Arkeolog till soldat: Vem var Lawrence av Arabien?

Victorie Wikström December 27, 2015 Miscellanea 19 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Thomas Edward Lawrence var en brittisk arkeolog och soldaten med en stor fascination för arabvärlden. Som en arkeolog, gjorde han forskning inom arabvärlden och lärde sig arabiska språket. Den kunskapen ledde honom fick en viktig funktion i första världskriget i den brittiska armén. Tillsammans med arabiska kämpar han vann militära segrar över turkarna i Aqaba, Jerusalem och Damaskus. Om hans liv blev Oscar-vinnande filmen "Lawrence av Arabien" gjordes. En översikt biografi över Lawrence av Arabien.

Intresset för Mellanöstern

Thomas Edward Lawrence var från en tidig ålder fascinerad av Mellanöstern. Efter studier vid Oxford, gick han till den arabiska regionen, där han började arbeta som en arkeolog. Han lärde sig att tala arabiska, och vid utbrottet av första världskriget tog han värvning i brittiska armén.

Anställd i Egypten

Lawrence arbetade som officer i den brittiska underrättelsetjänsten i Egypten, men då han kastade sig in militär konflikt. När britterna bestämde sig för att samarbeta i kampen mot turkarna med den arabiska ledare Hussein ibn Ali, var Lawrence fått en viktig roll. Tack vare sin kunskap om området och sin kunskap om det arabiska språket, utnämndes han till förbindelseofficer mellan britterna och araberna.

Erövring Aqaba, Jordanien

Blev så snart klart att Lawrence var en militär talang. Dessutom hade han en stor karisma och han utstrålade nog vördnad för att få sina arabiska allierade att militära segrar. Lawrence fungerade bra med Feisal, son Hussein Ibn Ali, och tillsammans med sin gerillaförband Lawrence kunde fånga den strategiskt viktiga staden Aqaba från turkarna. . Lawrence ledde från Aqaba sabotage attacker mot turkiska militära enheter, vilket gör staden förblev preventivmedel nya turkiska krig.

Erövring Jerusalem, Israel

Tillfångatagandet av Aqaba var en milstolpe: Lawrence nu haft respekt och stöd av den brittiska general Edmund Allenby. Detta främjade honom till major i November 1917. Allenby vände sig till Lawrence och hans arabiska ökenarmé i en offensiv för att Palestina. Allenby och Lawrence erövrade området och trädde triumferande in i Jerusalem den 11 december 1917. Under tiden Lawrence hade utvecklat idén om en pan-arabiska nationen och stöddes i detta av sina arabiska följeslagare.

Rådgivare till Winston Churchill

Men efter erövringen av Damaskus Lawrence var den 1 oktober, 1918 är uppenbart att den franska och den brittiska, bytet i Mellanöstern dela sinsemellan. Turkarna hade lagt ned sina vapen. Syrien och Libanon placerades under franskt styre, medan Palestina och var en stor del av den arabiska halvön under brittisk vakt.
Den 4 Oktober 1918 Lawrence återvände till Storbritannien. Under perioden 1920-1922 var han fortfarande en rådgivare till den dåvarande kolonialsekreteraren Winston Churchill, men då han skulle gå i pension från det politiska livet. Lawrence kom 1935 omkom i en bilolycka.

Självbiografi Lawrence av Arabien

Lawrence hade skrivit en bok med sina arabiska äventyr som ämne. Boken låg till grund för filmen släpptes 1962: Lawrence av Arabien. Filmen är regisserad av David Lean och starring spelas av irländska skådespelaren Peter O'Toole. Andra roller spelades av kända skådespelare som Alec Guinness, Omar Sharif och Anthony Quinn. Filmen var en världssuccé och vann sju Oscars, bland annat för bästa film och bästa regissör.
  Like 0   Dislike 0
Tidigare artikel Skönhet: hårväxt
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha