Anatomi vår immunitet

Ständigt finns det otaliga inkräktare som bakterier, virus eller parasiter som försöker invadera människokroppen. Om en mikroorganism lyckas invadera kroppen kallas en infektion. Den vanligaste infektionen är en förkylningsvirus. Kroppen har ett immunsystem för att bekämpa angriparna.

Immunsystemet

Det finns otaliga inkräktare som försöker hos människor att öppna den. Dessa kan vara bakterier, virus, svampar eller parasiter. Kroppen har ett immunförsvar så mycket mot inkräktarna försöker hänga med. Detta kan vara både en medfödd immunsystemet är en förvärvad immunsystem. Immunsystemet består av flera sätt att de hot som den utsätts för att gå till attack. Hur sker detta och som kan gå fel orsakar en svampinfektion?

Hur gör inkräktare inuti?

Inkräktare har sina vanliga ingångar för att komma in i kroppen. Dessa är till exempel: munnen, näsan, huden, eller könsorganen. Infektion kan uppstå genom direkt eller indirekt kontakt. I direktkontakt, det finns till exempel: kyssa, skakar hand, sexuell kontakt eller nysningar. Infektion via indirekt kontakt, till exempel, kan utföras via: damm, förorenat vatten eller blod, och insektsbett.

De reaktionscentra

Om en inkräktare lyckas tränga in i kroppen, är immunsystemet sätts i arbete. Vi har på olika ställen i kroppen har ett säkerhetssystem. Exempelvis kan hud och slemhinnor tjänar en första skydd mot mikroorganismer. Dessutom, kroppen av immunceller såsom exempelvis vita blodkroppar, organ såsom tymus och mjälte, eller lymfsystemet.

KALVBRÄSS

Bräss, även kallad thymus spelar en viktig roll i vårt immunförsvar. Här, våra mogna T-celler. T-celler är hjälparceller, som kommer till undsättning vid det första larmet. Delvis trummande dem på andra celler för att göra strid, dels de gör namnet NK-celler och förstöra dem innan inkräktarna. Hos barn, tymus, som ligger på toppen av brösthålan, om storleken av hjärtat. Hos vuxna är det redan mycket mindre och i octogenarians är knappt märkbar. Denna krympning har förmodligen att göra med att barn behöver ett starkare immunförsvar.

Benmärg

Benmärgen är den mjuka vävnaden i benet. Detta gör unga generationer immunceller Bestride dessa inkräktare. Av dessa är de B-celler svarar på infektion genom att producera antikroppar. Dessa gör armar så att säga mot de infekterade cellerna. Mikroberna förlorar sin skyddande kapseln och sedan svälla upp som ballonger. Protein pellets kallas immunoglobuliner parning leds av vita blodkroppar till de infekterade cellerna, varefter de förstörs.

Mjälte

Här alla T-celler tillsammans. Det är en blod rik organ i buken och är en typ av uppgifter som infektion som ska bekämpas. Det kan ibland hända att en mjälte skall avlägsnas. Till exempel som en följd av en bilolycka. Detta begränsar möjligheterna kommunikations för T-celler, som gör det möjligt för oss att vara mer mottagliga för vissa typer av infektioner.

Lymfsystemet

Vi lider ibland från halsont. Detta visar oss att det lymfatiska systemet existerar. Halsen känner det eftersom lymfkörtlarna är svullna. Det lymfatiska systemet är det nätverk av vårt immunologisk aktivitet. Det griper allt avfall från infektionen och släpper det till lymfkörtlarna finns i hela kroppen, men särskilt i halsen, armhålorna och ljumskarna. Avfall från infektionen komma in i lymfkärlen och sedan revs.

Hoten

Kroppen har en medfödd och förvärvade immunsystem. Den inneboende delen fungerar mycket snabbt, men är mindre specifik för patogenen. Den förvärvade delen anpassar sig till patogenen, men det tar tid. Detta kommer i slutändan ger en starkare försvar. Hot mot vårt immunförsvar inkluderar bakterier, virus, parasiter och svampar.

Bakterier

Vi har både bra och dåliga bakterier. De goda bakterierna hjälper oss att smälta maten, de lägger näringsämnen till de livsmedel vi äter. De goda bakterierna hålla dåliga bakterier borta. Bakterier används också som vid framställning av vissa livsmedel, såsom, till exempel, öl. Dåliga bakterier kan orsaka infektioner. Detta kan leda till kronisk inflammation som innebär att kroppen kan reagera våldsamt. Detta kan så småningom försvaga immunsystemet och orsaka bestående skador på organ.

Virus

Virus är mindre än bakterier, och de kan bara replikera sig i en frisk cell. För detta behöver de en värd. När in i värdcellen är det genetiska materialet hos viruset passeras för att skapa nya virus. Virus kan föröka sig snabbt, till exempel genom fysisk kontakt. Till exempel genom att ge någon en hand eller genom sexuell kontakt. Viruset penetrerar cellen och sprickor den genetiska koden för detta. Det är som ett virus kopiator sväng och miljontals kopior av sig själv skickar in i blodomloppet. Den vanligaste virusinfektion är en förkylning.

Andra hot

Förutom bakterier och virus, kan immunsystemet även angripas av svampar och parasiter. Parasiter kräver en värd för att överleva och fortplanta sig. Ett exempel på en parasit är en bandmask. Detta bor i tunntarmen där den kan vara så mycket som 10 meter lång. Svampar är mycket större än bakterier, och är bland de lägre växterna. De har ingen klorofyll och ta bort mat från andra organismer. Svampar används också vid bearbetning av livsmedel, exempelvis jästen i vårt bröd.

Dålig försvar

Vissa inkräktare i våra kroppar har ett sätt att få immunsystemet att bedra. Detta kan ske när kroppen av inkräktaren inte känner ännu och det finns inga antikroppar som skapats mot. Om ett virus lyckas tränga in i kroppen, kan alltsammans påverka nervsystemet som eller andningsorganen. Eftersom kroppen försöker att förstöra inkräktaren, kan detta manifesteras som feber, smärta eller frossa.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha