Andningsvägar ?? Cheyne-Stokes andning

Andningen sker av sig själv, det verkar. Emellertid är varje inandning och utandning är resultatet av en komplex fysiologisk och kemisk process. Andningscentrum i hjärnan och surhetsgraden i blodet, spelar en viktig roll. Friska människor andas nästan utan dem märker det. Det kan dock bli nedsatt, är svårare att göra andas. Många sjukdomar är också erkänns av en typisk form av andning. Cheyne-Stokes andning är ett symptom på att något är fel i hjärnan. En av de utmärkande dragen är apné.

Innehåll

 • ?? Naturligtvis ?? andas
 • Loppet av Cheyne-Stokes andning
 • Rollen av koldioxid
 • CO² innehåll i blodet och Cheyne-Stokes andning
 • Orsaker till Cheyne-Stokes andning
 • Lugnande medel och smärtstillande medel

?? Naturligtvis ?? andas

Till viss del kan vi påverka på andningen. Ett exempel på detta är kvarhållningen av andetag och det faktum att vi kan bestämma frekvensen av själva kommunikationen, även om det finns då också snabbt uppstår problem. Känslan själv ?? ?? att andas, är därför fördelaktigt i sig är ett erfarenhets, vilket tyder på att andningen vid denna tidpunkt är anpassad till behovet av kroppsprocesser. När du håller andan sker efter en längre eller kortare tid lust andetag, där syrehalten minskas i blodet och koldioxidhalten ökat. När koldioxidhalten har överskridit ett visst tröskelvärde, stimulerar andningscentrum genom vissa nerver och andningsmuskulaturen efter en inandning. Cellerna i den cerebrala andningscentrum och svara på kemiska substanser, såsom koldioxid, och hänvisas till chemoreceptors.
Cheyne-Stokes andning

Loppet av Cheyne-Stokes andning

Kort sagt, är den Cheyne-Stokes andning en växling av djupa och grunda andetag. Sjukdomen har fått sitt namn efter de skotska läkare och W.J. Cheyne Stokes. Den karakteristiska andedräkt mönster är lätt att känna igen. Typiskt blir andningen djupare, ofta följs av en ännu djupare suck, och andningsvolym minskar långsamt och blir så småningom mycket ytlig. Efteråt kommer det att finnas ett upphörande av andning, i vilken andning är nästan noll. Patienten andas ytligt, men efter varje andetag djupt. Frekvens är regelbunden och ibland långsamt, ibland snabbt och oregelbundet. Detsamma gäller likformigheten hos andetag och utdunstningar. Men lyser den totala karakteristiska andningsmönster finns det alltid igenom. Apnea kan ibland ta upp till en minut.

Rollen av koldioxid

Inte bristen på syre, men ökningen av koldioxid i blodet är den viktigaste ventilations enheten. De cellgifter receptorer i andningscentrum är känsligt för koldioxid ?? och andra syror ?? och dess ökning av det vaskulära systemet. Den underliggande orsaken till Cheyne-Stokes andning andningscentrum inte svarar på den.

CO² innehåll i blodet och Cheyne-Stokes andning

Orsaken till denna andningsbesvär är alltid placerad i andningscentrum i förlängda märgen. Vanligtvis de är störningar i vilka blodcirkulationen i hjärnstammen är inte längre tillräcklig, och den del av hjärnan svarar dåligt på standardstimuli. Andningscentrum är då mindre känslig för koldioxidhalten i blodet. Medan koldioxiden i det arteriella vaskulära systemet stiger långsamt inom normalvärden, blir andningen grundare och minskar frekvensen. Med snabb och djup andhämtning kroppen försöker normalisera blodgas efter CO² innehållet sedan har överskridit en viss blodnivå. Denna typ av andning är i allmänhet detekterbara hos patienter med, till exempel en stroke, men det kan också vara följden av en överdos av lugnande medel och opioider. I vilket fall, i denna störning alltid involverad andningscentrum.

Orsaker till Cheyne-Stokes andning

Det finns många faktorer som har en negativ inverkan på andningscentrum. Några av dessa:
 • arterioskleros i hjärnan, vanligen hos äldre
 • hjärnblödning
 • slaganfall
 • hjärntumör
 • misslyckande
 • under den döende processen
 • vissa läkemedel, såsom lugnande medel och opiater
 • Ibland är det observeras vid en starthöjdsjuka

Lugnande medel och smärtstillande medel

I kliniska situationer är det viktigt att vårdaren / sjuksköterskan observerar respiratoriska störningar, såsom Cheyne-Stokes andning. Denna störning utgör en indikation på progressionen av en störning, eller dess förekomst. Det måste också vara på denna typ av andning för att uppnå en balans av behandling med lugnande medel och opiater, eftersom de hämmande för verksamheten hos andningscentrum.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha