Alpacka - en camelid från Anderna

Ingelöf Wahlgren Februari 27, 2016 Natur 13 0
FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Alpacka ?? s redan 6000 år av Inka ?? s hålls som husdjur. Alpackaull används av dem för att väva kläder därifrån. De är också hänvisas till domesticerade arter eller lama-kameldjur.

Allmänt


Latinskt namn: Vicugna pacos
Art: kameldjur
Typ: Växt Eater
Där de förekommer: I Anderna, särskilt i Peru.
Hur gammal kan de vara: Alpaca ?? s genomsnitt 25 år gamla.

Alpackaull

Sedan 1984 alpacka vara ?? s också hölls i andra länder och världsdelar för sin päls. Den Alpacka ull har en mycket god kvalitet och det finns därmed gjorde också god kvalitet kläder. Det finns två typer av alpacka ?? s: det Huacaya och Suri. Den Huacaya är den vanligaste av de två typerna och är också den starkast. Den Suri alpacka ?? s har bättre kvalitet ull. Båda typerna producera tre till fem kilo per alpackaull.

Egenskaper och levnadsvanor

Alpacka ?? s liv i Anderna på en höjd av över 3000 meter. Under dagen är det mycket varmt och ?? natten fryser där. Alpacka päls gör honom både värmen och kylan kan hantera. Alpacka ?? s väger mellan 50 och 80 kg och har en höjd på 90 centimeter. De har en mjuk hud under sina fötter, och de har inte övre tänder. De kan inte bita men tugga med sina molarer och spotta. Detta spotta dem göra för att avskräcka andra djur eller alpackor. Deras päls är lång och mycket fluffig och nästan sidenliknande kvalitet. Även om det har varit en totalt 22 olika färger päls upptäcks, är det fortfarande främst färger från vitt till mörkbrun.

Näring

Alpacka ?? s vilda äter främst gräs och växter som växer mellan stenarna. Domesticerade alpacka ?? s äter också spannmål och även speciellt utformad för dem prefabricerade bitar.

Förökning

Alpacka ?? s könsmogna när de är ca 2 år gammal. Honorna är dock inte ägglossning innan de hittade en hane. Hanar är könsmogna vid alla tidpunkter från två års ålder och när en kvinna är de försöker också att para sig med honan. När honan är gravid hon inte kommer att acceptera den passande lust av människan och skjuta honom. Dräktighetstiden är cirka 12 månader och det finns då en ung föds.
  Like 0   Dislike 0
Kommentarer (0)
Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha