Att glasmålningar: workshop, kurs och historia

Glass gör glasfönster: verkstad. Real målat glas konst gjord av glas-glas mästare, genom en så kallad master glasmästare som är utbildad för att arbeta glaset konstfullt. En sådan artist är kreativ och experimentera med form och teknik. Han har också teknisk kompetens och kunskap om material. En nybörjare kan bekanta sig med målat glas på workshops. De tar ofta en dag och deltagaren tar en hemmagjord ram hem.

Att glasmålningar: workshop, kurs och historia

 • Målat glas: En kort historik
 • Glas workshops och kurser i Nederländerna

Målat glas: En kort historik

Målat glas är en konstform som har sitt ursprung i medeltiden. Historien har präglats av en enorm teknisk och konstnärlig kreativitet. Denna konstform började med tillkomsten av kristendomen. Ur teknisk synvinkel mosaik och keramik prekursorer av målat glas.
Augsburger DomDe tidigaste överlevande fönster med målat glas datum från den karolingiska perioden, även kallad pre-romansk stil. I den 11: e och 12-talen och en del av 13-talet har sitt ursprung i Europa, romansk stil, som främst användes i katedraler skildrar bibliska scener och heliga liv. Välkända är arbetet Diversarum Artium Schedula prästen Theophilus, troligen från Rhenlandet, i början av 12-talet. Han beskriver här tekniken för att göra glasmålningar.
De äldsta fönster med målat glas som har bevarats i sin helhet, är i katedralen i Augsburg och arbetet kallas de fem profeterna. Siffrorna är mer än två meter höga och de är sena 11-talet som produceras vid verkstad Tagernsee Abbey. Hela Bayern arbetar med att hitta klostret. Benediktinerklostret grundades 746 och avskaffades 1803. Inte många exempel på tidig glasmålning från slutet av romartiden, då kyrkfönster smala, djupa utplacerade och var rundade i toppen, överlevde.
ChartresEen liten del av en panel med en presentation av den Jesse Tree i katedralen i York Minster, tros den äldsta bevarade målat glas fönster ifrån England. Det går tillbaka i 1150. Den Jesse Tree är stamtavla förfäder Jesus och börjar med fadern David, Jesse - Jesse i grekiska och latin - och slutar med Jesus från Nasaret. Jesse alltid avbildade ljuger. Från hans knä fjädrar ett träd och visas på de olika grenarna är ättlingar till Jesse. Dessa träd är ofta gjorda i målat glas, trä, sten, eller utomhus. Vanligtvis hittar vi dem i katolska kyrkor. Den äldsta bevarade kompletta Jesse Tree finns i katedralen i Chartres. Denna katedral har tre målat glas fönster som skapats mellan 1145 och 1155. Förutom de träd Jesse, att barndomen om Jesus Kristus och Kristi lidanden.
Gothic blomstrade glas-glasmålningar. Det var nu tekniskt möjligt att producera stora fönsteröppningar. Detta gör det möjligt för glasmålning var en viktig och omöjligt att föreställa roll. Den stängde inte bara kallt och regnigt ute, men det var också ett sätt att skildra bibliska scener som begriplig instruktion för analfabeter, vanliga troende och fönstret förvandlat det ljus som lyste igenom. Välkända är Westminster Abbey, en gotisk klosterkyrkan i London där traditionellt kröningen och begravning plats för brittiska monarker. I denna nationella kyrka England dagliga tjänster sjungs av en gosskör. Jag kan säga av egen erfarenhet att det är ett nöje att lyssna på den här kören, medan morgonsolen lyser de blyinfattade fönstren i kyrkan nästan mystiskt.
De viktigaste gotiska fönster med målat glas i England finns i Canterbury Cathedral. Dessa är besläktad med den franska målat glas konst. Den äldsta fönster Canterbury visar Adam gräver. Den härstammar från ca 1176 f Kr. Sedan 1973 domkyrkan har sin egen glasmålningar restaurering verkstad, ett team av sju högt kvalificerade konservatorer. Tyngdpunkten ligger nu på att konsolidera den sköra glaset och glasdekorationer, och förebyggande konservering genom att installera skyddsglas. Studion har blivit ett centrum i anseende på området för målat glas. De arbetar också på fönstren av andra kyrkor och katedraler i England.
"Ljus, som första akten av Guds ?? skapelse sågs som den renaste manifestation av Guds ?? s närvaro, fönster med målat glas kommer till liv bara när belyses med ljus. Till medeltida teologer, de heliga levande bilder som visas i Därför windows var brought till liv av Gud ?? s närvaro. "¹
Frankrikes främsta fönster med målat glas från den gotiska perioden. Efter en brand 1194 inleddes med återuppbyggnaden av katedralen i Chartres. Det fanns flera glas studios mer än 170 fönster med målat glas som gjorts för ett område på ca 2000 m². Katedralen i Chartres är känd för sin lätta, blå glöd, som passerar genom fönster med målat glas faller inåt. León Cathedral är en gotisk katedral, som byggdes på 13-talet av gyllene sandsten. Domkyrkan avslutades på 16-talet. I kyrkan kan man njuta av de många vackra blyinfattade fönster, som den vackra rosettfönster i dörren av Chapinería, med tydliga franska influenser.
ChartresIn Katedralen i 14: e århundradet introducerade målarna i Florens och Siena, perspektivet i den färgade glaskonst. De fönster med målat glas i Basilica of St Franciskus av Assisi är goda exempel på detta.
Den 15: e-talet, är den tidiga renässansen kallas en övergångsperiod. I vissa delar av Europa har arbetat i de gotiska, flamländska eller italiensk stil och experimenterade på andra ställen med formspråk av renässansen. Reformationen och den katolska reformationen, det var fortfarande mindre efterfrågan på målat glas i kyrkor. På den tekniska sidan, fanns det radikala förändringar. Mindre tungt bly profiler användes och större bitar av glas. Ljusare färger användes och glaset var ljusare. De tunga linjer reducerades till tunna konturlinjer. Genom att använda skuggor var siffrorna tredimensionella och kompositionerna fick mer djup genom att använda perspectief.² Ett bra exempel på målat glas från 15th-talskonstnärer är fönstren i katedralen i Tournai i Flandern.
Den 17 och 18-talet för målat glas konst kännetecknas av nedbrytning och röta som en följd av en följd av krig och religiösa stridigheter. Och det fanns en brist på kreativitet och innovativa impulser. Intresset för målat glas blev mindre och mindre. Befintliga fönster förföll grund av bristande underhåll eller de slarvigt återställd. Andra fönster förstördes, eftersom fönstren i Salisbury och York. De få fönstren fortfarande gjorda var avsedda för profana byggnader. I Frankrike och Flandern produktionen föll kraftigt. Även i Spanien var tvungna att stänga sina dörrar många studios. Bröderna Pris framställt för högskolor i Oxford och Cambridge nya fönster med målat glas.
Palau de la musicain 19th century, perioden romantik, var konstnärer inspirerats av det förflutna. Målat glas kom in i denna period återigen vara i rampljuset, men det saknade skaparna av kreativitet och originalitet. Inga nya idéer infördes, var gamla mönster imiterade. I USA var John LaFarge och Louis Comfort Tiffany, som experimenterade med opalglas. Eftersom Tiffany var tillverkar sina produkter i serien, dessa var överkomligt för en större publik. Särskilt Tiffany lampor är kända över hela världen.
I Spanien utvecklade modernismen. Ett underbart exempel på Artnouveau blyinfattade fönster och tak är att skåda i Palau de la Música i Barcelona, ​​den representativa par excellence av katalanska modernismen, byggd av Lluís Domenech i Montaner i 1908. Besökare kan särskilt förundras över den imponerande glas takfönster i Palau de la Música. Jag har denna takfönster kan njuta av under en makalös prestation av Opera y Flamenco. Denna show erbjuder en unik blandning av melodisk lyriska sång, spansk tradition och magi flamenco.
I katedralen i Palma de Mallorca, arkitekten Antonio Gaudí tillämpat en ny teknik för att ge färg till glasmålningar: den trikromatiska teknik, som bygger på principen att 80% av alla nyanser kan erhållas genom att blanda de tre primära gult, blått och rött. Hans avsikt var att testa tekniken för genomförandet av La Sagrada Familia i Barcelona.
Nieuwe Kerk i Delft av det förnyade intresset för glasmålningar, tog under 20-talet har antalet verkstäder tillåter var och en med sin egen stil. Under 20-talet blev allmän användning av färgat glas. Överallt i världen finns det efterfrågan och i många hus tillämpades målat glas. Särskilt i Tyskland, konstnärerna var mycket kreativa. De skapade sin egen tysk stil. I Spanien har arbetat ett antal internationellt kända artister med målat glas. Ett berömt exempel är Joan Miró, som ritat flera stycken för Slottskyrkan Saint Fran Bourg i Senlis. Fransmannen Gabriel Loire 1958 gav tillverkning av glas i cement en ny kraft med sin välkända verk i första Presbyterian Church i Stamford, USA. Sedan dess har många byggnader i USA gjort med fönster av glasblock som finns i cement. Senare har det även användas för det första provet. Denna innovation användes först i KLM byggnaden i New York.
Hemlagad raamIn Nederländerna vann konstnären Marius de Leeuw förtrogenhet med monumentala målat glas fönster. En annan holländsk konstnär som har bland annat specialiserat sig på glasmålningar, Annemiek Punt. När hon var 19 började hon sin ateljé för målat glas målat i Denekamp. En av dess målat glas glasmålningar kan ses i Nieuwe Kerk i Delft, med temat: Höjningen av dotter Jairus. Hon är en innovativ artist. Den holländska målare, watercolorist, fotograf och glaskonstnären Marc Mulders ger vackra och färgglada fönster med målat glas, inklusive religiösa teman. I Catharijneconvent Utrecht beundrar hans dramatiska verk Apocalypse, där han inspirerades av Uppenbarelseboken. Enligt konstnären, allt tyder på att vi lever i så kallade apokalyptiska tider. Han gjorde också ett minnesmärke fönster för Nieuwe Kerk i Amsterdam, som överlämnades till drottning Beatrix i samband med sitt 25-jubileum.

Glas workshops och kurser i Nederländerna

Överallt i Nederländerna kan målat glas workshops för att följa introduktion till målat glas. Deltagaren av workshopen får du lära dig att ta itu med byggmaterial och verktyg och bekantade sig med de tekniska aspekterna av denna konstform. Deltagare delta i en workshop för första gången, som ofta ges en fast design för att skapa ett fönster. Steg för steg, är deltagaren guidas genom processen och i slutet av workshopen, kan han ta en hemmagjord ram hem. Tiden går fort när du är upptagen med att göra ett fönster.
Nedan är en schematisk översikt över glas workshops och kurser som kan följas i Nederländerna. De flesta studios erbjuder kurser för nybörjare och gevorden. Vissa verkstäder erbjuder kurser som består av flera lektioner, som arbetar på ett målat glas panel eller tävlande gör två arbetsstycken.
Nötter
 • http://canterbury-cathedral.org/history/stained-glass.html
 • Pere Valldepérez handbok målat glas, Forte Publishers, Utrecht, 2002, s.14.
 • (0)
  (0)

  Kommentarer - 4

  Kära informatör, Helt högst upp till vänster är en bild av ett fönster, som härstammar från vår hemsida is.Deze bild utan tillstånd geplaatst.Dit i sig är inte ett problem om du gillar källa - Verkstads Domstad - vill vermelden.Tevens: Vi erbjuder även kurser färgade glas och fusing, kanske du kan lägga oss på den här sidan? Tack på förhand, Hälsningar, Sebastian Rietkerk

  Jag är intresserad av att följa en kurs i målat glas, inte professionella eller professionell ren men bara som en hobby. Skulle vilja Maastricht eller omgivningen att delta i en vinter klass målat glas. Jag skulle vilja bli informerad om möjligheterna.

  Jag kan i min egen fil tyvärr inte räkna ut ursprunget till denna siffra. Jag kan se bilden som snart inte hitta dem på din webbplats, men om du säger att bilden är så jag tar det till ditt ord. Jag har källan dit tillsammans och jag nämnde din ateljé i översikten.

  Fråga på Felix verkstad Stained Stained-LoodGellikstraat 196215JM MaastrichtTel: 043-3254611

  Lägg till en kommentar

  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile smile smile smile smile
  smile smile smile smile
  Tecken kvar: 3000
  captcha

  Se Också