Blod: De olika typer av blodkroppar

En vuxen människa har ett genomsnitt av fem eller sex liter blod. Detta blod är bland annat är nödvändiga för syretransport, försvar och temperaturkontroll. Den består av olika celler med sina egna funktioner.

Erytrocyter

Erytrocyterna, även kallade röda blodkroppar har en bikonkav form. De är i genomsnitt 7 till 8 mikrometer i storlek. Den mogna erytrocyter har ingen kärna. Medelst hemoglobin, som är beläget i erytrocyt, transporteras det syre. Dessutom transporterar erytrocyter koldioxid, näringsämnen, hormoner, och urea, varav levern måste transporteras till njurarna.

Leukocyter

Leukocyter, eller vita blodkroppar är de celler som tillhandahåller för immunförsvaret. Det finns också ett antal olika leukocyter som alla har sin egen funktion i immunsystemet.
Leukocyterna kan delas in i två grupper; granulocyterna och agranulocyten. De granulocyter innehåller korn och inte agranulocyten.
Neutrofiler
Den Neutrofiler är bland de granulocyter, är de omkring 12 till 15 mikron i storlek. De kan delas in i två grupper: den staafkernige neutrofil och segmentet-neutrofil leukocyter. Här segmentkernige en tidigare cell än den staafkernige. De är båda ansvariga för phagocytosing bac-teriën och se till att de förstörs. Om det finns mer än staafkernige neutrofiler är segmentkernige en talar av den vänstra skift. Detta tyder på en acu-infektion.
Eosinofiler
Dessa celler bekämpa infektioner orsakade av parasiter. De gör detta genom att själva binda till parasiten och sedan skadar deras cellväggar. De är runt 13 och 17 mikrometer i storlek och är också bland de granulocyter.
Basofiler
I granulerna av 10 till 15 mikron är stora basofila granulocyter medlare. De-damm, ska de se till att ett inflammatoriskt svar initieras. Basofilerna är därför det huvudansvariga för uppkomsten av ett inflammatoriskt svar.
Lymfocyter
Lymfocyter är 6 till 15 mikron i storlek och kan delas in i tre grupper: T-lymfocyter, B-lymfocyter och naturliga mördarceller. De senare tillhör de allmänna försvar. De ger en snabb reaktion på virusinfektioner och cancer. T- och B-lymfocyter tillhör den specifika resistansen. De erkänner främmande antigener. De B-lymfocyter i kroppen, främmande antigener själva kan detektera, men T-lymfocyter, kan de känna igen endast om antigenerna presenteras för dem. Detta kallas för antigenpresentation.
Monocyter
Monocyterna har en liknande funktion som de neutrofiler. De är 20-30 mikron i storlek och har en roll i svaret på antikroppar. Fagocytos är också en viktig funktion för monocyt, men vad gör denna cell är en geheugenfunc-slips. Som ett resultat uppvisar de patogener att T-lymfocyter som känner igen patogener och kunde åter förstöras.

Trombocyter

Trombocyter spelar en viktig roll i koaguleringen. De är 4 mikrometer breda. Axis är ett blodkärl skadas trombocyterna följer kollagenfibrer i kärlväggen. Detta kallas vidhäftning. Som ett resultat, är den blodplätt aktiverad, så att trombin bildas som aktiverar blodkoagulation. Slutligen är det ytterligare förstärkt med fibrin
(0)
(0)

Kommentarer - 1

Vad är funktionen av olika typer av blodkroppar?

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha