Av centralvärme hypokaust till

Den tid som varje avgång som en värme spis, spis eller annan värmekälla behövs är borta sedan länge. Idag är de flesta hus och byggnader värms via ett centralt system där värme genereras. Från denna generation, värmen överförs till alla rum. Detta görs genom ånga, hett vatten eller het luft som matas till de olika rummen genom ett rörsystem. Detta sätt att uppvärmningen har varit allmänt känt namn av centralvärme eller förkortat CV.

Hypokaust i Romarbrevet

En föregångare till CV kom för romarna vid den så kallade
hypokaust. Detta system är om det andra århundradet f.Kr., uppfanns av Gaius Sergius Orata för uppvärmning dammar. Systemet var från ett sekel senare används i romerska bad och ibland i privata hem. I en hypokaust våningarna i en byggnad eller badhus höjs så att en slags kryp under sitt ursprung mer än en halv meter hög. Från ett angränsande rum, med en öppen spis, var varm luft passera genom krypgrunden. På detta sätt kan systemet också ses som en slags prekursor av dagens golvvärme. Ibland, även väggar gjorts ihålig där den varma luften som strömmar genom den.

Värmetillförsel genom hett vatten

För många århundraden utrymmen mestadels värms upp av en öppen spis eller annan uppvärmning förmåga i varje rum som ska värmas. Men på sjuttonhundratalet fanns det redan ett system där växthus värmdes av varmt vatten. I början av artonhundratalet, var detta också i Londons bostäder, varvid pannan för varmvatten har kombinerats med en köksspis. Senare värms också i Frankrike bostäder genom varmvatten och var ungefär densamma i Nederländerna för första gången innehåller en huvudbyggnad med en varmvattenberedare på Keizersgracht i Amsterdam.

Användning av ånga

I slutet av sjuttonhundratalet användes för första ånga för att värma upp utrymmen och vissa engelska plantor utrustade med detta system. Initialt lider detta system från den mycket höga temperaturen hos värmeelementen. Senare arbetade med lågtrycksånga.

Värme slutligen allmänt tillgängliga

Under första hälften av artonhundratalet för uppvärmning, som alltid används i hypokaust, först varmluft genom kanaler som leder till rummen värmas. Detta hände i Nederländerna för första gången år 1825 i House Lantfort till Gendringen. Senare utrymmen som kyrkor, kloster, skolor, sjukhus och andra offentliga byggnader med ett liknande system, värms till kokning med varmluft ersattes med varmt vatten i början av nittonhundratalet. Men tills den tiden systemen används främst i offentliga byggnader, och det dröjde till omkring 1965 för centralvärme också generellt inom intervallet var från mindre bemedlade personer.

Vanligaste systemet för centralvärme

Det vanligaste centrala värmesystemet är ett där varmt vatten genom ett system av rör till radiatorer och transporteras därifrån tillbaka till den centrala värmeutveckling. Dessutom finns det ett system i vilket varm luft genom ett rörsystem blåses direkt in i utrymmena. Detta system används vanligen för större rum men förekommer även i bostäder.


Livslängd och byte panna

Livslängden på en panna är i genomsnitt mellan tolv och femton år. Uppenbarligen måste den bytas ut när den är trasig och kan inte repareras eller kostnaden för reparationen vara hög. Men det finns skäl att göra det tidigare. Ibland kan en gammal panna för lite avkastning som väljs för ersättning och en annan anledning är att värdet på hemmet är högre med en bättre installation. Men den främsta anledningen är oftast att en ny modell panna kan spara på energikostnaderna på grund av mer effektiv drift.


Byte i sommar

Den bästa tiden att ersätta en panna på sommaren. Därefter uppstår inget problem eftersom det kan vara fallet, såsom kommer att ersättas i en kall period och ett temporärt fel på ev. Men också komma i sommar ofta attraktiva erbjudanden, eftersom det är en lugn tid för leverantörer. Även för erbjudanden är det klokt att jämföra offerter med varandra eftersom det kan finnas skillnader inte alltid har att göra med lägre kvalitet.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha