kan en infektion eller inflammation orsaker. Välkänt är bröstet infektion eller mastit, som förekommer relativt ofta hos kvinnor som ammar, men det kan också förekomma hos kvinnor som har ett barn på sitt bröst. Smärta under och efter utfodring kan indikera trast, en svampinfektion i både mamman och barnet kan inträffa. När mamma förekommer ofta smärta, såsom smärta i bröstvårtan / bröstet under och särskilt efter utfodring. Brösttumörer är en ovanlig orsak till bröstsmärtor. Bältros kan också orsaka smärta under perioden före utslag.
Behandling icke-cykliska bröstsmärtor
Ofta smärtan försvinner efter några månader utan behandling. Ändå är det klokt att undersöka brösten av en GP med icke-cykliska bröstsmärtor. Behandling beror på orsaken. En smärtstillande som paracetamol kan lindra smärta och en stödjande behå kan vara till hjälp.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha