Biblisk historia 47: Domare - Otniel, Ehud, Shamgar

Victorie Wikström Februari 29, 2016 Miscellanea 33 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Efter döden av Joshua Israel är utan ledare. Eftersom inte helt Kanaan ligger i händerna på de tolv stammarna, är Juda stam utsetts att leda resten. Men judarna var krig och gå mingla med kananéerna. Endast domarna kan hålla dem på rätt väg i Torah. De första domarna är Otniel, Ehud och Shamgar. Vid tidpunkten för domar Israels folk lever i fred och säkerhet.

Israel ledarfri

Genom lottning partier Joshua hade angett gränserna för landet ärvt varje stam. Endast ett fåtal stammar har lyckats ta fullständig besittning av sitt område efter döden av Joshua. Därför väljer de ur Juda stam för att leda resten i sina försök att erövra Kanaans land. Stammen Simeon går tillsammans med Juda stam. Båda lyckas erövra mark. Besek, är huvudstad fångas och fängslade kung. Jerusalem också fångas, men jebuséerna som bor där får stanna kvar där. Hebron tas och ges till Caleb som utlovades av Gud till honom.
Snart judarna var stridande och börja mingla med kananéerna. De glömmer varningen att förstöra de hedniska altaren. De vise män sätter press på judarna inte att mingla med lokalbefolkningen och förbli trogna Guds bud. Men efter det generation är borta, är påverkan av de hedniska kulturerna starkare. Kananéerna är starkare och förtrycka judarna. Det är svåra tider "domare" i att hjälpa det judiska folket i kampen mot fienden.
Påverkan av Riktaren är tillräckligt stark för att hålla judar till den rätta vägen av Toran. Men efter en domare har avlidit judar igen vilse.

De första domarna

Othniel
Efter Joshuas död, det finns ingen som utsetts att leda Israels folk. En samtidigt som den punkt där denna uppgift, men deras antal krymper snabbt. Judarna ta de hedniska sedvänjor de infödda i landet och är avgudadyrkare. Om de faller i händerna på sina mäktiga grannar. Kungen av Mesopotamien förtryckte dem i 8 år. I sin desperation judarna ber till Gud om befrielse. Deras jämmer hörs och Gud Othniel utser som första domare. Han befriar människorna som bor i dessa 32 år av fred.
Ehud
Efter döden av Othniel löper ut Israel tillbaka i avgudadyrkan. Moabiterna, under ledning av sin kung Eglon och i samarbete med amalekiterna och Ammons, attack och erövra Jeriko. Detta de har nyckeln till hela landet. De håller Israels 18 år under tummen. Det kritis judiska folket. Från Benjamins stam state Ehud, Geras son, till ny styrelseledamot. Han går till kung Eglon. Under hans mantel bär han ett svärd av en aln lång. När han närmar sig kungen han uttrycker det döda. Han flyr och kommer säkert i Mount Ephraim. Här samlar han israeliterna som kör i strid med moabiterna. På en dag tiotusen moabiterna dödas. Resten försvinner. Judarna har för 62 år av fred och välstånd.
Shamgar
Under ledning av Ehud judar i södra delen av landet är förtryckta av filistéerna. Deras befriare kallas Shamgar son Anath. Han är mycket stark och dödade 600 filistéerna. Judar befrias från filistéerna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha