Allmän blod

För att detektera sjukdomar och störningar, är det viktigt att känna till normalt blod räkna väl. Vidare är det också viktigt att känna till funktioner av flera faktorer, såsom erytrocyter, leukocyter och trombocyter.
  • Erytrocyter
  • Leukocyter
  • Trombocyter

Erytrocyter

Röda blodkroppar, bland andra, som används för transport av koldioxid och syre. Nämligen de innehåller proteinet hemoglobin, är detta en syretransporterande proteinet. Om det inte finns tillräckligt röda blodkroppar är närvarande, kan det tyda på anemi. När alltför många erytrocyter är närvarande, kan det finnas polycytemi. Normalt alla erytrocyterna är av samma storlek och form. Dessa celler har en diameter av ca 7 um. Om det finns stora skillnader är att anisoplanie nämns i storlek. Avvikelser häri kan ha olika orsaker, såsom; brist på vitamin B12, järn och folsyra. I utseende är erytrocyterna. De har en munkform är de yttre kanterna är tjockare än mittsektionen. Detta gör att erytrocyter kan lätt deformeras och han kan även tränga igenom de smalaste kapillärerna. Dessutom är det slående att den humana erytrocyt har ingen kärna. Trots det faktum att det saknar cellkärnan har en livslängd på 120 dagar. Det är slående att de erytrocyter av andra ryggradsdjur har en kärna. På anti-erytrocyt ämnen kan förekomma. Den typ av anti-substans eller frånvaron av dem bestämmer blodtypen hos en person. Det finns olika typer av blodgruppssystem, inklusive AB0 systemet.

Leukocyter

Leukocyter kommer till en normal blod för mycket mindre än erytrocyter. En mikroliter av blod innehåller ca 5000 till 10 tusen leukocyter. De är en viktig komponent i immunsystemet, de ger försvar mot mikroorganismer. Det finns olika typer av leukocyter:
  • Granulocyter
  • Lymfocyter
  • Monocyter
  • Makrofager

Trombocyter

Trombocyter är, liksom de erytrocyter och leukocyter bildas i benmärgen. Trombocyter är, så att säga, de reparationssatser i kroppen. Om det finns skador på blodkärlet en reaktion sätts i rörelse av blodplättar som kommer längs denna skada. Resultatet är en blodpropp, som består av en massa av långa ledningar. Eftersom andra blodplättar reagerar också att bilda ett starkt nätverk i sig där. Skadan är täckt och kan repareras. När skadan har reparerats fixa blodplättarna, så att säga.
(0)
(0)

Kommentarer - 2

Kära, jag har myelofibros, vilket innebär att produktionen av mina blodplättar är mycket för hög. Följden blev att ett stopp i min pulsåder mellan hjärtat och distributionspunkten till organ och ben orsakades av bildandet av två och en halv centimeter.De bloedklonters produktion av blodplättar som förekommer i benmärgen, men min fråga är enligt följande: där benmärgen kontrolleras för att göra aante så många blodplättar? Mina blodplättar är mellan 650 000 och 950 000 som är självklart för hög. Vilka läkemedel eller kontroll är lämpligt för mig. För en benmärgstransplantation, jag är inte berättigade eftersom jag är 65 år gammal och inte har en lämplig donator i min familj? Om "kontroll" till bildandet av dessa blodplättar kan ordnas, skulle detta fortfarande möjligen leda till ett botemedel mot min sjukdom, eller är jag det fel?

Kära Huybrechts Jozef, felet för skapandet av den stora mängden blodplättar är förmodligen på grund av den okontrollerade produktion av bindväv i benmärgen. Denna bindvävsbildning stimuleras av en typ av benmärgsceller spårade ur. Dessa i sin tur tar andra celler till vävnadsbildning. Även megakaryocyter är ansvariga för bildandet av trombocyter. På grund av detta, patienter med tidig i sin sjukdom lider av en ökning av antalet blodplättar. Detta förklarar förmodligen mängden blodplättar i bloed.Op din andra fråga jag kan inte svara tyvärr, här kan du få den bästa medicinska raadplegen.Met Med vänliga hälsningar

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha