Blåsljud: brus på hjärtat

Blåsljud, sorl eller brus på hjärtat: alla tre namn för ett ljud som hörs som ett sorl, och kan ses av en läkare övervakning av hjärt. En blåsljud verkar allvarligt, men det är inte alltid. När ett barn har en blåsljud är vanligare: i de flesta fall är det ofarligt. Det kan dock också vara en medfött hjärtfel.

Vad är ett blåsljud?

Ett blåsljud kallas blåsljud eller brus på hjärtat. Det är fenomenet som innehåller en doktor i normal hjärtljud igenom i kontraktion fasen eller i relaxfasen, och att en mer långvarig sorl hörs. Läkaren kan höra genom stetoskopet.
Bullret orsakas av turbulens av blodet, är detta en tryckskillnad i blodet. Ofta finns det ett hinder i blodströmmen. Detta kan jämföras med en bäck som bär vatten ganska tyst. Endast där vattnet stöter på ett hinder, såsom en stor sten, kommer det att finnas brus uppstå. Det finns flera olika typer av ljud kan observeras. Så att buller kan vara mjukstart och ökad intensitet. Det kan också börja högt och minskar i intensitet. Oavsett om det blir starkare och sedan igen svagare. Men det kan också vara ett kontinuerligt buller med samma intensitet.

Vad gör ett ljud på hjärtat orsakerna?

En blåsljud kan orsakas av en ventildefekt. Vissa blåsljud indikerar en septal defekt. I en förmaksseptumdefekt är i skiljeväggen mellan de två övre kammare i hjärtat ett hål. Med en ventrikulär septal defekt är ett hål i septum av de två ventriklarna. Även oegentligheter i hjärtat kan orsaka en blåsljud.
Hos friska personer, ibland ett sorl hörbara, såsom ansträngande motion eller när det finns feber. Denna typ av blåsljud löser sig igen och är ofarligt.

Hur illa är blåsljud?

Heart Sorl indelas i sex klasser. Vid första gradering blåsljud är så mjukt att även erfarna kliniker ofta inte märker. Grad 2 är bra att notera, även för läkare som inte är specialiserade på hjärtat. Gradering 6, högsta betyg, en blåsljud som är så stark att den ger god hörbarhet utan ett stetoskop.
Ett blåsljud kan inte vara allvarliga. När ansträngande motion, stress och feber blåsljud är vanligare hos friska personer. Hos barn blåsljud är oftare ses än hos äldre. Detta beror på det tunna bröst, vilket gör att ljudet som skall mycket bättre höras. Ofta är sorlet noteras i tider av rädsla, stress, feber eller tårar. Den blåsljud självbegränsande. I några fall finns det en missbildning. Detta måste undersökas av en läkare. När blåsljud kan höras i samband med vila eller sova, kan ofta vara mer att göra.

Blåsljud under graviditeten

Under graviditeten, det finns mer blod pumpas genom kroppen. Detta garanterar att det skapas en tryckskillnad i blodet. Följaktligen många kvinnor lider av buller på hjärtat. Detta är inget allvarligt: ​​sorlet försvinner efter förlossningen. Ändå göra många gravida kvinnor orolig om buller. När detta skapar panik och kaos, är det bättre att sluta med att tala med läkaren. Han eller hon kan förklara exakt hur allvarligt det är buller och vad som bör göras eller inte gjort. I de flesta fall kommer det att vara oerhört lätt.
Ofta blåsljud upptäcktes av en slump, exempelvis under en medicinsk undersökning. Men gravida kvinnor är mer benägna att få en översikt över hjärtat. Detta eliminerar ett blåsljud i en gravid mycket tidigare.
Barnet är väl kontrollerad under graviditeten. Detta kanske märker att det ofödda barnet har ett hjärtfel, såsom ett hål mellan de två förmaken eller en läckande hjärtklaff. Detta kan orsaka en blåsljud. Knacka hjärtfel sker årligen i 1400 barn i Nederländerna. Dessa barn föds med en missbildning i hjärtat. VSD och ASD är två vanliga medfödda hjärtfel som orsakar blåsljud. Hos barn si ofta ingenting att märka, att göra en hjärtfel ibland inte upptäcks förrän senare. I vissa fall är så allvarlig hjärtfel att åtgärder måste vidtas omedelbart efter födseln.

Behandling av blåsljud

Hjärta Sorl i sig kan inte behandlas. Blåsljud är i själva verket en följd av en underliggande abnormitet av hjärtat. För blåsljud är därför viktigt att identifiera orsaken och att behandla den. Sättet av behandling beror på abnormiteten av hjärtat, men kommer att vara tillräckligt i många fall, genom kirurgi eller medicinering.
En svag blåsljud är ofta inte allvarliga, men i vissa fall är detta just fallet. I en septumdefekt, mjukare defekten är bullret i allmänhet allvarligare. En blåsljud som orsakas av ansträngning eller stress behöver inte diskuteras: det försvinner så kroppen får vila.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha