Artros: symtom och behandling

Dietmar Svärd Februari 28, 2016 Hälsa 19 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Alla har drabbats av smärtsamma knän, höfter eller händer. I de flesta fall är kortvarig smärtan, och smärtan försvinner av sig själv igen. När smärtan i knäet, höften eller handen är förlängd, kan det finnas i en del fall av artros. Vad är artros ändå? Vad orsakar artros? Vilka är symtomen och hur kan artrit behandlas? Svaret på alla dessa frågor, läs nedan.

Vad är artros?

Osteoartrit är en sjukdom av brosket i lederna. Lederna gör att du kan flytta. Så du kan förlänga en arm och kan böja knäet. En gemensam är oftast bara bildas två ben. Till ändarna av benen som är ledbrosket. Detta är den smörjande beläggningen av benet. I artros brosk det finns mer nedbruten än den kan produceras av kroppen. Detta gör att du botuiteinde småningom gnider mot varandra. Din bot försöker att reparera skadan själva genom att bli tjockare. Blanketter vid kanten av skarven är sedan benig, spetsiga utväxter som de kallade osteofyter. Oron om att gnugga ihop av ben och osteofyter för kronisk smärta i leden. Smärtan är kronisk, eftersom artros är ett progressivt tillstånd. Detta innebär att artros är inte längre pass och att smärtan blir värre med tiden.

Vad orsakar artros?

Artros är vanligast i lederna i höfter, knän, händer, nacke och ländrygg. Många människor tror att artros alltid det är slitage och det är bara så förekommer hos äldre personer. Detta är inte korrekt. Redan i unga år kan drabbas av artros. Dock är risken att få ledgångsreumatism när du blir äldre ökar. Artros kan ha flera orsaker. Anlag kan därmed spela en roll. I vissa familjer, vanligare artros. Artros kan också orsakas av långvarig tung användning, övervikt, för mycket eller för tunga sport, inflammation eller en olycka där lederna är skadade.

Vilka är symptomen?

De vanligaste symtomen vid artros är:
  • Smärta i lederna. Smärtan sker främst med rörelse och förvärras över tid
  • Smärta efter en period av vila
  • Svårare att kunna flytta den gemensamma
  • Stelhet i leden
  • Fogen förlorar styrka och stabilitet
  • Svullnad i leden
  • Förändring i kroppshållning

Hur kan artrit behandlas?

I artros, kan läkaren ordinera olika mediciner. Till exempel kan det vara så att det finns enkla analgetika förskrivs exempelvis paracetamol. Om smärtan inte tillräckligt minskar inflammatoriska smärtstillande kan föreskrivas, såsom ibuprofen eller diklofenak. Ibland kan dessa smärtstillande medel, i form av en kräm. Dessutom kan injektionerna ges. De brukar bara ge belysning under en längre tid. Det är mycket påverkas led och smärta mycket våldsamt än det är möjligt i ett antal skarvar för att gå vidare till en operation. Fogen ersätts sedan med en artificiell led. Detta sker vanligtvis i höften och knäet. Bra artikel och goda råd
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha