Baka bröd med ekollon

Zarah Jakobsson December 26, 2015 Näring 130 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
I det sextonde århundradet tjänade ekollon bröd i Frankrike. Den berömde läkaren och botanisten Rembert Dodoens noteras vid den tidpunkten dock att ekollon kan vara bra på magen, "eeckelen ätit och können inte ofta lichtelijck verdouwt inkomster som skall konsumeras." Om inte, hos grisar. Ekollon gödning av svin under hösten och vintern är traditionellt känd. Idag gör detta "eikelen" svin fortfarande intäkter från försäljning av spanska pata negra skinka ut. Ekollon men kan också på ett annat sätt är viktiga för människan, eftersom de kan baka bröd, tack vare en särskild behandling med den.

Osmaklig tanniner

Till skillnad från grisar, kan man knappast klara av smälta ekollon som faller från trädet. Detta har att göra med deras vanligtvis hög halt av tanniner eller tanniner. Tanniner är ett viktigt verktyg för växter för att skydda sig mot skador. Dessa ämnen binder till animaliskt protein och är därför lämpliga för tillverkning av läder från hudar. En process som kallas garvning. Det låter redan mycket läcker. Emellertid kan koncentrationen av tanniner i ekollon och bitterhet variera kraftigt från ek till ek.

Skörd och behandling av ollon

American Jackie Clay, som är skicklig i att samla ekollon, säger att: "Om du hittar en grupp med relativt milda ek ekollon, så kom ihåg detta för nästa år och skörda dem." Endast knullar med vackra gulaktig kött utan maskhål kvalificera sig. "Dessa med mörka och dammiga spår av insekter är inte bra", säger Clay. Spricka först skördade ekollon och nötter, och ta bort det hårda skalet. Det är, naturligtvis, bara de kärnor som kan bearbetas in i mat. Genom slipning kärnor - i en kaffekvarn eller liknande - och mjölet sedan skölja flera gånger med kokande vatten, tanniner oskadliggörs. Den brunaktiga sköljvattnet kastas därefter bort varje gång. Resultatet torkas upp användbar ekollon mjöl. Till exempel, på ett ark i solen. Om man inte torkar snabbt nog, kan mjölet bli mögligt.

Multigrain bröd ekollon

Torkad ekollon mjöl för att göra en flerkornsbröd som inte avviker alltför mycket från vad vi är vana, först gör en en första smet av mjölet med kokande vatten, havregryn och majsmjöl. Sätt smeten åt sidan medan du lösa bagerijäst i ljummet vatten. Blanda sedan smeten med majsolja, lite salt, lite lönnsirap och mjöl tills du har en besättning av "måttligt tjocka." Tillsätt jästen lösningen när smeten är ljummet. Blanda väl och lägg jämnt mjöl tills du har en svampig, inte alltför kladdig deg. Lägg degen i en smord med olja eller margarin skål och fett även toppen av degen. Täck med en varm, fuktig handduk. Placera skålen på en varm plats tills volymen av degen nästan fördubblats. Ta handduken, skjut degen, knåda flera gånger och låt den jäsa igen. Baka den uppståndne degen på smord plåt i en förvärmd ugn tills toppen är gyllenbrun. En halvtimme i varm luft vid 200 grader Celsius är en bra riktlinje.

Säden i trädet

Vem ekollon bröd verkar för svårt, kan göra eikelpap på en camping eld i skogen. Den senare har lärt första cowboys indianernas. Vissa ursprungsbefolkningar kallar det majs ekollon från trädet. Både Sardinians och Nordamerikas indianer är kända för att blanda lera med ekollon mjöl för att baka bröd därmed. En fördel med detta är att lermineraler såsom kaolin kan ge rekommenderade mängder natrium och kalcium i en vegetabilisk diet.

Avgiftning med Lera

Men den främsta anledningen till att lägga lera till ekollon Mjöl är den avgiftande effekt. Lera kan tanniner göra ofarliga för människor genom en process kallad katjonbyte. Under denna process omsorg liten, negativt laddade partiklar i leran för neutralisering av giftiga föreningar som tanniner genom bindning till positivt laddade partiklar i dessa ämnen.

Papegojor som inspiration

De är dock inte kemister och kanske inte funnits några indianer som förde avgifta lera för första gången i praktiken. I en dokumentär av David Attenborough visar hur papegojor fest på en frukost från floden varefter de kan konsumera sorglös frukt med giftiga frön. Så djur har för länge sedan inspirerat man med lera för att njuta av riklig mat källor som ekollon och andra svårt att smälta skog frukt. Konstigt att Mrs. Clay inte ens har tänkt på!
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha