Alkoholmissbruk och fördomar

Stigma är överallt. Således är invandrare ofta ses som profitörer, holländska och belgare som snål som oerdom. Sådana fördomar finns också i fråga om alchol missbrukare. Personer med alkoholmissbruk anses ofta dum, oansvarig och svag. Vad gör litteraturen om alkoholberoende och fördomar?

Alkoholberoende

Alchol missbruk är en av de allvarligaste och samtidigt de vanligaste psykiska sjukdomar. WHO har beräknat att det finns 73,6 miljoner människor i världen lider av alkoholberoende. En undersökning visade att ca fyra procent av alla dödsfall kan tillskrivas alkohol. En alkoholberoende har inte bara fysiska konsekvenser, det påverkar även mental hälsa, även socialt beteende. Det finns många fördomar och stigmatisering på alkoholister. Detta har till följd att en inte så snabbt bör söka hjälp från missbruk, eftersom det ofta upplevs som svagt och diskriminerade. Vilka fördomar finns som nu alkoholister? SCHOMERUS Forskaren och hans kollegor har studerat flera studier i denna fråga och kom fram till följande slutsatser.

Alkoholberoende: psykisk sjukdom?

När människor tillfrågas om de är alkoholberoende, depression och schizofreni är en psykisk sjukdom, framgår det att endast 19-49% av de tillfrågade alkoholberoende finner psykisk sjukdom. Detta anses strida mot schizofreni och depression, där respektive 57-95% och 19-68% av de tillfrågade på problemen med psykisk sjukdom.

Vem är skyldig?

En annan slående resultatet är att alkoholister hålls mycket större ansvar för sjukdomen än folk folk depression eller schizofreni. I vissa studier ger 54 till 60% av de tillfrågade sade att missbruk är att skylla på missbrukaren själv. När det gäller andra psykiska sjukdomar är mycket mildare: 33-34% anser att personer med ätstörningar är själva ansvariga för deras tillstånd. Personer med depression, panikattacker eller schizofreni ansågs med 4-13% av personer som ansvarar för deras hälsotillstånd. Från en brasiliansk studie visar att 82% av de tillfrågade människor beroende av alkohol tilldelar en svag personlighet.

Hur farligt är en alkoholist?

På frågan om hur farligt och oförutsägbart de alchol missbrukare hitta, verkar det som alkoholmissbrukare oförutsägbar och dangerous'll hitta personer med depression. I en annan studie har visat att alkoholister tar bara mindre farliga än narkomaner och personer med schizofreni. Dessa uppfattningar visat sig vara mycket stabil över tiden.

Alkoholberoende och avvisande av samhället

Forskarna analyserade också hur samhället behandlar i allmänhet med alchol missbrukare. De upptäckte att alkoholmissbrukare ofta utfryst av samhället än personer med schizofreni, depression, narcissistisk personlighetsstörning och panikångest. På frågan om de ville ha en granne som alchol missbrukare, 60% av de tillfrågade i nekande. Deprimerade personer sågs av 19% av de tillfrågade hellre inte som en granne, jämfört med 37% av schizofrena. När människor tillfrågades om de skulle vilja dela rum med en alkoholist, svarade 78% av de tillfrågade nekande. När det hypotetiska rumskompis var en person med AIDS, 33% av de tillfrågade till denna person snarare inte vill ha som en rumskamrat.
(0)
(0)
Tidigare artikel Vad gör en skada aktuarie?
Nästa artikel Håravfall hos kaniner

Kommentarer - 0

Inga kommentarer

Lägg till en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tecken kvar: 3000
captcha