Bröstcancer: falska positiva och negativa resultat

Karle Rosenqvist Februari 27, 2016 Hälsa 39 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Över 1 på 9 kvinnor någonsin måste ta itu med bröstcancer. Dessa är kvinnor mellan 50 och 75 år, även om bröstcancer kan förekomma i yngre åldrar. Risken finns screening. Dessa kvinnor är kallade vartannat år för att göra en mammografi eller mammografi. Detta skapar en X-ray som kommer att granskas av en radiolog. Till exempel kan det ses eller bröstcancer är närvarande. Ibland resultaten är falska negativa eller falska positiva höger. Detta kan orsaka falskt lugnande eller ens ångest och stress har sitt ursprung.

Bröstcancer, vad är det?

Cancer är en okontrollerad tillväxt eller okontrollerad celldelning. Det är en godartad och en malign proliferation. I en malign proliferation kallas en tumör eller cancer. En elakartad tumör kommer alltid att växa in i omgivande vävnader. En godartad tumör inte visa detta. En okontrollerad celltillväxt inträffar när cellerna inte längre är jämnt dela och bryta. Denna balans störs av förändringar i DNA.
Det finns många former av cancer. Namnet på cancern indikerar var tumören är belägen. I lungcancer är en tumör i lungorna, och vid bröstcancer i bröstet. Ofta handlar det om en lunga eller en bröst, men kan ibland förekomma i det andra. Bröstcancer är en vanlig form av cancer hos kvinnor. Över 1 på 9 kvinnor någonsin måste ta itu med bröstcancer. Hos män kan bröstcancer förekomma, men detta är sällsynt.
En tumör kan frigöra cancerceller. Dessa celler vid bröstcancer kommer att spridas genom lymfkärlen. Ofta uppstår därför först en tumör i lymfkörtlarna under armhålan. Överförda cancerceller kan hamna någonstans i kroppen och det igen växa till en ny tumör, t ex i lungorna eller i levern. Spridd cancer som har sitt ursprung i bröstet, exempelvis levern kallas metastaserad bröstcancer men inte levercancer.

Symptom

En påtaglig knöl i bröstet är ett viktigt särdrag, men tyvärr ofta endast upptäcktes när cancer är närvarande under en tid. Dessutom kan en förändring av bröstet eller bröstvårtan indikera bröstcancer. En svullen lymfkörtel i armhålan också ibland hänför sig till bröstcancer. Senare kan utveckla oförklarlig viktminskning. När bröstcancer sprider sig uppstå klagomål till organen där tumören är metastaserande.

Population

1988 Nederländerna startade vid bröstcancerscreening. En screening görs när det finns en stor chans att bota med tidig upptäckt. Inte varje form av cancer har det, men i bröstcancer gör. Dessutom kan bröstcancer ofta upptäckas tidigt. Andra typer av cancer kan inte detekteras, eller för sent, så att en framgångsrik behandling inte längre är möjlig.
I Nederländerna, kvinnor över femtio inbjudna att delta två gånger om året vid screening mot bröstcancer. Detta fortsätter tills de fyller 75 år. I Amerika, är kvinnor inbjuds årligen att delta. Under screeningen skapar en bröstbild. Detta kallas också mammografi. Bröstet placeras på en plåt och pressas plant med hjälp av en annan platta. För vissa kvinnor kan det vara smärtsamt. När bröstet fastspännes mellan plattorna, en röntgen tas. Radiologen tittar igenom bilderna för avvikelser i bröstet. När något onormalt hittas kvinnan inbjuden igen.

Röntgen är så farligt?

Från röntgenstrålning kan man säga att det kan vara cancerframkallande, eftersom DNA i celler kan påverka. Detta kan orsaka en okontrollerad celldelning inträffar: cancer. Mängden röntgen som frigörs vid framställningen av bröstbilder är 600 mikro sievert. Som jämförelse ger en röntgen hos tandläkaren 5 mikrosievert vidare. En datortomografi 1.400 mikrosievert och en röntgenbild av kolon levererar 7000 mikrosievert. Varje år personer som behandlar cirka 2000 mikrosievert av omgivande strålning. Röntgen kan vara farligt när någon utsätts för ofta här.

Falskt positivt resultat

Screeningen säkerställer att bara i Nederländerna, över 750 kvinnor dör av bröstcancer varje år mindre. Detta beror på att dessa kvinnor bröstcancer upptäcks tidigt. I 70 procent av fallen av bröstcancer upptäcks genom screening. I 30 procent av fallen ingen cancer hittas medan hustrun har bröstcancer.
Utslagen kan vara negativa eller positiva. Vi gillar inte negativt, eftersom negativa tillstånd ogillar, inte bra etc. Men denna undersökning har negativ en bra sak: det betyder att ingen cancer konstaterades. När ett positivt resultat finns bröstcancer hittades.
Ett falskt negativt resultat kommer i 30 procent av fallen av bröstcancer. Det är då frågan om bröstcancer, men detta har inte visats med hjälp av mammografi. Vi kallar detta ett falskt negativt resultat. Men ett falskt positivt resultat uppstår. Bröstcancer detekteras, medan det inte finns någon cancer är närvarande alls. Det sägs att detta sker i 2 procent av fallen. Också bröstcancer hos kvinnor hittas och behandlas med det, medan det i efterhand var inte nödvändigt eftersom det är en godartad tumör var som inte skulle växa eller ett mycket långsamt växande form av cancer. Detta kommer i första på 10 till 12 positiva-resultat för. Vi kallar detta överbehandling.
Nackdelen med ett falskt positivt resultat är den stress det för med sig, och ibland onödig behandling. Stressen kan ödelägga en trevlig liv, och dessa kvinnor fruktar ofta varar livet ut. Eftersom risken för ett falskt positivt resultat är ganska hög, undrar en om befolkningen verkligen värt. Praxis visar att screening kan upptäcka långsamt växande cancer, men snabbväxande och aggressiva arter ofta.

Fördelar och nackdelar

Den falskt positiva resultat en kvinna kan behandlas i onödan och en hel del stress och ångest. Men ett falskt negativt resultat har samma effekt: en falsk trygghet när det är något fel. Kvinnor med ett falskt negativt resultat som senare känner en knöl i bröstet, kommer därför mindre benägna att besöka deras GP. Deras resultat verkligen var negativa.
Huruvida en kvinna har att delta i screeningprogrammet bör de beslutar. Forskningen är helt frivilligt. Chansen att ett falskt negativt resultat är cirka 30 procent, risken för ett falskt positivt resultat eller behandling är ca 10 procent. Det finns anhängare och motståndare till programmet. Än viktigare är att inte lyssna på andra, utan för att göra valet. Befolkningen måste må bra.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha