ALS: en progressiv muskelsjukdom

ALS är en progressiv sjukdom i vilken de nervceller som styr musklerna påverkas. Signaler från hjärnan att låta musklerna utföra rörelser, inte längre i muskeln. Om ALS diagnos ställs, är medellivslängden i genomsnitt mellan tre till fem år. Patienten kommer gradvis försämras, med musklerna förlorar styrka och tunnare. Vanligtvis misslyckande andningsmuskulaturen, anledningen till att någon dör. Det är ett läkemedel, så att sjukdomsförloppet är fördröjd med flera månader.

Vad det är

Det medicinska namnet för ALS amyotrofisk lateralskleros. Det innebär att musklerna inte får tillräckligt med nervimpulser från hjärnan. Från den nedre delen av hjärnorna är nervceller som dör, vilket leder till ärrvävnad, även kallad skleros. Från hjärnorna av muskelrörelser inte längre kan initieras. Som ett resultat kommer muskeln blir tunnare och förlora styrka. ALS drabbar fler män än kvinnor dör varje år i Nederländerna, cirka 500 personer från denna sjukdom. De flesta människor som får det är mellan 40 och 70 år, med medelåldern är 55 år.

Symptomen

Den gradvisa förlusten av styrka i musklerna kan uppstå var som helst i armar, ben, men också i de muskler som du behöver för att prata eller svälja. Patienten initialt några tydliga symtom och symtomen är inte dåligt. Vanligtvis någon kommer med vaga symtom till läkaren eftersom han kan köra så bra, ofta snubblar, är klumpig, ofta kvävning eller svårigheter att få små dagliga handlingar som knappar gör nära. Sjukdomen drabbar också tal muskler, så någon kan artikulera så bra.

Diagnosen av

Diagnosen av ALS är svårt. Denna sällsynta sjukdom är oftast från början inte erkänns av allmänläkare och neurologer. Det finns heller inga diagnostiska metoder som kan ge fullständiga garantier för ALS. Det är inte att visa en särskild studie som ett blodprov eller skanning. Om GP inte kan räkna ut orsaken till symptomen, kommer han att hänvisa patienten till en neurolog. När neurolog misstänker att det kommer att ALS, kommer patienten hänvisas till ALS Center. Det finns specialister som kan ställa rätt diagnos. Med tanke på sjukdomens svårighetsgrad ska patienten vara väl insatt. Eftersom det kan ta lång tid innan diagnosen ställs, finns det ofta en hel del värdefull tid för patienten förlorat.

Kursen

ALS ger vanligtvis ingen smärta och patienten behåller sina sinnen. Sinnena vanligen kvarstår bara arbete, precis som fungerar blåsan och tarmarna. Så småningom, fler och fler muskler påverkas, förutom hjärtmuskeln. Hur snabb är nedgången varierar från en person. Medellivslängden är endast tre till fem år efter de första symtomen. Cirka 20% av patienterna lever längre än fem år efter de första symtomen och 5% överleva i 20 år. Misslyckandet i andningsmuskulaturen är vad som orsakar en ALS patienten dör.

Behandling

Orsaken till ALS är inte känt ännu. En liten andel av fallen sjukdomen är ärftlig. Dessutom finns det inga läkemedel som kan stoppa eller bota sjukdomen. Det är en drog som kallas Ritulek, som kan bromsa sjukdomsförloppet. Den aktiva substansen i läkemedlet är rituzol. Forskarna tror att glutamat, som är en substans som ger incitament överföringen i nervändar, spelar en roll. I ALS-patienter, är glutamat är närvarande vid en hög koncentration i nervcellerna. Detta tillåter nervceller dör. Ritulek har en hämmande effekt på glutamatfrisättning, så att loppet av ALS är försenad. Medellivslängd kan förlängas med tre månader av denna medicin. Ju tidigare i sjukdomsprocessen började med läkemedlet, desto bättre effekt.

ALS Center

Tack vare den specialiserade ALS Center som erbjuder specialiserade neurologer, kan göras diagnostisering av progressiv sjukdom snabbare. Centret blir mer erkännande bland läkare och neurologer från sjukhus. Är numera fler och fler patienter som avses som är belägna i ett tidigare skede av denna sjukdom. Eftersom det är en sjukdom med döden, är det som ett resultat viktigt att hjälpa patienterna från deras osäkerhet så snabbt som möjligt. När diagnosen ställs, patienten kräver intensivvård, exempelvis, en klinisk neurofysiolog, rehabilitering läkare, sjukgymnast, dietist, en lunga specialist och logoped.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha