Att leva med cancer: blodcancer / leukemi

Carrolin Bjorkman December 26, 2015 Hälsa 37 1
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Mer än 1600 människor lider varje år med blodcancer, däribland många barn. Orsaken till denna cancer är fortfarande okänd, och fortfarande får testat. Men det finns redan några ledtrådar. Symtom kan uppträda mycket snabbt till akut leukemi. Verksamheten är inte tillämplig, men det finns andra behandlingsmetoder. Prognosen varierar från fattiga till bra. Att leva med cancer: blodcancer / leukemi.

Typer av blodcancer

Ett annat namn för blodcancer leukemi, är det oftare används i folkmun. Är fastställas varje år i Nederländerna med cirka 1.600 personer leukemi. Det finns två typer av leukemi: akut leukemi och kronisk leukemi. I leukemi finns det en okontrollerad tillväxt av de vita blodkropparna. De vita blodkropparna ökar i antal, och ackumuleras i benmärgen. Som ett resultat, är framställningen av de andra blodceller, såsom röda blodkroppar och blodplätt inhiberas och det finns en brist därpå.
Akut leukemi
Den akut leukemi särskilt ser man hos barn. De mogna blodceller genom denna form av cancer och inte ackumuleras. Inom några veckor, alla symptom uppstår genom brist på mogna blodceller.
Kronisk leukemi
Kronisk leukemi är återigen vanligare hos personer över 50 år. Blodcellerna mognar relativt väl, vilket gör hela processen lite långsammare och det kommer också att ta längre tid att uppträda klagomål.

Orsakar cancer

  • Om orsaken till denna cancer är fortfarande mycket lite kända. Avvikelser i det genetiska materialet skulle kunna spela en roll.
  • Radioaktiv strålning spelar också en roll i leukemi. Kraftledningar har ett magnetfält, har forskning visat att barn i närheten av en högspännings leva mer än 0,3-0,4 mikrotesla, har en ökad risk för leukemi. Dessa är barn som bor på ett avstånd av 30-200 meter från kraftledningar.

Symptom

I leukemi ses ofta inträffar trötthet. Inträffar också lätt blåmärken på huden. Det kan finnas feber. Inflammation i olika organ förekommer också. Benen hos patienten kommer att göra ont. En viktminskning kan uppstå till följd av bristande aptit. Patienten kan se blek. När allmänna undersökningar, ofta upptäcker han en mjälte är större än vanligt.

Behandling

En operation är, i motsats till andra former av cancer, leukemi uteslutas, på grund av inblandning av cancer i blodcellerna. Ingen tumör kan avlägsnas. Andra behandlingar inkluderar:
  • Cytostatika: kemoterapi sprids genom blod örat hela kroppen och kan därmed komma någonstans. En kemoterapi består av en serie av kemiskt bearbetade läkemedel, i syfte att förgifta cancercellerna. Friska celler påverkas således, men oftast återhämta sig. Biverkningar av kemoterapi är vanliga: trötthet, aptitlöshet, minskad libido, illamående och håravfall.
  • Bestrålning: Detta används när kemoterapi inte fungerar tillfredsställande sätt. Bestrålning kan endast riktas till ett visst område. När extern strålning blivit en elektronstråle alstras. Dessa kommer att inriktas på tumören orsakar strålningsskador till cancerceller. Cancerceller kan inte lätt återhämta sig och kommer i allmänhet att dö. Omgivande friska celler påverkas också. men kommer att återhämta sig igen. Biverkningar av strålning är vanliga: trötthet, aptitlöshet, minskad libido, illamående och håravfall.
  • Stamcells: ungdomar med en stamcellstransplantation kan ske. Detta är komplementet av stamceller, som förstörs kemoterapi eller strålning vid höga doser. Stamceller kan härledas från en donator eller av patienten själv.
  • Immunterapi används för att öka de naturliga försvar av kroppen, så att kroppen kommer att rensa upp cancercellerna själva.

Överlevnad

Den femåriga överlevnaden, det vill säga, antalet patienter som fem år efter diagnos och behandling är fortfarande vid liv, är som följer:
Akut leukemi
  • Med tidig upptäckt: 70-80%
  • Med efterföljande upptäckt: 20-30%
Kronisk leukemi
  • Eftersom det tar lång tid, vilket orsakar symptom och leukemi detekteras, är prognosen i allmänhet ganska dålig.
Observera att siffrorna är medelvärden och inga rättigheter kan härledas.

Ytterligare information?

Gå till den speciella leva med cancer och läsa allt om de olika former av cancer, symptom, orsaker, behandlingar och mycket mer.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (1)
Torfast Dahlberg
  Like 4   Dislike 0

Hej fru / Sir, jag gör mitt arbete på leukemi men ingenstans är hur det upptäcks av vem, men inte hur och hur den undersökte. Kan ni hjälpa mig? Om du vet något om detta kan du maila mig? Tack på förhand! Hälsningar Sanne de Groot

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha