Bokanmälan: Hasidism - Sjef Laenen

Hasidism i boken av doktorerna. J. H. Laenen en beskrivning av Hasidism, en charedische rörelse inom judendomen. Inuti Hasidism judisk mysticism särskilt spelar en viktig roll. Hasidism grundades av Baal Shem Tov och består idag av många olika grupper. Laenen ger i denna bok på ett kortfattat och lättillgängligt beskrivning av Hasidism.

Data

  • Titel: Hasidism
  • Författare: Sjef Laenen
  • : 2007
  • Utgivare: COOK Kampen
  • ISBN: 978-90-435-1451-4

Boka innehåll Hasidism

Laenen, en expert på judisk mysticism, börjar boken med vad som föregick Hasidism som den judiska rörelsen är inte av en slump. Uppenbarligen hela började med Abraham och Moses. Moses mottog både skriftlig och muntlig Torah. En viktig aspekt av judendomen är Tora bör inte bara förklara, utan också ser på hur nya idéer varje generation kan hittas i Torah. Detta gäller även för mystiken. Hasidism har tagit hänsyn till de många idéer som de judiska mystiska rörelser hade utvecklat tidigare. Laenen diskuterar de viktigaste trenderna: Merkava mysticism, klassisk Kabbala, Ashkenazi Hasidim, den Lurianic Kabbalah och Kabbalah i Shabbetai Zvi.
Mot denna bakgrund, Hasidism i 18th century. Boss var Baal Shem Tov. Han grundade Hasidism i 1734. För mer information klicka här. Avancerad Hasidic doktrin behandlas innefattar: messianism, devequth mystik och bön, ondska, kärlek till medmänniskor, den gudomliga försynen och tjäna Gud i glädje. Denna doktrin initialt drabbade samman med den traditionella judendomen av mitnagdim. Men dessa skillnader är under tiden blivit mindre.
Hasidism är viktig i rollen av tzaddik av Rebben. Eftersom det redan fanns flera grupper uppstår varje samhälle har sin egen tzaddik som har lojala anhängare. De olika strömmarna kommer i sista kapitlet diskuteras. Laenen diskuterar fyra trender: den Satmar, den Lubavitsch, breslov och Shomer emunim. Ett slående inslag i dessa rörelser är deras inställning till den nya staten Israel. Till exempel är det Satmar rörelsen väldigt mycket mot staten; medan Lubavitsch Chassidim mycket pro-Israel. Förutom religiösa skillnader finns det också skillnader i kostym.

Etsel yttrande om boken Chassidism

Boken av Sjef Laenen ger en mycket bra överblick över Hasidism. Det förklarar tydligt den ståndpunkt intar inom Hasidism judendomen. Dessutom anges tydligt i rapporten att det inte är en sekt, men att integrera Haredi judendomen som ser Torah som lagen gavs till Moses av Gud. Det är en objektiv översikt över de Chassidic lärorna i allmänhet och för de olika strömmarna i synnerhet. Egentligen finns det ingen nackdel att upptäcka i boken. Det enda som saknas är förklaringen till varför Lubavitsch Chassidim pro-Israel. Den Satmar kommer att vara helt förklaras varför det är anti-Israel, men den Chabad får inte veta att denna rörelse pikuach nefesh "är central. Israel måste göra allt som står i vår makt för att rädda livet på judar. Detta kan ha bäst genom så mycket mark. Läs mer här.
Allt som allt är det en trevlig kortfattad referensverktyg för människor som vill veta mer om den färgstarka värld Hasidism.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha