Asbest och lungsjukdomar asbestos och mesoteliom

Gusti Jönsson Februari 26, 2016 Hälsa 20 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Två mycket allvarliga sjukdomar som orsakas av inandning av asbestdamm är asbestos och mesoteliom. Asbestos är en form av dammlunga och mesoteliom är en form av lungcancer. Mot båda sjukdomarna är lite att göra. Lungor tyg behöver inte livshotande men mesoteliom är dock. Båda är i de flesta fall lidit i det förflutna när du arbetar med asbest och därför hör till de så kallade arbetssjukdomar.

Arbetssjukdomar

Lungsjukdomar kan bli följden av att utföra vissa aktiviteter. Som beskrev 1700 den italienska läkaren Bernardo Ramazzini i sin bok ?? The Morbis Artificum Diatrib ??. År 1908 skrev den holländska läkaren boken ?? Guide till den kunskapsbaserade för arbetsterapi ?? och gjorde en hänvisning till stenkols lungan och lung stenhuggare. Ny teknik har nu ändrat en hel del, men sjukdomar som har kommit med arbetet fortfarande lika sjukdomar som orsakas av inandning av asbestdamm.

Asbest förbjöds sedan 1993

Tidigare asbest ofta används som isolering för värme och ljud. Det var så används i rör och ledningar i byggnader och som väggpaneler och takpaneler. Det skedde också som mattor och underlag för tak och strukturfärger och hårfärgningsmedel. Även om redan 1949 av regeringen som så kallade arbets asbestos erkändes och 1965 var det känt att det fanns en stark koppling mellan asbest och lungcancer, är det bara sedan 1993 förbjöd hanteringen av asbest.

Asbestos genom inandning asbestdamm

Asbestos är en sjukdom som orsakas av inandning av asbestdamm. Asbestos förekommer ofta hos personer som utsätts för långvarig asbestdamm utan även de som på kort tid har haft att göra med en mycket hög exponering. De långa tunna asbestfibrer kvar i kroppen intakt. Av exponering för asbestdamm kan antända lungorna orsakar känslor och onormala lungvävnad tjocknar.

Asbestos ta år

Asbestsjukdomar uppstår vanligtvis mycket oväntat. Det finns också ofta en mycket lång tidsperiod mellan kontakt med asbest och förekomsten av sjukdomen. Det kan ta ännu tjugo till fyrtio år för asbestos avslöjas. Personer med asbestos upplever ofta bröstsmärtor och andnöd och hosta mycket eller har en väsande.

Inte bara i asbestarbetare

I asbestos, kapaciteten hos lungorna av, så att överbelastning av hjärtat kan inträffa. Även om sjukdomen kan förekommer främst hos personer som arbetar med asbest eller har arbetat, sker även detta ibland i andra. Förr i tiden, asbest nämligen behandlas på många ställen, så vem som helst kan komma i kontakt med den. Förutom förbudet mot behandling av asbest är säkerhetsåtgärder för asbestsanering, vilket kan vara damm, kraftigt åtdragna under de senaste åren.

Mesoteliom en yrkessjukdom

Ibland är det svårt att bevisa en direkt koppling mellan en lungsjukdom och arbetet. Detta är dock fallet med exponering för asbestdamm som gör mycket specifika lung avvikelser uppstår. Som mesoteliom endast kan orsakas av exponering för asbestdamm och är därför också en yrkessjukdom.

Tumör till lungmembran

Mesoteliom är en ovanlig sjukdom som består av en tumör för lungmembran, eller bukhinnan. Sjukdomen orsakas av oskyddad arbete med asbest. Mesoteliom kan redan förekomma efter en kortvarig exponering för asbestdamm eller efter en relativt låg koncentration av asbestfibrer. Eftersom exponeringen är större chans att ökad mesoteliom. Uppenbarelsen av sjukdomen uppträder vanligen mellan trettio och fyrtio år efter exponering, men också ofta inträffat efter tio år eller kan uppstå efter sextio år.

Inget botemedel mot mesoteliom

Dragen av mesoteliom inkluderar andfåddhet, bröstsmärtor, hosta, trötthet och viktminskning. Dessutom finns det en risk att det är svårare att svälja när tumören pressas på matstrupen och kan leda till en svallning vid bröstet på en tumör mellan revbenen. Klagomålen kan minskas genom kirurgi eller kemoterapi, men botemedel finns inte med behandling. Vanligtvis därför valt för endast kontroll av smärta och förlängning av livet. Efter att diagnosen emellertid dör 80 procent av patienterna inom ett år.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha