Aurora, ljusfenomen

Vad nu vetenskapligt bevisat naturligt fenomen, var i forna tider ses som ett budskap från gudarna. Eller i andra delar av världen som ett förspel till hotande katastrofer. Det är känt nu att norrsken orsakas av utbrott från solen, vilka partiklar in i vår atmosfär.

Allmänt

De första rapporterna om observationer av aurora alla våra nuvarande eran. En observation av norrsken är bara sett på kvällen eller natten, och fortfarande mot norr. De ofta ses som ett budskap från gudarna och sprit, men var också ibland tolkas som ett budskap om en hotande katastrof.
  • Så ansågs i Europa och Asien denna observation som ett budskap om gudar och andar.
  • Under medeltiden, denna iakttagelse var ett tecken på förestående katastrof
  • Vikingarna såg på observationen att en strid ägt rum var som helst i världen.

Aurora kallas Aurora Australis, södra ljus och Aurora Borealis, norrsken. Aurora är ett namn som härstammar från gryningens gudinna, den romerska gudinnan då.

Vad är en aurora

Ljusfenomen på himlen som orsakas av partiklar av solvinden i skurar i atmosfären kastas. Detta händer oftast i polarområdena, det är känt hur de diverse närmare ekvatorn, desto mindre chans att en observation av norrsken. I Europa en uppfattning om denna typ av ljus mycket sällan.
När det finns utbrott på solen, skapar intensiva partikelstormar, eller solvinden. Partiklar i partikel elektroner brukar, protoner, alfapartiklar och tunga ikoner kommer in i atmosfären. De skall vara till polerna på jorden avlänkas av magnetfältet från jorden. Under flygningen låta de lätta luftmolekyler. Vid en given tidpunkt detta kolliderade partiklar på syre- och kvävemolekyler i vår atmosfär. Molekyler har högre energiinnehåll och uppnå ett mer instabilt tillstånd. Övergång till stationärt tillstånd orsakar en ljusblixt. Pool Lights är ofta på ett avstånd mellan 65 och 400 km från jorden.
Pool Lights, både på nordpolen och sydpolen är synliga. En norrskenet står inte stilla på himlen, kommer han en gång för skillnader i färg, form och intensitet.

Ljusstyrka

Hur ofta norrsken kan ses beror på solvinden, hur starkt det är. Solvinden fokuserar återigen solaktiviteten. Denna aktivitet cykel kallas också solfläckscykel, och varar ungefär elva år. Periodvis dyka upp och försvinna fläckarna på solen. I början av cykeln de flesta av fläckarna kommer att vara, och det finns en ökad aktivitet. Under 2007 konjunkturen minst punkt och risken för norrskens låg. Bara under 2010 kommer att öka detta igen.
Det kommer inte vara konstigt att ju starkare solaktiviteten, desto mer norrsken kunna observeras. Norrskens kommer aldrig direkt på stolpen, men i en ring runt den. Under en låg aktivitet, är observationen främst runt Alaska. Aktiviteten är som högst, då finns möjligheten att lamporna fortfarande kan observeras i Europa.

Former och färger

En aurora kan återigen anta en annan form varje gång. De kan användas som klämytorna är synliga, men också som en ljus bågar över horisonten, eller som en strålande ränder. Färger på norrsken kan variera från rött till grönt, men också färger som lila, gult och blått kan förekomma.
Är den polära ljusgrön, då syreatomerna är belägna på en höjd av mer än 100 km, genom vilka den korpuskulära strålningen är aktiverad. Färgen är röd om höjden är mer än 200 km, då kväveatomerna som ger färg.
(0)
(0)
Tidigare artikel Statligt stöd
Nästa artikel Nespresso framgång

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha