Anläggningen styva ögontröst

Kellie Rosenqvist Februari 28, 2016 Natur 9 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
En liten anläggning med vackra små blommor. Vita blommor för att mäta dem längre blommande lila. Små blommor med lila vener och en gul fläck i mitten. Blommor på rödaktig stjälkar som går rakt upp. En del av namnet anger namnet styva ögontröst. Blommor använts sedan den 14: e-talet för att bota sin medicinsk effekt mot ögonsjukdomar. En växt som bokstavligen ger tröst för ögonen men också bara en fröjd för ögat att se. Och vad är skillnaden i hård ögontröst och verkliga stel ögontröst? Är de olika växter eller inte?

Ögontröst

Ögontröst är ett släkte av örtartade växter och klassificeras enligt APG II-systemet * på Orobanchaceae. I de äldre flora ?? s kön fortfarande tilldelas figwort familjen.
* APG-II-systemet är ett nytt system växt taxonomi.
Andra arter som vi kan observera i Nederländerna:
 • Odontites Vernus - Odontites vernus subsp. Vernus
 • Stor ögontröst - Euphrasia officin
 • Bosogentroost - Euphrasia nemorosa
 • Verklig styv ögontröst - Euphrasia stricta S.S.
 • Klibbig ögontröst - Parentucellia viscosa
 • Sen ögontröst - Odontites vernus subsp. serotinus
 • Röd ögontröst - Odontites vernus
 • Slim ögontröst - Euphrasia micrantha
 • Styv ögontröst - Euphrasia stricta S.L.
 • Vierrijige ogentroos - Euphrasia tetraquetra
 • Tidig ögontröst - Odontites vernus subsp. litoralis

Styv ögontröst spotlight


Tandade lämnar Euphrasia stricta S.L.
Tandade lämnar Euphrasia stricta S.S
Styv ögontröst är en örtartad års- och halv parasit. Anläggningen har en stark pålrot. Den taproot kommer upprätt, runda och håriga stjälkar. Stjälkarna är styva upp och förklara namnet styva ögontröst. Nära marken, de är rödfärgade. Stammar som ofta förgrenar sig under mitten. Beror också att även krypa på marken och i noderna morötter så att det följande året, kan nya anläggningar växa. Stam bladen är mörkgröna och på motsatta sidor. Blad kanter skarpt tandade på båda sidor med tre till sex tänder. Hela anläggningen är något hårig med korta körtelhår kan vara 5 till 25 centimeter bred.

Blomman av den hårda ögontröst


De vita rör blommorna är hermafroditiska och växa i axils av övre bladen. Under blomningen gulaktig krona rör knappast behövs. Corolla består av fem vita till lila-liknande kronblad med mörklila linjer. Vid slutet av blomfärger kronblad allt lila. De små blommorna är 4 till 11 mm ?? stora ??. Corolla är bilabial. Den nedre läppen har tre lober och den kortare överläppen har två lober. De lägre lober är något anskäras och ge en hjärtform. Det gör blomman vänlig och söt. De lägre lober har en gul hals patch, vilket är reflekterat ljus till de övre lober och accentuera den milda och älskvärda utseende. Det är bara en söt liten blomma att se. Styva ögontröst blommar från maj till oktober. Ståndarna är kortare än överläppen och som har håriga ståndarknappar. Insekter pollinerar blomman och därmed säkerställa reproduktionen. Längre ståndare är på samma nivå som stämpling och böjning mot stämpeln att göra självpollinering kan ske. Kapseln är avlång, smidig och inte längre än frukt blomfoder. Fröna faller till marken och sedan främst sprids av myror.

Hälften parasit

Som en charmig utseende och ändå hälften parasit. Styv ögontröst är av livsmedlet beroende på rötterna av andra växter. Rötter av gräs och cypergrassen som starr och rusa. Hälften parasiter har det själv klorofyll att lägga mineraler och därför är inte riktigt som parasiter. Parasiter har ingen klorofyll och ta bort allt material från värden. På våren är det viktigt att utsädet av den hårda ögontröst, snabbt tar roten av en annan anläggning för att utnyttja och absorbera mat eftersom utsädet själv har knappast ett lager.

Habitat

Styv ögontröst är en infödd växt i Centraleuropa. Ursprungs naturaliserad här. I vårt land anläggningen troligen återigen komma med de stora floderna. Anger företrädesvis styv ögontröst på dålig, obefruktade jord. Naturområden, flodstränder, karga gräsmarker, blå gräsmarker, sanddyner och hedar. Områden där ofta är i full zegges och säv.

Skillnaderna i realtid och stela ögontröst stel ögontröst


 Leaf verklig styva ögontröst
Blomma verklig styva ögontröst
Är det verkliga eller styv ögontröst stel ögontröst? När waarneming.nl att införa styva ögontröst som Euphrasia stricta sl och verkliga styva ögontröst som Euphrasia stricta ss Dessa villkor innebär:
 • S.L. står i: en vid bemärkelse. Sålunda kan en typ av potentiella och inklusive underarter.
 • S.S. står i egentlig mening.

Sensu stricto används häri för att ange den ursprungliga anläggningen och typen nya blandning. Den verkliga styva ögontröst är den ursprungliga typen och stel ögontröst en ny typ. Heukels 23 talar till den verkliga styva ögontröst Euphrasia stricta of-stricta. Skillnaden att leta efter en lekman, är mycket svårt. Vilken är den verkliga hård ögontröst i egentlig mening? Vad ska du titta? Vad är skillnaden om den behöver vara? Observera följande punkter:
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha