Behandla skrubbsår, omtänksam och härdning

Alvi Rosenquist Februari 26, 2016 Hälsa 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Ett sår är en ytlig hudskada, vanligen med endast överhuden eller epidermis och dermis, eller små delar av dermis skadas. En galla åtföljs av rodnad, värme, svullnad och smärta. Det finns ofta mycket lite blodförlust. Exempelvis kan omfattande skrubbsår förorenas av jord, sand, smuts eller grus och leda till betydande blodförlust. Hur kan du ens betar bästa behandla och omsorg?

Skrubbsår

 • Skrubbsår - Inledning
 • Prevalens skrubbsår
 • Behandla skrubbsår
 •  Behandla infekterade skrubbsår
 • Tetanus
 • Prognos skrubbsår

Skrubbsår - Inledning

En galla är en exkoriation, eller en ytlig huddefekt eller skada, vanligen med endast överhuden och små delar av dermis skadas.
Nötning mycket vanliga idrottsskador som oftast orsakas av ett fall på en hård yta. Men det kan också förekomma i olyckor i trafiken och i och runt huset. Speciellt knän, armbågar och händer kan skrapa ful. Även om det ofta liten eller ingen blodförlust från en skrapa, kan det åtföljas av smärta på grund av ytliga skador på många nervändar. Exempelvis kan omfattande skrubbsår förorenas av jord, sand, smuts eller grus och leda till betydande blodförlust.
Varje vävnadsskador - inklusive en skrapa - som leder till inflammatoriska svar, som den välbekanta tecken rodnad, värme, svullnad och smärta tillstånd.

Prevalens skrubbsår

Skrubbsår är de vanligaste skador i huden. Emellertid är förekomsten av skrubbsår inte känd.

Behandla skrubbsår

Rengöring och desinficering
Det är viktigt att ett nötnings rengöras och desinficeras. Skölj såret med rinnande ljummet vatten, med tillsats av tvål, läsk eller Biotex onödig zijn.Verwijder smuts och grus i en skrapa försiktigt med en borste eller pincett. Detta kan vara mycket smärtsamt. Såret kan bedövas med en anestesispray.
Desinficering såret
Efter rengöring av galla, måste såret desinficeras. Povidon-jod kan användas för att desinficera huden. Överkänslighet mot povidon jod kan avledas till klorhexidin, vätska eller spray.
Torr eller lock
Låt mage att lufttorka eller klappa den torr med en ren handduk. Den torkfluid bildar en tätnings skorpa som skyddar mot uttorkning och infektion. Tak galla är viktigt för hud delarna under kläder och i djupa skrubbsår.
En skillnad görs mellan vått och torrt sårläkning där. En liten skrapa kan tillåtas härda under en skorpa, men för större akuta sår och kroniska sår helande är mycket snabbare och bättre i en fuktig sårmiljö. Torra skrubbsår läker inte överens. Den "torra" sår säng och hårda torra sårskorpa erbjuder opposition i helande och när personen flyttar eller avger kommer att bryta skorpan och kommer in i såret blöda igen där processen börjar om på nytt. Också dynorna anordnade på såret, till exempel för att den bildade stick såret, vilket vid avlägsnande av läkningen kan störa och kan också vara smärtsamt. Numera finns det dock också lindade bandage och gaskuddar på marknaden, som inte fastnar i såret.
I torr sårläkning, kan såret täckas med paraffin gasväv eller absorberande kompresser. För svårt förorenade skrubbsår kan användas povidonjoodzalfgaas. I våta sårförbanden kan göras med en hydrokolloid skikt direkt på såret. När nattende skrubbsår det snabbare läkning och mindre sår smärta. Forskning visar att nybildade celler rör sig mycket lättare över såret än en torr sårmiljö.

 Behandla infekterade skrubbsår

Om såret trots alla ovanstående åtgärder är fortfarande infekterad, måste det rengöras igen. Det kan sedan väljas för en povidonjod salva för lokal tillämpning av gasbinda eller fusidinezuur.¹ I omfattande infektioner och feber, kommer läkaren att indikera oral administrering av antibiotika.

Tetanus

I en skrapa är sannolikheten för stelkramp uttalas små.

Prognos skrubbsår

Prognosen är gynnsam. Skrubbsår brukar läka utan komplikationer och ärrbildning.
Mutter
 • ÅRLIGEN Verstappen: NHG stående natur skrubbsår, http://download.nhg.org/FTP_NHG/standaarden/FTR/Schaafwonden_text.html
 •   Like 0   Dislike 0
  Kommentarer (0)
  Inga kommentarer

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha