Anemi

Anemi, även känd som anemi, är det ett tillstånd där det finns en alltför låga hemoglobinnivåer i blodet. Karaktäristiska symtomen på anemi inkluderar blekhet, yrsel, hjärtklappning och andfåddhet vid ansträngning. En vanlig orsak till anemi är järnbrist. Behandling av anemi - beroende på hur allvarlig och orsaken - bestå av järntabletter och en blodtransfusion.
  • Vad är anemi?
  • Symtom på anemi
  • Anemi, hur du kommer dit?
  • Anemi, hur ska du bli av med dem?

Vad är anemi?

Ordet anemi kommer från det grekiska αναιμία, vilket innebär brist på blod. Anemi har allt att göra med hemoglobin, ett protein som finns i blodet hos människan och djuret. Hemoglobin finns i de så kallade röda blodkroppar, som produceras i benmärgen, i synnerhet i bäckenet, kotor och revbenen. Hemoglobin spelar en viktig roll i transporten av syre genom kroppen och innehåller en kärna av järn. I lungorna binder hemoglobin syre i vävnaderna själva och ger det bort igen detta syre till cellerna. På detta sätt, kroppens celler av tillräckligt med syre tillhandahålls. Personer med anemi har en för låg halt av dessa så kallade röda blodpigment i blodet och som ett resultat, uppleva en mängd olika symptom.
Hemoglobin
Mängden hemoglobin i blodet är olika från person till person och bestäms också av den hastighet med vilken de röda blodkropparna bryts ner i levern och mjälten. Avfallsprodukterna lämnar kroppen genom tarmen, järnet lagras i hemoglobin och recirkuleras i produktionen av nya röda blodkroppar. I allmänhet, kvinnor har en lägre hemoglobinnivåer än män, och vuxna har en högre hemoglobinnivåer än barn.

Symtom på anemi

Anemi kan successivt vuxit fram som ibland kan ta lång tid innan diagnosen ställs. Karaktäristiska symtomen på anemi inkluderar:
  • En blek hy
  • Yrsel
  • Trötthet
  • Svaghet
  • Hjärtklappning
  • Andnöd vid ansträngning

Anemi, hur du kommer dit?

Anemi har flera möjliga orsaker. Den vanligaste orsaken till anemi eller järnbristanemi är förmodligen. Järnbrist är också den vanligaste orsaken till anemi: hos cirka 30 till 50 procent av fallen av järnbristanemi är den skyldige. När kroppen av järn är otillräcklig, kan det inte vara tillräckligt hemoglobinet skapas, med anemi som följd. Anemi verkar vara relaterat till ett antal andra störningar. Till exempel kan orsaka, bland annat reumatoid artrit, leukemi, och kronisk njursjukdom anemi. Håravfall och pica ibland förknippas med anemi. Dessutom kan vissa mediciner orsaka anemi, som hiv-läkemedel och kemoterapi.
Järnbrist
Järnbrist har flera möjliga orsaker. Sålunda kan en bristfällig diet vara boven i dramat, inte kroppen inte har tillräckliga möjligheter att absorbera tillräckligt med järn från livsmedel som orsakar en brist. Det är också möjligt att kroppen sämre förmåga att ta upp järn från en hel mat. Dessutom gäller vissa livsmedel orsaka kroppen en adekvat järnintag i vägen, såsom spannmål, kaffe, te och mjölk.
Emellertid är den vanligaste orsaken till järnbristblodförlust. Detta kan vara mycket svår blodförlust, såsom i en operation eller förlossning, men i de flesta fall det kommer till gradvis förlust av blod. Vissa kvinnor, till exempel, förlorar en hel del blod under menstruationen så att mängden röda blodkroppar, naturligtvis, också minskar. Förlorar normalt män och icke-menstruerande kvinnor omkring 1 mg järn per dag. Menstruerande kvinnor förlorar men 0,6-2,5 procent mer järn per dag. Slutligen kan det även medföra en brist på vitaminer och mineraler anemi.

Anemi, hur ska du bli av med dem?

Vad kan du göra?
För det första är det en hel mat är viktigt med tanke på den främsta orsaken till järnbrist. En hel mat består av varierad mat, massor av fibrer, frukt, baljväxter, grönsaker och frukter.
Vad kan läkaren göra?
Om du misstänker att du lider av anemi, kan du göra en tid hos läkaren. Detta kan undersöka med hjälp av en liten, enkel fingerprick eller för den delen du är anemisk. Om detta visar sig fallet kommer han att försöka fastställa orsaken till din anemi. Vad är din kost ut? Har du gastrointestinala symtom? Har du en mycket tunga perioder? Beroende på orsaken och graden av anemi, kommer läkaren att kunna rekommendera olika behandlingar. I mindre allvarliga fall av anemi tillräcklig järntabletter och näringstillskott ofta i svåra fall av anemi, ett sjukhus och / eller blodtransfusion kan behövas.
(0)
(0)
Tidigare artikel En pool för hundar
Nästa artikel TV-serie: Supernatural

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha