Armborst, krigsvapen för att idrotten

Torre Aspelund Februari 28, 2016 Sport 8 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Armborst, armborst engelska, franska Arbalète, var en gång ett revolutionärt vapen i krig. Det är nu en genial sportinstrument.

Ursprunget till armborst

Armborst var väl känd bland kineserna som bland romarna. Ursprungligen armborst var jaktvapen. Senare var hon användes som vapen i krig.

Skillnaden mellan pilbåge och armborst

En pilbåge är egentligen en kombination av ett spjut och en katapult. Spjut måste kastas med handkraft, ofta precisionen är inte bra.
När pilen är skjuten med en pilbåge kunde sätta de två funktionerna av styrka och syftar utövas oberoende av varandra. Först bågen sträcks och sedan riktas från spänt läge. En annan fördel med bågen, det vill säga genom att ställa in spänningen mellan fören och dragsko, kan skjutas längre än att mata med pilen med handen.
Så pilbåge redan innebar en förbättring av avstånd och precision.

Bågskytte i idrott

Det finns flera discipliner i bågskytte, både horisontellt och vertikalt. I de flesta fall är den precision, inte avståndet.

Bågskytte som en meditativ verktyg

I Zen läror i Japan är också en ritual bågskytte som en meditationsövning. Utbildningen här är väldigt lång. I vissa skolor har eleven de första två åren bara öva på koncentrationen span av bågen. Först då kan han börja lära sig att sikta!

Nytta av armborst

I armborst händer sträckte inte genom båge och sträng dra isär, men genom att dra lastplattan bakåt på en central axel, den stam av armborst. Denna spänning kan vara så kräver ?? s stora styrka som många armborst inte ansträngda med bara händer, men med en inbyggd spänning eller lindningen.
Den utvecklade effekten är därför med en armborst mycket starkare än en pilbåge. En armborstskytte också genom en sele, medan en Longbow pilar studsar det.

Moderna tillämpningar

Armborst inte längre används för jakt. Endast som sportinstrument för precisionsskytte.
Idag armborst kommer tillbaka på modet som demonstrationsmaterial för det medeltida samhället.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha