Boktryckarkonsten

Johann Gutenberg var cirka 1.450 skriva ut. Hans uppfinning visade sig snabbt mer än en förlängning av de handskrivna böckerna. Uppfinningen av tryckpressen ledde ibland förvirrad åskådare. Populära verkade handskrivna texter, ofta efter stora förändringar i tryck. Tack vare tryckpressen var mycket högre upplagor möjlig. Fler och fler människor hade tillgång till den skriftliga världen.

Block Böcker


Under det fjortonde århundradet, efterfrågan på mer och mer ökade texter. Avskrivarnas arbetar i kloster och skrift workshops i städerna, kämpade för att möta den ökande efterfrågan. För att möta den ökande efterfrågan på texter, experimenterade skrivare i det fjortonde århundradet av block böcker. Texten till en sida har ristade in ett block av trä, ofta med en illustration där. För att skriva ut en hel bok, så för varje sida hade en ny logg som skall skäras. Fördelen med denna metod var att text och grafik på en träbit kan skrivas flera gånger, eller på bakplåtspapper. Nackdelen var att skära text och bilder i loggen var en tidskrävande syssla. Dessutom kan en logg inte användas för att skriva ut en annan text. Tillverkning ett block bokning var således klart med en liten omsättning, knappt tid och kostnadsbesparingar.

Uppfinningen av tryckpressen


Flera länder har hävdat uppfinningen av tryckpressen. Jean Brito i Bruges Laurens Janszoon Coster i Haarlem och Johann Gutenberg i Mainz har utsetts till eventuella uppfinnarna av tryckpressen. Det är nästan säkert att Gutenberg uppfann tryckpressen är. Han vet i 1440-1450 för att skriva ut den första boken.
Helt ny var användningen av lösa bly bokstäver. Skrivarna presenteras med lösa bly bokstäver prepositionen tillsammans för vissa boksidorna. Dessa sidor trycktes så ofta som önskas. Då de lösa lednings bokstäver kan användas för att skriva ut andra sidor i boken utskrift. Tryckpressen skapade en enorm tidsbesparing vid framställning av en text. Vissa skrivare strövade kort efter uppfinningen av tryckpressen runt med sin utrustning, och gav demonstrationer till en förvånad publik. I Paris cirkulerade en kopia av en mycket livligare honom flera timmar tidigare text under förvirrade åskådare. Som djävulen var tvungen att sitta bakom! Skrivaren landade nästan på bål.

De första tryckta böcker

De första tryckta böcker tryckta mellan ungefär 1450 och 1500 kallas inkunabler eller tidigt tryckta böcker. Detta inkunabler veckor, ofta knappt ur handskrivna böcker. Skrivare ville ha sina böcker likna vackert illustrerade manuskript från den tiden. Ibland skrivare används även grupper av bokstäver som var sammankopplade, så att tryck var mycket lik den handskrivna kursiv text i ett manuskript. Även skrivarna kvar på de utskrivna sidorna ålder stora utrymmen öppna, så att det senare kan illustreras med handen. Biblioteket Latina, 1450 tryckt av Gutenberg, var mycket lik den handskrivna biblar från den tiden.
Tack vare tryckpressen var berättelser skrivna på vers, som är anpassade till de krav av tiden, en andra ungdomar. De ofta långa historier förkortas avsevärt, och versen gav vika för prosa. Före 1500 fanns det mycket få tryckta prosa romaner dök upp. Populära var prosa romaner Reynaert och fyra Heemskinderen. Den medeltida historia Karel ende Elegast slutade tidigt på tryckpressen. Det var dock inte en prosa roman, eftersom versen bibehölls.

Modifierade texter

De första skrivarna som väckts i alla typer av ändringar i texter uppträdde ofta som en text i tryck. De lämnade ut eller läggas ord, ord, rader för att komma till rätt längd. För att undvika en kvar i den vita boken och antal sidor, har texten utökats, eller om du har lagt till en berättelse. Texter också förändrats betydligt under den tiden eftersom skrivaren ville att behaga en ny publik. Copyright fanns inte, så att skrivaren kan göra med texten vad han ville. En text kan även innehålla oönskade ändringar. Vid sättning och tryckning kunde verkligen något gå fel. Alltså inte alltid sätta tillbaka ordentligt under utskrift lös preposition.
Tack vare tryckpressen gjorde det möjligt att producera större kvantiteter. Fler och fler människor hade tillgång till den skriftliga världen. Uppfinningen av konst utan tvekan kunde ha trott radikal än samtida Gutenberg.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha