Att leva med en stomi

Gustav Lindroth April 24, 2016 Hälsa 41 3
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Denna artikel ger en kort beskrivning om vad exakt stomier. Den säger bland annat vilken typ av stomi, finns utan också varför tanken måste leva med stomi.

Stomi

Mat och dryck för kroppen av avgörande betydelse för att överleva. Från munnen till anus. Det kan också gå fel på många ställen. I den här artikeln kommer vi att titta på frågor kring tarmarna.
Tarmarna är för en stor del ansvarig för absorption av näringsämnen.
Efter man tagit maten själv tills det kommer via munnen, matstrupen, magsäcken till tarmarna. Den första delen av tarmen kallas den duodenala. I denna del av tarmen till magen sker mindre syra och magsafter sättes till livsmedels stickning. Denna process säkerställer att maten bryts ner i mycket små bitar. Som ett resultat, kan tunntarmen ta upp näringsämnena. Efter den tunna barriären har gjort sitt jobb, finns det fortfarande en tjock vatten sticka vidare. Detta arbete till slut hamnar i tjocktarmen. I kolon extraheras från denna stickning vatten och olika salter. Vad som sedan återstår kan inte använda kroppen och sedan utsöndras i form av lättnad detta sker i en frisk person genom skit.

Varför en stomi?

En stomi används avförings aftevoeren artificiellt Marnier. En stomi är således också positionerat som kroppen inte längre kan göra det själva. Det finns flera olika skäl till varför kroppen ingen avföring kan rinna mer.
En översikt av de olika typer av skäl / orsaker
  • Fosterskador.
  • Olyckor
  • Återkommande infektioner.
  • Polyper
  • Utväxter, tumörer.
En stomi är vanligen tillämpas under en tarmoperation. Under operationen, kan väljas för en tillfällig stomi eller en permanent stomi.
Om väljs för en tillfällig stomi är detta den bakre delen av att ge tarmarna resten så att de kan återhämta sig från operationen.
Dessutom kan det hända att läkaren väljer en permanent stomi. Detta görs efter det att läkaren har att amputera en del av inälvorna. Detta görs vanligen genom olycka eller maligna tumörer.

Vad är en stomi

I korthet är en stomi en konstgjord avsättningsmöjlighet för avföring eller urin. En stomi är således en öppning av tarmen in i huden på buken. När pallen lämnar stomin, måste detta tas om hand. Det finns särskilda mottagningsmaterial för och sätt att reglera insamlingen av avföring. Det är viktigt att veta att med ett stoma, avföring kan inte stoppas. Det är möjligt under normala förhållanden, tack vare den ringmuskeln hos anus.

Vad gör en stomi ser

Stomin är röd och fuktig, och har samma färg och komposition som insidan av munnen. Stomin kommer att få höra några centimeter till stickande uppifrån huden, men är också ofta på huden nivå. En stomi har liten eller ingen känsla och skadar inte vid beröring, men eftersom det innehåller många små blodkärl som blöder lätt kan gå från stötar och nötning. Detta är helt normalt.
Den svällda stomi kommer att vara platt efter operationen.

Feed vid stomi.

För det första är det viktigt att veta att en speciell diet behöver inte följas när en stomi. Också viktigt att veta är som går förlorad i en stomi eller fukt. Det är också viktigt att dricka 10 till 12 koppar vätska dagligen.
Det är bäst att sprida ut över dagen för att äta flera mindre måltider. För att ställa in tarmarna möjlighet att extrahera användbara näringsämnen från maten. Också bra tugga och äta i fred är viktigt för att förhindra igensättning.
Gas och lukter är tyvärr oundvikligt. Förgasning är en normal följd av matsmältningssystemet och nå alla. Det är därför inte hindras helt. Det kan dock ?? något ?? minskas. Huvuddelen av ingested gasen består av syre. Detta orsakas främst av snabb prata och äta. Även mat för långvarig tuggummi, dricka genom ett sugrör, rökning, nervositet och dåligt passande tandproteser svalt en hel del luft.
Dessutom en mängd olika örter som kan gå emot gasning som dill, koriander, salvia, mynta, etc.
Gas och lukter så mycket som möjligt för att undvika en kan tänka på att göra vissa gasningsprodukter ignorera.
Gasvormdende produkterna är:
  • Lök, purjolök, paprika, vitlök, kål, brysselkål och baljväxter.
  • Kolsyrade drycker, cola, apelsin, Rivela, öl etc.

Luktbildande produkter är:
  • kål, purjolök, lök, vitlök, baljväxter, fisk, ägg, vitamin B tabletter.

Dessutom, för personer med stomi lite för att räkna ut hur kroppen reagerar på mat. Detta varierar från person till person. Ofta känner man kommer när gasen kommer ut genom handen att förklara stomaöppningen kan vara ljudet som motverka. Lukten är lite att göra. Detta kommer att lukta som du luktar egna vindar.

Diarré

Det är möjligt att du lider av diarré. Detta är inte värre än mättad ånga som i de utan stomi. Den enda nackdelen är att du ofta kommer att tvingas byta ut påsen och bör dricka mer eftersom du förlorar extra vätska.

Verksamhet med stomi

Med en stomi Naturligtvis kan du bara simma. Påsen och limmet är vattenavvisande och du behöver inte oroa dig för frisläppandet. Om du bada, kan du hitta bra om du använder en mindre påse, som kallas mini aktiviteter väskor. Det är lämpligt att sätta på filtret med motsvarande klistermärken. Om filtret är våt, inte längre fungerar där badvattnet påsen kan lämna bula. Nackdelen att filtrera maskering är att gaserna inte längre kan fly ur påsen. Lyckligtvis finns det en lösning på det problemet: det ?? Gore-Tex membranfilter ??. Om du gör detta klistermärke limmas filteröppningen, filtret förblir torr även under vatten, medan gasen fortfarande bara kunna gå utanför. Under vatten påsen också helt enkelt fylld med avföring. Efter simning, kan det vara så att du måste byta påsen i förhållande till uppmjukning av skivan.

På semester med en stomi

Med en stomi, kan du enkelt gå på semester. Men kraven går Opvakantie mig en stomi lite mer förberedelser. Till exempel måste det finnas tillräckligt med material som ingår. Det säkraste är att få så mycket material två gånger om du använder hemma. Att åka på semester i varma länder, är det viktigt att ta extra stomipåsar eftersom stomi ?? s snabbare än att låta gå genom svettning.

Sexualitet

Förutsatt att ingen permanent skada på det yttre av kroppen vid en stomi sex är inget problem. Efter stomin är stel. Om det finns fysiska begränsningar än att lösa dem med hjälp av verktyg.
Efter operationen tar det oftast en tid innan du är redo fysiskt och mentalt kön, är det inte så konstigt.
Om fysiska besvär och känslor har sin plats, kommer önskan om sex naturligt tillbaka. Också tala med din partner om sex kan hjälpa. Detta beror främst på din partner kan ta bort din skam.
Om du fortfarande har problem på ditt sexliv så kan det hjälpa att ta kontakt om detta med en stomi sjuksköterska eller sexolog

Har min partner kan också ge en stomi

Ni män behöver inte ha en stomi. Det är emellertid användbart om du kan människan göra det. Särskilt i början är det jobbigt att få stomi lämpligt om du kan göra detta kommer det att bli lättare än med din make.
Det är också praktiskt att du bryr man stomi kan du om du inte garantera någon anledning i sig att ta hand om stomin. Om din make gör detta ser till att det inte finns några främmande måste vara påslagen om du inte tar hand om stomin.

Materialen för vård, där de kan nås

De material som du behöver för din stomi och ta hand om dem, kan du bara beställa på apoteket. Du kommer att få tillräckligt med material för en förmån under perioden.

Vad gör jag om problem med min stomi

För problem med din stomi, kontakta din stomiterapeut eller din läkare.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (3)
Hanni Löfgren
  Like 1   Dislike 0

Använda Din läkare eller makens kouwgom säkert kan ta bort varje för en stor del, med lite hjälp från pensette och en liten träsked är möjligt (säkert en hel del av kouwgom eliminera eller ens helemaal.Het naturligtvis inte en trevlig jobb, men efter att ha tagit laktulos att do.The det är ett arbete som måste ha utförts med stor uppmärksamhet worden.Ikzelf alltför mycket besvär med avföring, men med min man hantera att vissa goed.Nog många goda och hälsosamma hälsningar .

Gard Jonsson
  Like 3   Dislike 2

Jag har en stomi Waardse utöver den dagliga besvär hände mig något mycket tråkigt. eftersom jag har svalt en anständig tuss kouwgom och efter en vecka med laxermedel användning betyder att jag förlorat ännu inte har eenvervelende magkramper och andra olägenheter detta vad kan du med det här? Finns det någon här vet hur man ska agera? min läkare tror att jag gör för mycket oro. hjälpa

Juel Lundgren
  Like 5   Dislike 1

Jag tror att du själv kan ordna bäst men råd GP. Om du har en hel del kramper tror inte det klokt att använda en hel del laxerande medel. När det gäller gum'll bara ta en klunk som tuggummi har i åtanke. Sedan stanna med cola i munnen fanatiker på din tandköttet att tugga och det finns mycket kvar av tuggummit. Jag antar att tuggummi är inte riktigt halsbränna bevis.

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha