Artros och smärta: hur man handskas med smärta i artros? Tips

Hur kan du hantera med smärta i artros? Artros är ett tillstånd som minskar kvaliteten av brosk och glider i kvantitet. Detta gör att bendelarna i leden ifråga att ligga nära varandra, vilket gör leden och förändringar kan uppstå hårt projektion eller klumpar. Smärta och stelhet är de två viktigaste symptomen på artros. Hur kan du bäst hantera smärtan? Vi ger några tips.

Hur kan man hantera med smärta i artros?

  • Smärta i osteoartrit
  • Hitta balansen
  • Att hålla en smärtdagbok
  • Smärtstillande medel
  • Lär dig att slappna av och hitta distraktion
  • Uppvärmning och kylning av den drabbade leden
  • Psykologisk hjälp

Smärta i osteoartrit

Smärta och stelhet är en mycket otäck klagomål med artros. Det kan också framkalla rädsla i arthritispatienter eftersom smärta är associerad med skador på lederna. Personer med artrit kan göra här särskilt många problem tidigt i sjukdomsprocessen och om oändligt fret och oro. Som någon med artrit kan vara rädd att hans egen undergång i lederna hjälper om han gör affärer.
I artros handlar ofta om en molande värk moemakende. Ibland smärta är ett varningstecken som du har gått för långt, men ibland inte. Det är viktigt att du lär dig hur din kropp reagerar på vissa verksamheter. Det kommer att hjälpa dig att på ett adekvat med smärtan att gå. Du kan också vidta olika åtgärder för att mildra effekterna av artros, för att förhindra överbelastning och skydda lederna. Det finns flera föreskrifter och råd som kan hjälpa dig att få mindre smärta.

Hitta balansen

I artros måste se rätt balans som finns mellan att smärta i leden på allvar och inte går bortom dina gränser, dels i en spasm skytte så att du gör så lite som möjligt och undvika att gå mer och mer aktiviteter. Det är viktigt att hålla i rörelse, speciellt vid artros. Motion hjälper till att förbättra villkoren för dina muskler och leder. Om smärtan ökar när du utför en aktivitet, försök att flytta på ett annat sätt eller använda ett verktyg. Om smärtan fortsätter att öka, sedan avsluta och vänta tills smärtan är borta, och sedan försöka igen - om det behövs förrän nästa dag. Om smärtan i de gemensamma ökar efter en verksamhet eller ett yrke, så har du gått för långt. Försök att undvika nästa gång. Gör det lite enklare eller bygga det. Om till exempel en övning upprepades tio gånger, så gör det fem gånger. Detta gäller för alla aktiviteter: betar eller skriva på datorn.

Att hålla en smärtdagbok

För att förstå när och i vilka situationer du blir skadad eller om det förvärras eller ens minskar, kan det vara bra att hålla en "smärtdagbok". Det finns också smärta dagbok program där människor med kronisk smärta kan spåra när och var de befinner sig i smärta. I en ritning av kroppen du kan ange var smärtan finns, kan du spela in svårighetsgraden på en skala från ett till tio. Det finns också utrymme för att göra anteckningar, eller har du använt smärtstillande medel till exempel, om det hjälpte, om det fanns särskilda omständigheter. Appen visar symptomen framsteg i en graf. Som du kan läsa från dagboken om symtomen förvärras eller minska din kropp och lära känna bättre sätt.

Smärtstillande medel

Smärtstillande medel kan ge lindring av symptom. Nackdelen kan vara att smärtstillande medel dölja smärtan, vilket gör det svårare att hålla dina gränser i åtanke. GP kan ge dig råd.

Lär dig att slappna av och hitta distraktion

Eftersom smärtan kan kramp dina muskler och du tenderar att andas genom bröstet. Du blir spänd på grund av vilket ökar smärtan. För att komma ur denna onda cirkel är klokt att medvetet gå slappna av. Du kan göra detta genom avslappningsövningar, för att svetsa i en stund av kontemplation eller bön, eller genom att lyssna på lugnande musik. Precis vad som passar dig. Var uppmärksam på din andning. När du är spänd, andas snabbt och ytligt och hyperventilering ligger på lur. Att lära sig att medvetet styra din andning.
Dessutom hjälper det att leta efter distraktion om du lider av smärta. När du tittar på en bra film, läser en god bok eller ange en animerad konversation, bleknar smärtan i bakgrunden. Smärtan finns kvar, men du har mindre drabbade. Vid en viss punkt din smärttröskel är högre. Detta kan leda till att du behöver mindre smärtstillande medicin.

Uppvärmning och kylning av den drabbade leden

Det kan hjälpa att värma en smärtsam led med en kanna eller hotpack hittepit. Detta gör att slappna av dina muskler och ta bort smärtan. Ett varmt bad kan också ge lindring från symptomen. När ett gemensamt är inflammerad, är det klokare att kyla skarven, t ex en kökshandduk som du gör isbitar. Din sjukgymnast eller läkare kommer att ge råd om användningen av värme och kyla under särskilda omständigheter.

Psykologisk hjälp

Pain har en stor inverkan på livskvaliteten; smärta kan störa dina dagliga aktiviteter. Smärta kan se till att du gör mindre och / eller din kontakt med andra minskar. Din värld blir mindre och mindre och du kan därför maktlös, arg, ledsen, känner sig deprimerad och / eller orolig. Detta kan öka din smärta igen. Detta kan förstöra ditt liv på rätt sätt. För att komma ur denna nedåtgående spiral, kan du ta hjälp av en psykolog som kan utforska med dig hur du kan göra din livskvalitet så högt som möjligt, trots att din smärta. De flesta sjukhus har ont team, som inkluderar en psykolog bifogas. Ofta kurser ges också, såsom "Att hantera konsekvenserna av smärta." Pemphigus kan också hjälpa.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha