Att flytta till Linux: Varför?

Anniborg Dahlgren Februari 27, 2016 Miscellanea 131 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
För några månader sedan Microsoft Windows 8 lanseras. Windows 8 men ingenstans mottogs av alla som en framgång. En orsak till detta är att Microsoft har ganska drastiska ändringar gjordes till operativsystemet. Således är startmenyn som svarar sedan lanseringen av Windows 95 en viktig del av Windows försvann. För många människor en anledning att stanna med Windows 7, men det finns andra möjligheter. En är övergången till Linux vagn, ett steg som många inte vågar, eftersom okända är verkligen impopulär. Därför kommer jag här att diskutera ett antal viktiga fördelar och nackdelar med Linux och försöka ta några fördomar.

Fördelar

Först kommer jag att börja med de fördelar som Linux erbjuder. Nu är detta inte skulle innebära att följande fördelar alla lika viktade. Det är därför jag kommer att diskutera nackdelarna, så att du i slutändan kan göra ett val om det är värt besväret att installera Linux.
Opensource
Linux är ett operativsystem med öppen källkod, det vill säga om källkoden kan fritt distribueras och används. Detta ger också möjlighet att distribuera samman Linux. Kort sagt, är Linux gratis att ladda ner och installera utan registrering och licenskoder. Dessutom kan vem som helst bidra till källkoden, så buggar kan ofta lösas snabbt, hur ofta nya Linux-distributioner besannas är därför så ofta högre än Windows eller Mac OS X.
Stabilitet
En annan fördel med Linux är stabiliteten. Vilket delvis beror på det faktum att det är öppen källkod. Delvis på grund av operativsystemets kärna är mycket robust. Inte för inte används ofta Linux istället för Windows på servrar ska köras dag och natt. Strukturen av operativsystemet kommer också att vara lika bra som sällan hända att hela systemet så fastnat att datorn måste startas om, ofta ta ut ett enda program tillfredsställande och resten av systemet är fortfarande användbar.
Anpassningsförmåga
Det är kanske dubbelt att samla detta med de fördelar, eftersom det för nybörjare kanske lite imponerande om att komma, men Linux är mycket mer flexibel än Windows. När Microsoft har många saker skyddade eller väl dolda, är det ofta under Linux mycket lättare att ändra saker, du är inte begränsad till vad tillverkaren har i åtanke för konsumenten. Å andra sidan, detta behöver ibland dyka in i konfigurationsfilerna.
Hastighet
Eftersom Linux har lägre systemkrav och själva operativsystemet, hårdvaran beskattas mindre, tänk på hårddiskutrymme, minne och processorkraft, desto mer kvar för att köra program. Dessutom, för vridning av själva systemet mer slack, vilket gör det hela i allmänhet kör mycket smidigare och snabbare.

Nackdelar

Hårdvarustöd
I grund och botten, de flesta av hårdvara under Linux bra stöd av samhället. Börja också allt fler hårdvarutillverkare själva att skriva drivrutiner för Linux, som inte alltid är öppen källkod, men ofta lägga till extra funktioner jämfört med de tillgängliga open source drivrutiner. Men inte alla tillverkare skriver drivrutiner för Linux, och säkert med några mer exotiska kringutrustning såsom vissa skrivare, skannrar, webbkameror eller TV-kort skulle ibland uppstå. Det är därför en fråga om innan man beslutar att flytta till såväl googla om det finns stöd för Linux.
Fragmentering
Egentligen är det svårt att tala om Linux som operativsystem. Det finns många olika versioner av Linux kallas distributioner. Som exempel kan nämnas: Ubuntu, RedHat, SUSE, Debian, etc. Det finns också många derivat av andra distributioner som Ubuntu härrör från Debian. Då igen finns det också en hel del derivat av Ubuntu. När fördelningarna skiljer sig främst i följande punkter: den medföljande programvaran egna konfigurationssystem och införandet av pakethantering.
I dessa distributioner är en hierarki av släktskap. Des mer besläktad med en fördelning med en annan är, desto större kompatibilitet. Till exempel Debian och Ubuntu är ett rimligt förhållande till varandra, använder de båda också använda .deb-paket för att installera program, där SUSE och RedHat arbete med .rpm. En .deb paket är inte utan vidare överföras till Red Hat installera ett .rpm inte bara på Debian eller Ubuntu. En .deb paket avsett för Debian, men kommer ofta arbetar på Ubuntu utan problem. Ubuntu derivat eller igen alla förenliga med varandra.
Fragmentering, dock börjar på konsument alltmer ta mer av. Det har varit ett par år, tendensen att de flesta användare som Linux på hans skrivbord har en stående version eller derivat version av Ubuntu som används. Detta är också att utveckla programvara till det bättre, eftersom Linux marknaden slutligen ett slags standard börjar växa fram.
Komplicerad
Linux har alltid haft rykte om sig att vara komplicerat. Visserligen brist på enhetlighet och för vissa fall kan en brist på ett grafiskt gränssnitt till Linux på vissa fronter, som är mer komplicerade. För den genomsnittlige användaren, dock är det grafiska gränssnittet på ett sådant sätt att bli mogna i de senaste åren har det överges.
Programvara
Eftersom Linux kan använda ett helt annat operativsystem, programvaran du använder Windows, i många fall, inte nödvändigtvis Linux. Dock inte tillämpas på alla program som Firefox, Skype, Chrome, Thunderbird, XBMC, Openoffice, uTorrent, VLC Player, Adobe Reader och liknande har också släppts för Linux. Det finns även en testversion av Spotify. Men det kommer alltid att vara att utveckla ett antal företag som vägrar kategoriskt till Linux, till exempel Microsoft och Apple, som har ett intresse av att använda sitt eget operativsystem.
Windows-program körs under Linux är inte ofta får prata med vin, ett mjukvarulager som emulerar Windows på Linux. Nackdelen med detta är att ibland buggar i mjukvaran och inte alltid fungerar bra. Ett annat alternativ är att installera Windows i en virtuell maskin och Windows så bara om det verkligen är nödvändigt. En tredje lösning är att leta efter alternativ till det program du använder nu. Ibland kommer du även fortfarande vara här mellan en trevlig överraskning mot dem som faktiskt ännu bättre, arbeta mer bekväm och effektiv än Windows motsvarighet och är oftast gratis.

Slutsats

Medan Linux är fortfarande underutnyttjade och ibland fortfarande lite av en ensamvarg ses startar operativsystemet under de senaste åren att bli mer mogen. Utvecklarna börjar mer och mer att ta den genomsnittliga datoranvändare i åtanke när de utvecklar och det är då också mer användarvänligt. Naturligtvis ger varje förändring för- och nackdelar med det och det är naturligtvis upp till dig att väga om fördelarna överväger nackdelarna.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha