Bråck: orsaker, symptom, behandling och förebyggande

Corinn Stenbeck April 24, 2016 Hälsa 47 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Bråck nucleus pulposus är en utbuktning av mjuk kärna av en intervertebral skiva. Detta skapar ett tryck på en nervrot eller ryggmärgen. Vilka är orsakerna och symptom på herniated kärnan pulposus och vilka är alternativen för behandling. Kan förhindra ett bråck?

Innehåll Artikeln

 • Bråck
 • Ryggmärg
 • Orsaker till bråck
 • Akut och kronisk bråck
 • Symtom bråck
 • Diagnos bråck
 • Behandling bråck
 • Hur kan du förhindra en eventuell bråck?

Bråck

De mellanliggande diskarna kan ses som stötdämpare för ryggraden. Det yttre skiktet är gjort av bindväv, är fyllningen geléliknande. Om fyllnads utbuktningar, skapar det ett bråck. Mellankotskivan ändrar form och utövar tryck på ryggmärgen eller nervroten. Detta möjliggör för smärta. Vanligtvis kommer ett bråck i ländryggen, ibland kan diskarna i nacken skador och ibland i övre delen av ryggen. Ett bråck är nästan aldrig hos unga vuxna, då det blir allt vanligare. De flesta i åldern fyrtiofem till sextio-fem år.

Ryggmärg

Det är den del av det centrala nervsystemet som är belägen i ryggraden. Den går från hjärnan basen till den andra ländkotan. Ryggmärgen är omgiven av tre membran, dessa membran bildar en helhet med hjärnhinnorna. Utanför dessa banor är cerebrospinalvätska. Ryggmärgen består av nervknippen, dessa stimuli transport mellan hjärna och resten av kroppen.

Orsaker till bråck

Från en ålder av tjugofem år skivorna långsamt torka ut. De är också sårbara på grund av de ansträngningar som gjorts varje dag av mindre skador. Skadan kan också orsakas av snabb böjning eller vridande rörelse eller på grund av ett tungt föremål fångas på fel sätt. Felaktig hållning kan också orsaka ett bråck. Är du över 40-5 sedan utvecklar bindväv som omger kotorna. Dessa kommer att vara mer hållbara på lång sikt och sannolikheten för skada inträffar minskar.

Akut och kronisk bråck

Ett bråck kan vara akut eller kronisk. Om en akut bråck inte uttryckligen behandlas nästan alltid förvandlar detta till en kronisk bråck. En kronisk hernia är ofta ett resultat av försämringen av intervertebral skiva. Orsaker kan vara: dålig hållning, ohälsosam kost, övervikt och regelbunden process som sätts i rörelse när du blir äldre. Mellankotskivan förlorar sin styrka och kraft.

Symtom bråck

Ett utsprång av mjuk kärna inte alltid tar hand om klagomål. Först när nervrötterna på diskarna håller på att marginaliseras, om det blir trycket på ryggmärgen eller nerv däck skapar du smärta. I en akut bråck symptom blir svår akut skarp lokal smärta. Det är möjligt att den smärta som strålar ner i benen. Ofta någon lider också av muskelkramper och dessa kan ändra den normala krökning av ryggraden. Då ser du att det uppstår en böjd hållning, och det kan också förekomma en lateral krökning. I en kronisk bråck du ofta styvhet och blir värre. Styvheten kan vara förenat med svårigheter att urinering eller tarmrörelser. Om det inte behandlas kan det orsaka permanent inkontinens.

Diagnos bråck

Diagnosen görs vanligtvis på basis av fenomen och undersökning av kroppen. Under fysisk undersökning dig medan du befinner dig på rygg eller mage övningar med rygg och ben. Reflexer ben och fötter är också kontrolleras. Om det fortfarande finns ingen tydlig bild erhålls än vad som kan vara röntgenkontrastmedel forskning att göra. En enkel injektion av kontrast färgämne sprutas in i nedre delen av ryggen och sedan som skall göras röntgen ?? S i ryggraden. Det kan också göras en computertomogram eller CT-scan eller en Magnetic Resonance Imaging.

Behandling bråck

Det finns flera metoder för att behandla. För vilken väljs beror bland annat på tillståndet hos en person. Initieras vanligtvis med en icke-kirurgisk behandling i form av en kort period av sängläge, eventuellt kompletterad med läkemedel som slappnar av musklerna och ger vila. Eftersom villkoret genom sängläge, även om det är kort, kommer att försämras ofta sjukgymnastik eller Mensendieck eller Cesar utplacerade. Du lär dig att använda ryggen på ett bra sätt och som kommer att leda till en snabbare återhämtning.
Finns det ett behov av operation då det finns flera behandlingsalternativ:
 • Kemonukleolys: detta är ett enzym injiceras i mellankotskivan, bula krymper och trycket på nerven kommer att minska. Behandlingen är nästan aldrig används.
 • Perkutan diskektomi: Detta kan manuellt eller automatiskt. Behandlingarna utförs under röntgenkontroll är mycket viktigt eftersom det är där nålen är införd. Vid manuell perkutan discectomy är en nål används för att avlägsna material från mellankotskivan skivan med hjälp av en rad olika instrument och styra den med handen. Med automatisk perkutan discectomy en nucleotoom används. Detta är en tunn ihålig nål som är införd i utsprånget i mellankotskivan. I nålen, skapas ett vakuum, vilket gör en del av den utbuktande material av mellankotskivan i nålen dragés och skärs av med en mycket liten kniv. Vatten strömmar genom nålen och detta spolar det skurna materialet bort. Hernia är inte borta, men smärtan och trycket kommer att bli mycket mindre. Fördelen med den automatiska behandlingen är att risken för skador och infektion ?? s är mycket små, eftersom det fungerar med mycket fina instrument. Det finns ett antal villkor för att vara berättigad till behandling: du ska aldrig tidigare opererats, måste det vara en ensidig bråck och du måste vara yngre än fyrtio år.
 • Dessutom finns det den konventionella operationen, i denna operation kärnan i den utbuktande mellankotskivan avlägsnas och trycket på nervroten kommer att försvinna. Informeras väl, har varje operation fördelar och nackdelar och risker ?? s.

Hur kan du förhindra en eventuell bråck?

 • Motion är mycket viktigt. Om du flyttar för lite då slår de underutvecklade muskler och ryggrad att få för lite stöd.
 • Attityden i dagliga aktiviteter är också viktigt. Tänk på skor som passar nära, bör kläder inte vara för hårt, bra hållning när en sådan resa. Ge en bra säng, annars ryggen beskattas när de sover.
 • Ge en bra vikt, balanserad kost. Fetma kan få genom att äta fel mat. Lider du av en fettrik nedfall i buken då denna extra dragning på ryggraden och du får en ihålig rygg. Ryggraden är också mycket ensidig laddning och kommer att ske snabbare skador på diskarna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha