Alperna och Dolomiterna och deras varierande landskap

De största och högsta bergen i Europa ligger i Alperna och Dolomiterna bergskedjor. Bergen, åsar och bergskedjor i Alperna och Dolomiterna orsakas av jordskred. Det sätt jordskred har inträffat och erosionen som skett därefter har skapat mycket olika bergslandskap.

Jorden med tre huvudskikt

Jorden består av tre huvudlager: skorpa, manteln och jordkärn. Jordskorpan är endast ca 1% av volymen på jorden, och är mellan ca tio och magnetit alla kilometer tjock. Denna skorpa består av olika typer av stenar. Manteln består av magmatisk sten, och svarar för cirka 83% av volymen av jorden, i jordens inre, och ca 16% och består huvudsakligen av järn och nickel.

Förskjutningar av tektoniska plattor under miljontals år


Skiftade tektoniska plattor
För att representera förhållandet av skorpan till den totala massan av jordens tunna lagret av jordskorpan kan jämföras med skal av en frukt. Men det finns en viktig skillnad. Jordskorpan är faktiskt inte en helt som skalet av en frukt utan består av olika plattor som faktiskt lite flyta på lagret under. De rörelser som kallas plattektonik av flytande av arken bildade. Dessa rörelser är dock normalt inte uppfattar som skift sista miljontals år. Endast en s.k. jordbävning, kan observeras rörelsen vanligtvis med tragiska följder.

Olika typer av berg i form av skift och kolliderar

Om de tektoniska plattorna kommer tillsammans för att hitta kollisioner. Under miljontals år plattorna tillsammans så avtryck som de står upp mot varandra. Kanterna kan komprimeras och indragna, och berget kan glida delvis över varandra. Så småningom orsakad av alla dessa krafter mot varandra och förresten detta görs flera olika typer bergen. Således, Alperna är också ett resultat av sammandrabbningar som varade miljontals år. Inte bara hela brädor kan röra sig liksom delar och både horisontell och vertikal riktning som under större områden och framför allt från ett flygplan, kan observeras karga bergslandskap.
Evig snö
USA berg låg
Blommor på fäbod

Tre distinkta höjdskikt

I ett berg kan urskiljas tre skikt i termer av höjd, och varvid skillnaden består i huvudsak av huruvida närvaron av snö och bladverk, och även kan delas per bergsskikt en annan typ av vegetation. På översta lagringsskiktet ligger väsentligen under hela året, och snö på den övre delen av detta skikt, är temperaturen så låg att det alltid finns någon snö är därför permanent snö nämns. Temperaturen för mellanskiktet är låg på vintern, men på sommaren på ett sådant sätt att det vegetationen är möjlig. I detta skikt är de så kallade Alpine består av gräsmarker där mycket ofta vackra blommor blommar. På bottenskiktet växer träd med toppen av det undre skiktet barrträd och lövträd. Gränsen där de högsta träden förvandlas till alpina ängar kallas trädgränsen.

En del av Alperna är ojämna Dolomiterna
Drei Sinnen i Dolomiterna


Jagged Dolomiterna
En del av Alperna, nämligen söder om de österrikiska Alperna i norra Italien, har ett eget namn och gör Dolomiterna. I detta avsnitt skiljer sig från resten av Alperna av volatilitet, skarpa toppar, smala raviner och branta raviner. Dolomiterna kännetecknas också av den gulaktiga färgen på många stenar som orsakas av en hög magnesiumhalt. Ett antal av de ursprungligen gula bergväggar, dock är färgad grå genom vittring. Dolomiterna är uppkallad efter den franske geolog Déodat den Dolomieu.

Typiska effekter av plattektonik


Eiger
Matter
Kanten på ett ark som har drivit upp kan ha en ganska vertikal form med den berömda norra sidan av den schweiziska Eiger som ett exempel. I andra fall är plattan ytterligare trycks upp, så att en långsträckt ås kan ha sitt ursprung med en total tvärsnittsform som en triangel. Där toppen av nämnda triangel inte av erosion har avklingat, finns en smal spetslinjen som kallas ås. Många fjällvandrare går på en Grat obehagligt eftersom på båda sidor finns stora djup. Människor som har drabbats av yrsel får inte upprepas här bättre. En annan typisk symptom är en kolossal bergstopp som Matterhorn.

Glaciärer med särskild inverkan i bergslandskap


Aletsch Glacier mellan bergen kan ha bildats glaciärer. En glaciär är en remsa av is som långsamt mellan två berg rinner ner. Exempelvis har ?? n ijsstrook orsakats av snö där snön komprimeras vid bottnen och är att bli is. Längst ner i glaciären smälter isen och bildar en flod som rinner till ett lägre område. Klimatförändringen smälter undersidan av glaciärerna nu snabbare än tidigare. Glaciärer är mycket avgörande för bergen. Den längsta glaciär i Alperna, Aletsch glaciären och är i Wallis på södra sidan av Bernese, alperna.
(0)
(0)

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha